Πειρατές: Κάνουν ρεσάλτο στο πολιτικό σκηνικό

Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία του κόμματος των Πειρατών και στη χώρα μας μετά την επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη. Εντός του Ιανουαρίου η σύσταση. Ποιοι είναι οι Πειρατές, τι ζητούν. Το ιδρυτικό καταστατικό.
Πειρατές: Κάνουν ρεσάλτο στο πολιτικό σκηνικό
του Γιώργου Φλώκα

Το Κόμμα των Πειρατών, μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Ευρώπη και την είσοδό του σε κοινοβούλια και την Ευρωβουλή, έρχεται και στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, σε συζητήσεις και με τη διοικούσα επιτροπή του Pirate Party International, φαίνεται πως έχουν καταλήξει, με τα στελέχη του κόμματος –που διατηρούν ακόμη την ανωνυμία τους- να κάνουν λόγο για ίδρυση του κόμματος εντός του Ιανουαρίου. Ποιοι είναι όμως οι «Πειρατές», που έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους τόσο στην ευρωβουλή, όσο και στο κοινοβούλιο του Βερολίνου;

Η ταυτότητα

Το κόμμα των Πειρατών δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερά - κέντρο - δεξιά. Φιλοδοξεί δε, όπως γράφουν και στην ιστοσελίδα τους, να αποτελέσει το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας, «εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον».

Το κόμμα αγωνίζεται για την προώθηση και επέκταση των αρχών και των ιδεών που ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια στη Σουηδία για:
* Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.
* Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.
* Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες και άδικη εκμετάλλευση.

Παράλληλα, τα Πειρατικά Κόμματα κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους προβλήματα των χωρών τους, σε πλαίσιο μεταξύ τους ανεξαρτησίας, έχοντας βασικές Αξίες όπως:
* Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
* Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
* Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
* Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
* Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
* Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
* Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
* Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
* Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
* Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
* Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
* Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
* Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
* Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.

Έμβλημα του κόμματος είναι ένα μαύρο ιστίο το οποίο στα αριστερά του έχει ένα μαύρο ιστό, με το σύνολό τους να σχηματίζει το γράμμα Ρ.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα του κόμματος συνεχίζεται στο σχετικό forum στη διεύθυνση http://www.pirateparty.gr/forum/. Στο site του κόμματος (www.pirateparty.gr), μπορεί ακόμη κανείς να διαβάσει το καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη.

Παγκόσµιο φαινόμενο

Τα παιδιά με τα λάπτοπ, τα τζιν και τις κοτσίδες «χτύπησαν» πρώτη φορά στη Σουηδία, όπου το κόμμα Piratpartiet στις εκλογές του 2009 έλαβε το 7% των ψήφων, μπαίνοντας στην Ευρωβουλή. Πρόσφατα, το κόμμα των Πειρατών «μπήκε» στην βουλή του Βερολίνου, εμφανίζοντας το εντυπωσιακό ποσοστό 9% στις τοπικές εκλογές, τη στιγμή που το κόμμα των Φιλελευθέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, έπιασε μόλις 1,9%.

Πειρατικά κόµµατα υπάρχουν ήδη στη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ισπανία ενώ ανεπισήμως, το κόμμα λειτουργεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αργεντινή. Πλέον, το παγκόσμιο κίνημα αποτυπώνεται στα 56 ιδρυθέντα και τα 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλο τον κόσμο, με εκλεγμένους 2 Ευρωβουλευτές, 15 Βουλευτές και 194 Δημοτικούς Συμβούλους σε όλη την Ευρώπη,

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v