Έρευνα: Ο εγκέφαλός μας διώχνει τις αρνητικές σκέψεις

Από τι είναι φτιαγμένη η αισιοδοξία; Η επιστήμη βάζει στο μικροσκόπιο όσους βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και ανακαλύπτει πως των πιο "θετικών" από εμάς επιλέγει να απορρίπτει όλες τις αρνητικές σκέψεις. Μάθετε πώς λειτουργούν τα... αισιόδοξα μυαλά μας.
Έρευνα: Ο εγκέφαλός μας διώχνει τις αρνητικές σκέψεις
Από τι είναι φτιαγμένοι οι… αισιόδοξοι; Έναν από τους λόγους για τους οποίους όσοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο διατηρούν την ίδια θετική στάση ακόμη κι όταν όλο το σύμπαν... συνωμοτεί για το αντίθετο υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, ο εγκέφαλός μας είναι πολύ καλός στο να επεξεργάζεται τα καλά νέα σχετικά με το μέλλον. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, επιπροσθέτως, οτιδήποτε αρνητικό στην ουσία δεν λαμβάνεται καν υπόψη, οδηγώντας τα συγκεκριμένα άτομα να διατηρήσουν μία θετική στάση απέναντι στον κόσμο. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν πως η αισιοδοξία έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι μελετητές από το University College του Λονδίνου, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα, λένε πως περίπου το 80% των συμμετεχόντων αποδείχθηκαν αισιόδοξοι, ακόμη κι αν δεν θα χαρακτήριζαν οι ίδιοι τον εαυτό τους έτσι. Η έρευνα βασίστηκε στην μέτρηση των επιπέδων αισιοδοξίας 14 ανθρώπων και στα αποτελέσματα των εγκεφαλογραφημάτων των ίδιων ατόμων.

Κάθε συμμετέχων έπρεπε να δηλώσει πόσο πιθανό θεωρεί να του τύχει κάθε ένα από τα 80 διαφορετικά δυσάρεστα γεγονότα που είχαν στην λίστα τους οι ερευνητές, όπως ένα διαζύγιο ή η εμφάνιση καρκίνου. Στην συνέχεια, ενημερώνονταν για την πραγματική πιθανότητα να πάθει ο μέσος άνθρωπος καθένα από αυτά τα γεγονότα και έπρεπε να δηλώσουν εκ νέου την πρόβλεψη για τον εαυτό τους.

Μία αξιοσημείωτη μεταβολή διαπιστώθηκε στις νέες εκτιμήσεις των αισιόδοξων, ανάλογα με το αν τα γεγονότα ήταν θετικά η αρνητικά. Για παράδειγμα, αν κάποιος πίστευε πως η πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο είναι 40%, ενώ στην πραγματικότητα είναι 30% -κάτι που τον κατέτασσε στους απαισιόδοξους- στο τέλος του πειράματος «έριχνε» την επικινδυνότητα στο 31%. Αντίθετα, αν η αρχική εκτίμηση κάποιου ήταν 10%, στην συνέχεια ελάχιστα ανέβαζε την αρχική τους πρόβλεψη, συνεχίζοντας να πιστεύει πως έχει λιγότερες πιθανότητες να πάθει κακό.

Τα «αισιόδοξα» συμπεράσματα

Όταν τα νέα ήταν θετικά, όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη λειτουργία στους εμπρόσθιους λοβούς του εγκεφάλου, οι οποίοι σχετίζονται με την επεξεργασία λαθών. Όταν δινόταν κάποια αρνητική πληροφορία, οι οριζόμενοι ως αισιόδοξοι άνθρωποι παρουσίασαν ελάχιστη ενεργοποίηση των εμπρόσθιων λοβών, ενώ οι απαισιόδοξοι έντονη ενεργοποίησή τους.

Αυτό στην ουσία σημαίνει πως ο εγκέφαλος επιλέγει ποια στοιχεία θέλει να «ακούσει». Η Dr. Sharot, επικεφαλής του πειράματος, δήλωσε σχετικά: «Τα μηνύματα περί κινδύνου του καπνίσματος δεν έχουν αποτέλεσμα καθώς οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι πιθανότητές τους να πάθουν καρκίνο είναι λίγες. Η πιθανότητα ενός διαζυγίου φτάνει το 50%, αλλά οι άνθρωποι θεωρούν ότι δεν αυτό δεν ισχύει για τους ίδιους. Υπάρχει μία πολύ θεμελιώδης προκατάληψη στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

Τα οφέλη της αισιοδοξίας για την υγεία είχαν ήδη γίνει φανερά από παλιότερη έρευνα σε 100.000 γυναίκες, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν πως οι αισιόδοξες είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακές παθήσεις και είχαν μειωμένη θνησιμότητα από τις υπόλοιπες. Ωστόσο, η Dr Sharot κάνει και τον συνήγορο του διαβόλου: «Η αρνητική πλευρά είναι πως υποτιμούμε τους κινδύνους», λέει υπενθυμίζοντάς μας το ρητό «παν μέτρον άριστον».

Πηγή: BBC.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v