Παραολυμπιακοί Αγώνες 2012: Η Ολυμπιάδα τώρα αρχίζει!

Ψυχή, προσπάθεια, μαθήματα ζωής: Οι συγκινήσεις στα γήπεδα του Λονδίνου δεν έχουν τελειώσει. Οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων θα είναι εκεί από τις 29 Αυγούστου κι εμείς έχουμε το βλέμμα στραμμένο πάνω τους. Μάθετε για τον θεσμό, το πρόγραμμα και τις ελληνικές συμμετοχές. 
Παραολυμπιακοί Αγώνες 2012: Η Ολυμπιάδα τώρα αρχίζει!
του Γιώργου Κόκουβα

Η Ολυμπιάδα του Λονδίνου έφτασε στο τέλος της, τα φώτα έσβησαν, οι αθλητές επέστρεψαν στην πατρίδα τους και η χώρα μας έκανε τον απολογισμό των μεταλλίων της, έχοντας να επιδείξει μόνο δύο χάλκινα. Σωστά;
Λάθος. Εκατοντάδες αθλητές βρίσκονται ακόμη στο Λονδίνο και ετοιμάζονται να δώσουν όλη τους την ψυχή και την ενέργεια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, και όποιος το ξεχνά, αψηφά την πεμπτουσία των Αγώνων, που δεν είναι άλλη από το ευ αγωνίζεσθαι, από εκείνη ακριβώς την προσπάθεια των αθλητών για το καλύτερο, για την κατάθεση του αθλητικού ψυχικού μεγαλείου στο γήπεδο. 

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που αποθεώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους ο κανόνας είναι το ντοπάρισμα, αλλά παρ’ όλα αυτά, στρέφουμε το βλέμμα αποκλειστικά σε αυτούς, γιατί μας αρέσουν το «θέαμα» και τα ρεκόρ, προσπερνάμε την αληθινή «ντόπα», αυτή που πηγάζει από την ψυχική δύναμη των αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων και μας χαρίζει στιγμές συγκίνησης. 



Και δεκάδες μετάλλια, θα μας επιτρέψετε να προσθέσουμε, ως απάντηση σε όσους μένουν στην μικρή συγκομιδή των Ελλήνων αθλητών χωρίς κινητικά προβλήματα. Δύο μετάλλια στο Λονδίνο και τέσσερα στο Πεκίνο έκαναν τα Μέσα να μιλούν για επιστροφή στα «πέτρινα χρόνια» των ’80s. Ξεχνούν, όμως, τα 24 μετάλλια των Ελλήνων Παραολυμπιονικών το 2008, και πιθανώς να ξεχάσουν και όσους ετοιμάζονται τις επόμενες εβδομάδες να κατακτήσουν ακόμη περισσότερα στο Λονδίνο. 

Ελάχιστη σημασία έχουν, όμως, τα μετάλλια. Σημασία έχει η αξιέπαινη προσπάθεια αυτών των αθλητών, που αντικατοπτρίζει επακριβώς το νόημα και τα ιδανικά του ολυμπισμού. Για εμάς, οι πραγματικοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν τώρα, και γι’ αυτό έχουμε τα μάτια μας ακόμα στραμμένα στο Λονδίνο, όπου από τις 29 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου θα στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών. Μάθετε παρακάτω όσα θέλατε να ξέρετε για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

*Ο θεσμός
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες πρωτοεμφανίστηκαν ως ιδέα το 1948 από την Αγγλία, ως οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες. Το 1960, πραγματοποιήθηκαν στην Ρώμη οι πρώτοι επίσημοι Αγώνες, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες των αθλητών χωρίς αναπηρίες. Από το 1988, επικράτησε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες να πραγματοποιούνται στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς.

Αυτή τη χρονιά, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν, γι΄ αυτό και η Βρετανία γιορτάζει το γεγονός ανάβοντας τέσσερις βωμούς στα ψηλότερα σημεία της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι τέσσερις φλόγες θα ενωθούν την Τρίτη 28 Αυγούστου στο Μπάκινγχαμσάιρ, την πόλη που γεννήθηκε το παραολυμπιακό κίνημα, και έτσι θα σχηματιστεί η επίσημη Παραολυμπιακή Φλόγα, που θα ακολουθήσει διαδρομή 24 ωρών, με λαμπαδηδρομία που θα καταλήξει στην τελετή έναρξης των Αγώνων την Τετάρτη.

*Τα αθλήματα
Στους Αγώνες περιλαμβάνονται 21 τύποι αγωνισμάτων, τα οποία χωρίζονται σε αρκετές ξεχωριστές κατηγορίες, ανάλογα με την αναπηρία και τις ειδικές ικανότητες του κάθε αθλητή. Τα αγωνίσματα είναι τα εξής:

Τοξοβολία, στίβος, boccia, ποδηλασία δρόμου και μη, ποδόσφαιρο, goalball, ιππασία, τζούντο, άρση βαρών, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, σκοποβολή, κολύμβηση, πινγκ πονγκ, «καθιστό» βόλεϊ, καλαθοσφαίριση με αμαξίδια, ξιφασκία, ράγκμπι και τέννις με καροτσάκι. Γνωρίστε αναλυτικά το κάθε άθλημα, μέσα από την χρηστική ιστοσελίδα του London2012

*Οι ελληνικές ελπίδες

Την στιγμή που η γενική εικόνα του αθλητισμού στην Ελλάδα παρουσιάζει «νοσηρά» συμπτώματα, το Παραολυμπιακό Κίνημα ακμάζει και ανεβαίνει συνεχώς. Η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες εθνικές αποστολές από το 1988, και οι συμμετέχοντες και οι επιδόσεις τους βελτιώνονται με σταθερά βήματα. Ενδεικτικά, στην Αθήνα το 2004, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 137, με συνολική συγκομιδή 20 μεταλλίων, ενώ στο Πεκίνο το 2008 οι συμμετέχοντες ήταν 69, σε δέκα αθλήματα, και κατέκτησαν 24 μετάλλια (5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα), συγκομιδή που τους έφερε στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Δείτε αναλυτικά τις ελληνικές επιδόσεις ως σήμερα εδώ


Στο Λονδίνο, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από 61 αθλητές και αθλήτριες σε 9 αθλήματα – μπορείτε να «γνωρίσετε» όλους τους Έλληνες αθλητές εδώ. Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής θα είναι ο Χρήστος Ταμπαξής, κάτοχος δύο παγκοσμίων ρεκόρ στην κολύμβηση. Ο αθλητής με την εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία δήλωσε πως οι Έλληνες αθλητές θέλουν να αποτελέσουν σπίθα ελπίδας για την ελληνική κοινωνία που περνά δύσκολες στιγμές.

Με ιδιαίτερες τιμές, επίσης, υποδέχθηκαν οι ιθύνοντες των Παραολυμπιακών Αγώνων τον Έλληνα πρωταθλητή στο μπότζια Γρηγόρη Πολυχρονίδη στο Λονδίνο. Οι Βρετανοί έχουν συγκαταλέξει τον κάτοχο του αργυρού μεταλλίου του Πεκίνου στους αθλητές που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσει κανείς στους Αγώνες, ενώ ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης έχει επιλεχθεί από τους παραγωγούς μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ για να συμμετάσχει στην ταινία τους, στην οποία θα παρακολουθήσουμε έξι αθλητές από όλο τον κόσμο καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας τους στις χώρες τους, μέχρι και τις μεγάλες αναμετρήσεις τους στο Λονδίνο. 

Φυσικά, της προσοχής μας αξίζουν όλοι οι αθλητές της ελληνικής αποστολής, που ανεξαιρέτως μας δίνουν ένα σπουδαίο μάθημα ζωής και ταυτόχρονα χαρίζουν ένα εξίσου σπουδαίο μάθημα στον εαυτό τους. Όπως αναφέρει και το σλόγκαν του παρακάτω spot για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο αθλητισμός δεν κοιτάζει ποιος είσαι. Δεν έχει σημασία από πού είσαι, αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, ψηλός, λεπτός, μεγαλόσωμος ή κοντός. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα βγάζει κανείς ή σε τι πιστεύει, αν έχει δύο πόδια, ένα πόδι ή τροχούς. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν στον αθλητισμό και το μόνο που μετρά είναι ότι δεκάδες αθλητές θα είναι εκεί και θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κι εμείς θα τους χειροκροτούμε – και φυσικά θα τους παρακολουθούμε καθημερινά, από τις 29 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v