Ο Σίλβιο ξανάρχεται: Τι συμβαίνει στην Ιταλία;

Οι κάλπες άνοιξαν στην γειτονική χώρα, και προέκυψε… το χάος. Ο Καβαλιέρε «νεκραναστήθηκε» πολιτικά, ενώ την έκπληξη έκανε και ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το κίνημα της «άμεσης δημοκρατίας». Μάθετε τις απρόσμενες εξελίξεις.
Ο Σίλβιο ξανάρχεται: Τι συμβαίνει στην Ιταλία;
Τι συμβαίνει τελικά στην Ιταλία; Μετά από εκλογές-θρίλερ, η Ιταλία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση, και οι αρχηγοί των πρώτων κομμάτων βρίσκονται προς αναζήτηση κυβέρνησης συνεργασίας, ελλείψει αυτοδυναμίας. Το ζήτημα βέβαια είναι άλλο: Ποια είναι αυτά τα κόμματα που κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους;

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι – αναμενόμενο αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όμως ξεκινούν οι εκπλήξεις, που έφεραν την παράταξή του σε κατάσταση σοκ: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι… νεκραναστήθηκε και ξαναμπήκε γερά στο παιχνίδι, αποσπώντας ποσοστό του εκλογικού σώματος μόλις μιας μονάδας λιγότερης από το πρώτο κόμμα (μα κανένας λαός δεν μαθαίνει πια από τα λάθη του;). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τρίτη δύναμη στον ιταλικό πολιτικό χάρτη εμφανίζεται να είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, που ως τώρα κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά.

Η επιστροφή του Καβαλιέρε
Θα πίστευε κανείς πως μετά από ένα σκάνδαλο με ανήλικες πόρνες και όργια – bunga bunga, οι Ιταλοί θα απηύδιζαν με τον Σίλβιο. Κι όμως, το άντεξαν. Θα περίμενε κανείς πως μετά από σκάνδαλα για την ελευθερία του τύπου, μετά από οικονομικά προβλήματα επιπέδου Ελλάδας, και μετά από γελοίες εμφανίσεις στα media όλου του πλανήτη όπου εξυμνούσε τον Μουσολίνι, οι γείτονες δεν θα ήθελαν να ξαναδούν τον Μπερλουσκόνι στα μάτια τους. Κι όμως, μετά από μια (εξαναγκαστική) παραίτηση, ο Καβαλιέρε δεν πτοήθηκε και αποφάσισε να ξαναπάρει μέρος στις εκλογές.

Οι Ιταλοί τον αντάμειψαν γι’ αυτή την απόφαση με το 30%
περίπου των ψήφων. Αποτέλεσμα; Η Γερμανία τρέμει τον κίνδυνο ακυβερνησίας, ενώ οι αγορές δείχνουν να θορυβούνται, κάνοντας τους ειδικούς να μιλούν για εξαιρετικά κρίσιμες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις τις προσεχείς ημέρες. Την ίδια ώρα, ο Μπερλουσκόνι δηλώνει πως αποκλείεται να συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος απέσπασε μόλις το 10% στις εκλογές - και είναι ο μονος ίσως μνημονιακός υποψήφιος.

Ο κωμικός που… δεν αστειεύεται
Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει και το υψηλό ποσοστό της παράταξης του Μπέπε Γκρίλο (πέντε μονάδες πίσω από τον Μπερλουσκόνι). Ο κωμικός ηθοποιός και γνωστός blogger της Ιταλίας, μετά από πολλά χρόνια τηλεοπτικής σάτιρας ενάντια στα πολιτικά κόμματα, ίδρυσε το 2009 το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», προσελκύοντας εκατομμύρια πολιτών στις διαδηλώσεις του εναντίον διεφθαρμένων πολιτικών. Η καμπάνια του βασίστηκε κυρίως στο διαδίκτυο και τα social media, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως δεν είναι ηγέτης του κινήματος, καθώς αυτό ευαγγελίζεται άμεση δημοκρατία, με σημαντικό ρόλο του διαδικτύου. Ο ίδιος είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του πως οι πολίτες βρήκαν σε αυτόν, αυτό που δεν βρήκαν οι Έλληνες πουθενά και αναγκάστηκαν να στραφούν στην Χρυσή Αυγή. Το Κίνημα συμμετείχε και στις δύο προηγούμενες εκλογές, έχοντας αποσπάσει μικρό ποσοστό, αλλά αυτή τη φορά, το κοντέρ «έγραψε» 25,55%.

Οι εξελίξεις στην γειτονιά μας είναι ραγδαίες. Θα καταφέρει η Ιταλία να αποκτήσει κυβέρνηση («δεν είστε Ελλάδα», διαμήνυσε η Μέρκελ) ή θα αναγκαστεί να καταφύγει στις κάλπες στο επόμενο διάστημα; Ίδωμεν…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v