Η ιστορία των sex toys

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οργασμού, κάνουμε μία ιστορική και φωτογραφική αναδρομή στα «εργαλεία» του σεξ, που εδώ και 30.000 χρόνια εξελίσσονται.
Η ιστορία των sex toys
Η ερωτική απόλαυση -και το πώς την επιτυγχάνει ο κάθε ένας- είναι υπόθεση καθαρά προσωπική και αυτό είναι κάτι που ο άνθρωπος γνωρίζει καλά, εδώ και χιλιάδες χρόνια –πριν ακόμα γνωρίσει άλλα, εξίσου σημαντικά στοιχεία για την ζωή και τον κόσμο γύρω του.

Αυτό, τουλάχιστον, αποκαλύπτουν ανασκαφές που έγιναν το 2008, σε ένα σπήλαιο κοντά στην Στουτγκάρδη, οι οποίες έφεραν στο φως ένα προϊστορικό ερωτικό βοήθημα, ηλικίας 35.000 ετών.

Ο λόγος για ένα γυναικείο αγαλματίδιο, με φουσκωμένα στήθη και ευμέγεθες αιδοίο, φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο, το οποίο ο αρχαιολόγος Paul Mellars χαρακτήρισε ως το πρώτο «πορνογραφικό» αντικείμενο.

Από τότε μέχρι σήμερα οι σεξουαλικές αναζητήσεις των ανθρώπων έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για δημιουργία ακόμα πιο περίεργων, πρωτότυπων, χρηστικών και… αποτελεσματικών ερωτικών αντικειμένων, των οποίων την ιστορία παρουσιάζουμε στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα.

26000 π.Χ.: Ο πρώτος σταθερός δονητής
Ο πρώτος δονητής, μήκος 20,30 εκατοστών, χρονολογείται 28.000 χρόνια πριν, και βρέθηκε στο σπήλαιο Hohle Fels, κοντά στο Ulm της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αντικείμενο πιθανώς χρησιμοποιούνταν ήδη από την Εποχή των Παγετώνων.

500 π.Χ.: Βάζο με πορνογραφική φιγούρα
Το ελληνικό αυτό βάζο που χρονολογείται περί τα 500 π.Χ. απεικονίζει μία γυναίκα που χρησιμοποιεί έναν όλισβο (αρχαιοελληνική λέξη για τον δονητή). Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι αρχαίες Ελληνίδες έδιναν τους όλισβους σε φίλες, των οποίων οι άνδρες είτε έλειπαν στον πόλεμο είτε είχαν πεθάνει.

350 π.Χ.: Ελαιόλαδο
Γύρω στα 350 π.Χ. υπολογίζεται πως άρχισε να χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο και για άλλους σκοπούς, πέρα από το μαγείρεμα ή την ιατρική. Τα ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα… λίπανσης, έβρισκαν «γιατρειά» με τον πιο φυσικό τρόπο.

300 π.Χ.: Kama Sutra
Το πρώτο εγχειρίδιο του σεξ, το Kama Sutra, κάνει λόγο για τους πρώτους επιμηκυντές πέους, οι οποίοι, όπως αναφέρει η ιστορία, ανακαλύφθηκαν στην Ανατολή προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους άνδρες με προβλήματα στύσης ή… μήκους.

500: Μπάλες της Γκέισας
Οι «μπάλες της γκέισας» ανακαλύφθηκαν προκειμένου να βοηθούν στην διέγερση του πέους κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο, οι μπάλες αυτές χρησιμοποιούνταν και από γυναίκες που ήθελαν να ενδυναμώσουν τους πυελικούς μύες –για τον σκοπό αυτό σήμερα υπάρχουν οι ασκήσεις Kegel.

1200: Δακτύλιος
Οι Κινέζοι είναι γνωστοί για τις ασυνήθιστες σεξουαλικές πρακτικές τους. Κατά την διάρκεια των Δυναστειών Jin και Song, περί τα 1200, ο δακτύλιος πέους εμφανίστηκε στην δημόσια ζωή, φτιαγμένος από βλεφαρίδες κατσίκας.

1400: Δονητές από ξύλο ή δέρμα
Ο όρος «δονητής» πρωτοακούστηκε στην Ιταλία της Αναγέννησης. Οι δονητές εκείνης της εποχής ήταν φτιαγμένοι από ξύλο ή δέρμα και απαιτούσαν την εφαρμογή λιπαντικού για να χρησιμοποιηθούν.

1791: Μαρκήσιος ντε Σαντ
Στα τέλη του 18ου αιώνα δημοσιεύεται το «Justine», από τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, στο οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «σαδισμός», με την έννοια της αποκλίνουσας σεξουαλικής συμπεριφοράς. Η αμφιλεγόμενη γραφή του βοήθησε στο να κοινοποιηθούν πολλά αξεσουάρ της κρεβατοκάμαρας, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε σεξουαλικά παιχνίδια ισχύος, όπως τα μαστίγια, τα κλιπς για τις θηλές και τα χαλινάρια.

1800: Αντι-αυνανισμός
Κατά την σεξουαλικά καταπιεστική Βικτωριανή Εποχή εμφανίστηκαν διάφορες συσκευές αντι-αυνανισμού (σαν μεταλλικά εσώρουχα), οι οποίες ταυτόχρονα ενέπνευσαν άλλες σαδιστικές, σεξουαλικές πρακτικές.

1841: Λάστιχο
Με την ανακάλυψη της σκλήρυνσης του καουτσούκ με την βοήθεια του θείου, περί τα μέσα του 19ου αιώνα, το λάστιχο μπόρεσε να γίνει πιο σκληρό και πιο ελαστικό. Αυτό στην πορεία οδήγησε σε άλλες ανακαλύψεις, όπως η δημιουργία των προφυλακτικών από λάστιχο, των δονητών και άλλων ερωτικών βοηθημάτων.

1869: Ο πρώτος κινούμενος δονητής
Ο Αμερικανός γιατρός George Taylor δημιουργεί το 1869 τον πρώτο κινούμενο δονητή. Ο λόγος για μία μεγάλη, ατμοκινούμενη συσκευή, την οποία ο Taylor συνιστούσε να χρησιμοποιούν οι γυναίκες που έπασχαν από μία ασθένεια γνωστή, εκείνη την εποχή, ως «θηλυκή υστερία».

1899: Διαφήμιση δονητή
Το 1899, το αμερικανικό περιοδικό McClure δημοσιεύει την πρώτη διαφήμιση ενός κατ’οίκον ηλεκτρικού δονητή. Το Vibratile, σύμφωνα με την διαφήμιση, αποτελεί θεραπεία για τους πονοκεφάλους, τις ρυτίδες και τη «νευραλγία» -ή πόνο στα νεύρα-, έναν όρο που περιλάμβανε και την υστερία.

1930: Προφυλακτικό από λάτεξ
Περί τα 1930 οι επιστήμονες δημιουργούν το πρώτο προφυλακτικό από λάτεξ, το οποίο είναι πιο ελαφρύ, πιο απαλό και πιο εύκαμπτο από το καουτσούκ. Έτσι, η αντισύλληψη κερδίζει έδαφος, αφού σταδιακά δημιουργούνται όλο και πιο εξελιγμένα προφυλακτικά και διαφράγματα, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται και ερωτικά βοηθήματα από λάτεξ.

1941: Η πρώτη πλαστική κούκλα του σεξ
Δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη ναζιστική Γερμανία, και πήρε το όνομα: Borghild. Το «πρότζεκτ του τομέα υγιεινής» ήταν πρωτοβουλία του διοικητή Himmler, ο οποίος την σύστησε ως «αντιστάθμισμα» στην σεξουαλική ένταση που ένιωθαν τα «φουντωμένα» στρατά του.

1994: Εργαλείο φορητού αυνανισμού
Το 1994 εταιρία ερωτικών βοηθημάτων από τη Νεβάδα παρουσίασε το Fleshlight. Ο λόγος για ένα φορητό εργαλείο αυνανισμού, το οποίο μπορούσε, διακριτικά, να χρησιμοποιηθεί παντού. Η εξέλιξη, μάλιστα, του λάτεξ βοήθησε ώστε η υφή του συγκεκριμένου sex toy να πλησιάζει πολύ την ανθρώπινη ανατομία.

1998: Δονητής-κουνέλι
Το Rabbit πρωτοέκανε την εμφάνισή του στην τηλεοπτική σειρά “Sex and the City”. Μετά από το συγκεκριμένο επεισόδιο οι πωλήσεις του συγκεκριμένου sex toy εκτινάχθηκαν.

2005: Ρομποτικό «αυνανιστήρι»
Το 2005 Ιάπωνες κατασκευαστές παρουσιάζουν το συγκεκριμένο «αυνανηστήρι», το οποίο, όπως υπόσχονται, αποτελεί μόνο την αρχή από μία σειρά ρομποτικών συσκευών για εξατομικευμένη ερωτική ευχαρίστηση.

2009: Applications αυστηρά για ενήλικες
Το καλοκαίρι του 2009 η Apple εγκρίνει μία σειρά από applications αυστηρά για ενήλικες. Ένα από τα πρώτα που κυκλοφορούν είναι το MyVibe, της εταιρίας mypleasure.com, το οποίο σηματοδοτεί την επίσημη είσοδο των sex toys στην αγορά των smartphones. Ο λόγος για ένα application που δονεί το iPhone τόσο όσο χρειάζεστε για να διεγερθείτε (η εταιρία συστήνει, πάντως, να χρησιμοποιείται πάνω από τα ρούχα).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v