Ανταλλακτικά παζάρια: 10 διευθύνσεις για swapping

Ποιος είπε ότι δε μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς χρήματα; Αυτή ακριβώς την θεωρία επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερα παζάρια ή δράσεις ανταλλαγής ή δωρεάν προσφοράς υπηρεσιών και αντικειμένων που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
Ανταλλακτικά παζάρια: 10 διευθύνσεις για swapping
της Έλενας Μπούλια

Η «μόδα» ξεκίνησε στην Αργεντινή, το διάστημα της οικονομικής κρίσης, από τον λαό που μην έχοντας χρήματα, σε μορφή ρευστού, «ανακάλυψε» αυτή την εναλλακτική μορφή οικονομίας, ως αναπόφευκτη αντίδραση στην παραδοσιακή καπιταλιστική γραμμή παραγωγής και κατανάλωσης. Τα ανταλλακτικά παζάρια -«τρουέκε» ονομάστηκαν στην Αργεντινή- σε συνδυασμό με τα «creditos», κουπόνια που λειτουργούσαν ως χρήματα και που παρέχονταν κατ’αναλογία αυτών που είχε να πουλήσει ή να αγοράσει κανείς, βοήθησαν δέκα χρόνια πριν αρκετό κόσμο να επιβιώσει. Σήμερα έχουν πλέον κατοχυρωθεί σε όλη την χώρα, ενώ τα μέλη των «τρουέκε» υποστηρίζουν πως χάρη στα ανταλλακτικά αυτά παζάρια αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και η βία στην οποία θα αναγκάζονταν να υποπέσουν όσοι έφταναν στα όρια της ανέχειας.

Πρόσφατα μιλήσαμε για την ελληνική εκδοχή των «τρουέκε», τα «ανταλλακτικά δίκτυα πολιτών», τα οποία είτε μέσω της (εικονικής) κοπής νέων νομισμάτων, είτε μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, προσπαθούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να «αναπνεύσουν» οικονομικά, παρέχοντάς τους μια ιδιαίτερη μορφή προστασίας από τους κερδοσκόπους.

Αυτή τη φορά συγκεντρώνουμε τα προγραμματισμένα χαριστικά-ανταλλακτιά παζάρια ή τις σχετικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, χωρίς να συνδέονται απαραίτητα με κάποιο ανταλλακτικό δίκτυο πολιτών, για να ξέρετε πού ακριβώς θα πάτε την επόμενη φορά που θα έχετε όρεξη για «swapping»:

Χαριστικά παζάρια
Χαριστικό Παζάρι στην Αθήνα

Πού; «Σκόρος», Ζωοδόχου Πηγής και Ερεσού, Εξάρχεια (τηλ. 6985868544).
Πότε; Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00-21.00 και κάθε Σάββατο 11.00-14.30.
Τι; Εδώ ανταλλάσσονται τα πάντα, από ρούχα, βιβλία, κουζινικά είδη και λοιπά αντικείμενα μέχρι προσφορά χρόνου, ιδεών και πρακτικών (π.χ. μαθήματα αγγλικών, καθάρισμα σπιτιού, κούρεμα).
Μάθετε περισσότερα για τον Σκόρο εδώ.

Παζάρι Ανταλλαγής Προϊόντων στα Χανιά Κρήτης
Πού;
1ο ΕΠΑΛ Χανίων (οδός Κοραή 1, δίπλα στο στάδιο),
Πότε; Σχεδόν κάθε Κυριακή, κάθε μήνα, από τις 11.00 έως τις 16.00 (αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο www.diktyoantallagonxanion.gr)
Τι; Ανταλλαγή προϊόντων (τροφίμων, ειδών ρουχισμού και διάφορων άλλων αντικειμένων) αλλά και υπηρεσιών με το εναλλακτικό νόμισμα της Μονάδας. (Μάθετε περισσότερα για τα ανταλλακτικά δίκτυα και τα εναλλακτικά νομίσματα στα Σχετικά Άρθρα).

Χαριστικό Παζάρι από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
Πού; Καστρινογιαννάκη 9, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου (ακριβώς απέναντι από το Ιατρείο). Τηλ. 697 7750433.
Πότε; Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 – 21:00, Τρίτη 10:30 – 12:30
Τι; Αντικείμενα όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κ.α. διατίθενται δωρεάν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Ο κάθε ένας μπορεί να αφήσει εκεί πράγματα που δεν χρησιμοποιεί πια και είναι σε αρκετά καλή κατάσταση προκειμένου να διανύσουν έναν δεύτερο κύκλο ζωής στα χέρια κάποιου που τα χρειάζεται πραγματικά. 

Swap not Shop
Πρόκειται για μία ανεξάρτητη, ανοιχτή, μη κερδοσκοπική, αντι-καταναλωτική –και αντικαταθλιπτική όπως λέει στο κείμενο υποδοχής του Facebook- δράση, η οποία με μότο «το σκουπίδι ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» διοργανώνει πάρτι ανταλλαγής ρούχων σε διάφορα γνωστά σημεία της πόλης. Πάρτε, λοιπόν, τα παλιά σας ρούχα και ακολουθήστε τους! (αφού κάνετε like στην σελίδα της ομάδας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τα επικείμενα Swap not Shop Parties).

Προσφορά υπηρεσιών
Tutorpool
Τι; Το tutorpool είναι ένα δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την Παιδεία, το οποίο δημιουργήθηκε από πρώην μαθητές που μεταδίδουν την γνώση στους σημερινούς. Στο www.tutorpool.gr θα βρείτε αγγελίες από εθελοντές καθηγητές που έχουν δεσμευτεί για δωρεάν διάθεση της γνώσης και του χρόνου τους. Συνεπώς, απευθύνεται σε γονείς και μαθητές που πραγματικά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερα μαθήματα αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσουν. Εννοείται ότι αφορά ενδιαφερόμενους γονείς/μαθητές αλλά και εθελοντές καθηγητές από όλη την Ελλάδα. 

Ηλιοχώρος: Δικτυακό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι
Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες προσφορές υπηρεσιών, όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, θεραπευτικό σιάτσου, ρεφλεξολογία, ενώ το κάθε μέλος που προσφέρει κάτι μπορεί να αναφέρει και τι ζητά, όπως π.χ. βάψιμο σπιτιού, φιλοξενία εκτός Αθηνών, περιποίηση νυχιών.

Προσφορά υλικών αγαθών
 
Give the Kids
Τι; Πρόκειται για μία ομάδα γονιών που αναλαμβάνει να συγκεντρώσει για να χαρίσει ρούχα και παπούτσια σε μωρά και παιδάκια έως 5 ετών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Απευθύνεται σε όλους όσους έχουν τέτοια είδη των δικών τους παιδιών, σε καλή κατάσταση, κλεισμένα στις ντουλάπες τους και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.

Στο www.givethekids.gr μπορείτε να δείτε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα (σε ποιες οικογένειες ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς έχουν δοθεί πράγματα).

Πότε; Η επόμενη συνάντηση του Give the Kids θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου 2011, στις 17.00, στη σχολή “Athens Yoga”, Λουίζης Ριανκούρ 65-67, Αμπελόκηποι (ημιώροφος - 40μέτρα από το σταθμό Πανόρμου). Ρούχα, παπούτσια, παιχνιδάκια και βιβλία που δεν χρειάζεστε μπορείτε να τα δώσετε για μικρά παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Bookcrossing
Για το Bookcrossing τα έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές: Γράφεσαι στην σχετική ομάδα, καταχωρείς το βιβλίο που θα ήθελες να χαρίσεις σε οποιονδήποτε και το αφήνεις σε κάποιον δημόσιο χώρο (ή το δίνεις σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό ή second hand βιβλιοπωλείο). Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε κάποιο από τα αμέτρητα βιβλία που χαρίζονται καθημερινά.
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες του Bookcrossing εδώ.

Δωρεάν υπηρεσίες και αγαθά 
Ανταλλακτική οικονομία
Στην ιστοσελίδα Ανταλλακτική Οικονομία έχετε την δυνατότητα να ανταλλάξετε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Ενδεικτικά, ο καθένας μπορεί να καταχωρίσει με αγγελία όσα χαρίζει (π.χ. ένα ψυγείο και ένα πλυντήριο) ή και όσα ζητά (π.χ. ένα λάπτοπ) και παράλληλα να αναζητήσει τι από αυτά μπορεί να προσφέρεται δωρεάν. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης συγκεντρωμένους διάφορους διαγωνισμούς που γίνονται για δώρα ταξίδια και προσκλήσεις, ενώ εκεί ανακοινώνονται συνεχώς όλα τα επικείμενα Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια.

Αλληλέγγυο εμπόριο 
Παντοπωλείο Lacandona
Άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας (Ηπίτου 4, Σύνταγμα) με σκοπό να ενισχύσει το κίνημα του αλληλέγγυου εμπορίου. Έτσι, το παντοπωλείο υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, διαθέτοντας τα προϊόντα τους στο κατάστημα. Τα ελληνικά προϊόντα (παξιμάδια, μπαχαρικά, μαρμελάδες, όσπρια, ζυμαρικά κ.λ.π.) φτάνουν εκεί κατευθείαν από τους παραγωγούς, οπότε αποδυναμώνεται ο ρόλος των μεσαζόντων. Τα υπόλοιπα προϊόντα (καφές, τσάι, μπαχαρικά) προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας και το κατάστημα τα προμηθεύεται από τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις El Puente και Συν-Αλλοις. Εννοείται πως η σχέση ποιότητας τιμής είναι εξαιρετική.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v