Στήριξη Ανέργων: Η (ψυχολογική) ισχύς εν τη ενώσει

Ψυχολογική υποστήριξη ανέργων παρέχουν δωρεάν η ψυχολόγος Αγγελική Χούγια και η σύμβουλος διαχείρισης σταδιοδρομίας Μαρία Κουτσαύτη. Μιλήσαμε μαζί τους για την ιδέα των ομαδικών προγραμμάτων και την κοινωνική αλληλεγγύη που θα μας σώσει.
Στήριξη Ανέργων: Η (ψυχολογική) ισχύς εν τη ενώσει
της Ηρώς Κουνάδη

Σίγουρα το έχετε σκεφτεί κι εσείς τελευταία, σε όποια ομάδα και αν ανήκετε –των ανέργων ή του κοινωνικού τους περιβάλλοντος που καλείται να τους στηρίξει πρωτίστως ψυχολογικά– ότι η ανεργία και η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην θεωρία (και την πρακτική) της ψυχολογίας. Η μακροχρόνια ειδικά ανεργία δεν είναι χωρισμός, που αντιμετωπίζεται με απανωτά ξενύχτια και ξέφρενα πάρτι, ούτε απώλεια αγαπημένου προσώπου, που γιατρεύεται με τον χρόνο και την συμπαράσταση φίλων και γνωστών.

Είναι μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση, με πολύ περισσότερες ψυχολογικές αλλά και πρακτικές προεκτάσεις. Αντιμετωπίζεται δύσκολα ακριβώς επειδή λίγοι είναι εκείνοι που θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των συναισθηματικών επιπλοκών της. Προέχουν τα πρακτικά, να συμπληρωθούν τα χαρτιά του ΟΑΕΔ, να σταλούν χιλιάδες βιογραφικά, να βρεθούν χρήματα για το ενοίκιο. Δεν είναι τώρα καιρός για συναισθηματικές πολυτέλειες. Σωστά;

Λάθος, θα σας έλεγαν οι υπεύθυνες του Κέντρου Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαίδευσης, “ΣΕΠ&Ε - Career Associates”, που ξεκινά από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου δωρεάν πρόγραμμα συναισθηματικής στήριξης ανέργων για τη διαχείριση της κρίσης, κάθε Δευτέρα από τις 9:30 έως τις 11:30 το πρωί. Το πρόγραμμα θα διεξάγεται σε ομάδες έως 12 ατόμων, για τρεις διαδοχικές, δίωρες συναντήσεις ανά ομάδα.

Οι εισηγήτριες, Μαρία Κουτσαύτη, M.Sc., Σύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας και Αγγελική Χούγια, M.A., Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια υπόσχονται να βοηθήσουν τους ανέργους στη διατήρηση της συναισθηματικής τους ισορροπίας, και να τους στηρίξουν με πρακτικές για την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

«Το είδος των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έχει αλλάξει δραματικά» εξηγεί η κ. Χούγια. «Πριν από δέκα χρόνια, όλοι όσοι με επισκέπτονταν στο γραφείο είχαν προβλήματα συναισθηματικής φύσεως: τι θα κάνω με την σχέση μου, γιατί δεν με πήρε τηλέφωνο, τέτοια πράγματα. Αυτά τώρα πια δεν υπάρχουν. Αντιμετωπίζουμε κρίσεις πανικού, αυτοκτονικές τάσεις, χωρισμούς, που όλα έχουν να κάνουν με προβλήματα οικονομικά.

«Πήραμε, λοιπόν, αυτήν την πρωτοβουλία, με το σκεπτικό πως στην παρούσα κατάσταση όποιος μπορεί πρέπει να βοηθά τον διπλανό του. Έχουμε πολύ κέφι να το κάνουμε, είμαστε κι εμείς νέοι άνθρωποι, κατανοούμε την κρίσιμη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος γύρω μας. Κι αφού μπορούμε να διαθέσουμε δύο ώρες την εβδομάδα για να δεχτούμε κόσμο στο γραφείο μας, κι έχουμε την τεχνογνωσία να τους στηρίξουμε, γιατί όχι;»
συνεχίζει η κ. Χούγια.

«Ο σκοπός δεν είναι ακριβώς ψυχοθεραπευτικός. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου, αλλά να παρέχουμε υποστήριξη, να παρέμβουμε προληπτικά, να ενθαρρύνουμε τους ανέργους να μην το βάλουν κάτω. Είναι πολύ εύκολο να παραιτηθείς υπό τις δεδομένες συνθήκες, και να αφεθείς να βουλιάξεις. Θέλουμε και μπορούμε να τους δώσουμε κουράγιο, και ορισμένες συμβουλές, για να συνεχίσουν να ψάχνουν για δουλειά, να συνεχίσουν να στέλνουν βιογραφικά, να συνεχίσουν την ζωή τους. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί, είναι υπερβολικά αγχωμένος. Μέσα σε δύο ημέρες, που έχουν ανακοινωθεί αυτές οι συναντήσεις, δεχτήκαμε περισσότερες από δέκα αιτήσεις συμμετοχής» καταλήγει.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, στα γραφεία της ΣΕΠ&Ε - Career Associates (Φλέμινγκ 24, Ν. Φιλοθέη Αμαρουσίου) και θα ολοκληρώνονται σε τρεις εβδομάδες για κάθε ομάδα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 210 6891460 και 210 6816850 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.careerassociates.gr  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v