Ο πλανήτης δηλώνει σήμερα πιο ευτυχισμένος από ότι το 2007

Πόλεμοι, σεισμοί, οικονομικές καταστροφές, κι όμως ο παγκόσμιος πληθυσμός δηλώνει ευτυχέστερος απ’ ότι ήταν τέσσερα χρόνια πριν. Γιατί; Επειδή αυτοί που μας κάνουν ευτυχισμένους τελικά είναι οι άνθρωποι γύρω μας, λέει ο επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας.
Ο πλανήτης δηλώνει σήμερα πιο ευτυχισμένος από ότι το 2007
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τους πολέμους, τις συρράξεις και τις φυσικές καταστροφές, ο πληθυσμός του πλανήτη δηλώνει ευτυχέστερος απ’ ότι ήταν τέσσερα χρόνια πριν. Οι Ινδονήσιοι, οι Ινδοί και οι Μεξικάνοι είναι οι ευτυχέστεροι λαοί της Γης.

Αυτά τουλάχιστον ήταν τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας, στην οποία, σύμφωνα με το Reuters, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι χαρούμενοι με τη ζωή τους, ενώ σχεδόν το 25% δήλωσε πολύ ευτυχισμένο.

«Ο κόσμος είναι ευτυχέστερος σήμερα, και μπορούμε να το μετρήσουμε γιατί καταγράφουμε τα ποσοστά εδώ και χρόνια» δήλωσε ο John Wright, αντιπρόεδρος της Ipsos Global, η οποία ερευνά την ευτυχία περισσότερων από 18.000 ανθρώπων σε 24 χώρες, από το 2007 μέχρι σήμερα.

Προσέθεσε, όμως, ότι οι παράγοντες βάσει των οποίων οι άνθρωποι δηλώνουν ευτυχισμένοι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. «Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομία και την υγεία τους. Είναι μια ολόκληρη αλληλουχία διαφορετικών παραγόντων που κάνουν τους ανθρώπους ό,τι είναι σήμερα».

Η Βραζιλία και η Τουρκία συμπληρώνουν το top-5 των πιο ευτυχισμένων χωρών, ενώ η Ουγγαρία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται στον αντίποδα της λίστας, με τους λιγότερο ευτυχισμένους ανθρώπους. Η Ελλάδα, αν αναρωτιέστε, δεν μετείχε στην έρευνα.

Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, οι πολίτες των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας, βρίσκονται στη μέση της κλίμακας ευτυχίας.

«Μερικές φορές η μεγαλύτερη ευτυχία είναι ένα πιάτο ζεστό φαΐ ή μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου» εξηγεί ο κ. Wright. «Οι σχέσεις παραμένουν ο νούμερο ένα λόγος ευτυχίας σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, και δεν είναι τυχαίο ότι στις κουλτούρες που συναντάμε στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυρότεροι».

Η Λατινική Αμερική έχει τους περισσότερους ευτυχισμένους κατοίκους συνολικά, ενώ ακολουθούν η Βόρεια Αμερική, η Ασία και ο Ειρηνικός Ωκεανός, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Η Ευρώπη είναι ουραγός, με μόλις 15% των κατοίκων της να δηλώνουν πολύ χαρούμενοι.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα παντρεμένα ζευγάρια εμφανίζονται πιο ευτυχισμένα από τους singles, ενώ άνδρες και γυναίκες δηλώνουν ευτυχισμένοι σε ίσα περίπου ποσοστά. Η μόρφωση και η ηλικία παίζουν επίσης τον ρόλο τους: περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 35 δηλώνουν πολύ ευτυχισμένοι, σε σχέση με εκείνους του ηλικιακού γκρουπ 35-49, ενώ η υψηλότερη μόρφωση ισούται σχεδόν πάντα και με υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας.

Πηγή: Reuters.com
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v