Δύο στους τρεις ανθρώπους θέλουν καλύτερη ζωή

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πιστεύουν ότι τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία, πως η ζωή τους χρήζει βελτίωσης και πως πλέον η ερωτική ζωή δεν έχει και τόση σημασία. Τουλάχιστον αυτά συμπέρανε πρόσφατη έρευνα του Reuters σε 24 χώρες του πλανήτη.
Δύο στους τρεις ανθρώπους θέλουν καλύτερη ζωή
Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Πόσοι από εμάς δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα στην ζωή τους και πόσοι πιστεύουν πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης; Ποιοι παράγοντες είναι οι πιο σημαντικοί για μια καλή ποιότητα ζωής; Στις παραπάνω ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν 20.000 άνθρωποι από 24 χώρες του πλανήτη. Ιδού τα αποτελέσματα:
Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν πως «χρειάζονται καλύτερη ζωή», ενώ το υπόλοιπο 1/3 είπε πως η ζωή του είναι μια χαρά στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα.

Από μια σειρά παραγόντων ευζωίας που δόθηκε στους συμμετέχοντες, οι περισσότεροι έβαλαν τους παρακάτω σε υψηλό σημείο των προτεραιοτήτων τους ώστε να βελτιωθεί η ζωή τους: Η καλύτερη οικονομία της χώρας τους στέφθηκε «πρωταθλήτρια» στους ευσεβείς πόθους των ανθρώπων, αφού το 89% την κατονόμασε ως παράγοντα-κλειδί για μια καλύτερη ζωή. 

Οι καλύτερες συνθήκες ζωής και οι ισχυρές οικογενειακές σχέσεις ακολούθησαν στην λίστα συγκεντρώνοντας το 84% των απαντήσεων, ενώ η έκπληξη(;) ήρθε από το χαμηλό ποσοστό της καλής ερωτικής ζωής (μόλις 56%), αλλά και της σημασίας της πνευματικότητας και της προσευχής (49%). Η καλύτερη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η σωματική άσκηση και οι νέες προκλήσεις στην καθημερινότητα βρέθηκαν επίσης ψηλά στην λίστα. 

Φυσικά, οι απαντήσεις και τα αντίστοιχα ποσοστά διέφεραν πολύ από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία εντοπίστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό που απάντησε πως «χρειάζεται καλύτερη ζωή» (89%), κάτι που φαίνεται λογικό αν αναλογιστεί κανείς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι Σαουδάραβες, οι Ινδοί και οι Σουηδοί συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού που τους αρέσει η ζωή τους ακριβώς όπως είναι τώρα. 

Η Γαλλία φαίνεται να έκανε την έκπληξη στην έρευνα, καθώς παρά την φήμη της ευζωίας, οι κάτοικοί της δήλωσαν πως το υψηλό επίπεδο ζωής είναι σήμερα πιο δύσκολα επιτεύξιμο από ποτέ. Μάλιστα, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι συμμετέχοντες απάντησαν πως για να ζήσει κανείς καλύτερα χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο, οι Γάλλοι υπερψήφισαν την επιλογή «η ευτυχία δεν είναι κάτι που σχεδιάζεται». 

Πηγή: Reuters

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v