Η Ευρώπη διαδηλώνει μαζικά!

Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Βέλγιο πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης κατά της λιτότητας, μαζί με οργανώσεις 23 συνολικά χωρών που αποφάσισαν να διαδηλώσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις και τα επεισόδια.
Η Ευρώπη διαδηλώνει μαζικά!
Ολόκληρη η Ευρώπη γίνεται μια μεγάλη… πορεία διαμαρτυρίας αυτή την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι 23 χωρών συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που προγραμματίστηκαν για την συγκεκριμένα ημέρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γενική απεργία στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μικρότερες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μετ’ επεισοδίων στην Ιταλία και το Βέλγιο έδωσαν τον παλμό στην ημέρα, κατά την οποία εκδηλώνεται η αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα λιτότητας και τα αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας. Μάλιστα, 40 συνδικάτα και οργανώσεις από όλη την Ευρώπη αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Στην Ιβηρική, οι μετακινήσεις παρέλυσαν, καθώς τα ΜΜΜ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και τα αεροδρόμια γνώρισαν τις συνδυασμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Οι απεργίες ξεκίνησαν από τα Μεσάνυχτα, με συνθήματα εναντίον των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας. Τα ποσοστά της ανεργίας στην Ισπανία άλλωστε πλησιάζουν το 25%.

Περισσότερες από 80 συλλήψεις και δεκάδες τραυματισμοί καταγράφηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων της ημέρας στην Ισπανία. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να στήσουν τείχος για να μην γίνει δυνατή η πρόσβαση στην κεντρική πλατεία Θιβέλες. Οι κινητοποιήσεις είχαν μαζικό χαρακτήρα, πιθανότατα και χάρη στην μεγάλη καμπάνια με τίτλο «Ανέπνευσε» που "έτρεχε" εδώ και καιρό, την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.



Στην Πορτογαλία, οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους αποκήρυξαν την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φορείς που γνωρίζουμε πολύ καλά και εμείς, ενώ η κυβέρνηση θεώρησε τις κινητοποιήσεις αναμενόμενες.

Στην Ιταλία, οι απεργίες επηρέασαν τις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, με κυλιόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια με διαδηλωτές, δακρυγόνα και ρίψεις αντικειμένων προς τους αστυνομικούς.

Στην Ελλάδα, οι αστυνομικές αρχές υπολόγισαν τους διαδηλωτές στα «μέτρια» επίπεδα των 10.000 συμμετεχόντων, κι αυτό γιατί έχουν ήδη προηγηθεί δύο εβδομάδες ισχυρών απεργιακών κινητοποιήσεων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v