Λιγότερες γεννήσεις λόγω κρίσης

Κατά περίπου 25% έχουν μειωθεί, σύμφωνα με μελέτες, οι γεννήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, αφού όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της γέννας αλλά και της ανατροφής παιδιών.
Λιγότερες γεννήσεις λόγω κρίσης
Μπορεί τα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας να έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές τους, όμως οι γεννήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μειώνονται δραματικά, με το ποσοστό της ύφεσης να φτάνει το 25% σε σύγκριση με τους αριθμούς πριν το 2007.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομική κρίση, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα νέα ζευγάρια όχι μόνο να αποκτήσουν αλλά και να αναθρέψουν παιδιά, με αποτέλεσμα ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων να μειώνεται ραγδαία και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας να γιγαντώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι Ελληνίδες από το 2007 έως το 2009 γεννούσαν περί τα 100.000 και 110.000 παιδιά ετησίως, το 2010 γέννησαν περί τα 90.000 παιδιά, ενώ το 2011 οι γεννήσεις μετά βίας άγγιξαν τις 75.000. Ανάλογη μείωση, σύμφωνα με τους μαιευτήρες-γυναικολόγους, έχουν υποστεί και οι ετήσιοι κύκλοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημογραφίας της Βιέννης στην Αυστρία, σε συνεργασία με επιστήμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Συστημάτων, μάλιστα διαπίστωσε ότι μεγαλύτερη αναβλητικότητα στην απόκτηση παιδιών εν μέσω ύφεσης παρουσιάζουν οι γυναίκες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι νεώτεροι και όσοι δεν έχουν ακόμα παιδιά.

Κάπως έτσι η χώρα μας όχι μόνο μεταλλάσσεται σε έθνος παππούδων, αλλά και, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, μειώνει τον πληθυσμό της σε δημογραφικά επίπεδα ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του 1940, τουτέστιν λιγότεροι από δέκα εκατομμύρια κάτοικοι.

Πηγή: Euro2day.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v