Rethink Athens: Ολοταχώς προς το επόμενο στάδιο με 9 προτάσεις

Εννέα προτάσεις ενέκρινε η κριτική επιτροπή του Rethink Athens, του project που στηρίζει το Ίδρυμα Ωνάση με στόχο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μιας «καλύτερης Αθήνας». Μέσα στον επόμενο μήνα, θα προκηρυχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Rethink Athens: Ολοταχώς προς το επόμενο στάδιο με 9 προτάσεις
Θα μεταμορφωθεί τελικά η Πανεπιστημίου; Θα γίνει η Ομόνοια μια όαση; Θα μετατραπεί το πολύπαθο κέντρο της Αθήνας σε μια πιο ανθρώπινη εκδοχή του; Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός του Ιδρύματος Ωνάση, Rethink Athens, μας έχει ανοίξει την όρεξη, και προχωρά με γοργά βήματα προς την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα ανακοινώθηκε από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού πως επιλέχθηκαν εννέα προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πόλης. Ταυτόχρονα, τα διακεκριμένα μέλη της κριτικής επιτροπής επέλεξαν και μια ουτοπική πρόταση, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εξαγορά τριών επιπλέον προτάσεων, στις οποίες αναπτύσσονται ενδιαφέροντες προβληματισμοί.

Τον Νοέμβριο θα προκηρυχθεί το δεύτερο και τελικό στάδιο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού, "στην παρούσα φάση οι προτάσεις που προκρίθηκαν θα κληθούν εντός αυστηρά εννέα μηνών να υποβάλλουν αναλυτικά προσχέδια και προπλάσματα προκειμένου η κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου να επιλέξει την μελέτη που θα επικρατήσει". Παράλληλα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση με τις τελικές προτάσεις όλων των προκριθέντων ιδεών.

Παμψηφεί, τα μέλη της επιτροπής που συνεδρίασε επί δύο ημέρες, ενέκριναν τις εννέα προτάσεις. Η αρχική προκήρυξη προέβλεπε τρεις έως οκτώ προτάσεις, αλλά προέκυψε ισοψηφία και έτσι έχουμε τις τελικά εννέα, καθεμία από τις οποίες θα λάβει χρηματικό έπαθλο για να δουλέψει πάνω στο project της, για τον σχεδιασμό μιας καλύτερης Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Η επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Άντονι Βίντλερ, θα γνωστοποιήσει στους συμμετέχοντες την πρόκρισή τους στις 19 Οκτωβρίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο των συμμετοχών, που θα εξασφαλίσει πως το Rethink Athens θα είναι πρωτοποριακό και αισιόδοξο. Αναμένουμε τα νεότερα – μάθετε περισσότερα για το Rethink Athens σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life και επισκεφθείτε εδώ την επίσημη ιστοσελίδα του project
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v