Λαοθάλασσα και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συγκέντρωσε η σημερινή πορεία, η οποία όμως ξέφυγε από τις αρχικές ειρηνικές προθέσεις (;) και εξελίχθηκε σε επεισόδια που σημειώνονται αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους.
Λαοθάλασσα και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Για εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένου κόσμου μιλούν οι πρώτες εκτιμήσεις που φτάνουν από το Σύνταγμα αυτήν την ώρα. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς αυτήν την ώρα, εκτός από τα μέλη του ΠΑΜΕ και των διαδηλωτών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έξω από την Βουλή συγκεντρώνονται μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μαθητές, φοιτητές και ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών, που αντιτίθενται στην απελευθέρωση των κλάδων. 

Οι αρχικές ελπίδες για ειρηνική πορεία διαψεύστηκαν πριν από λίγες ώρες, όταν τα δύο βοηθητικά φυλάκια της Προεδρικής Φρουράς έπιασαν φωτιά από βόμβες μολότοφ που εκτόξευσαν άγνωστοι. Πριν από λίγο, οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, πέρασαν το σιδερένιο φράκτη και κατέλαβαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το κτήριο της Βουλής είναι κυκλωμένο και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις και τη Βουλή, ενώ τα ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών. Τα επεισόδια έχουν εξαπλωθεί και στους γύρω δρόμους –Βουκουρεστίου, Ζαλοκώστα, Πανεπιστημίου, και Ακαδημίας. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές. Εν τω μεταξύ, εντός της Βουλής συζητιέται το Πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Από νωρίς το πρωί έχουν κλείσει οι δρόμοι γύρω από την πλατεία, ενώ κλειστές παραμένουν και η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων στο ύψος του Πεδίου του Άρεως και οι παράλληλοι με αυτήν δρόμοι, μεγάλο μέρος της Πανεπιστημίου και της Σταδίου καθώς και η Ηρώδου Αττικού.

Κλειστοί θα παραμείνουν και οι σταθμοί μετρό στο Σύνταγμα και στον Ευαγγελισμό ύστερα από απόφαση της αστυνομίας. Το Μετρό λειτουργεί κανονικά μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ο ηλεκτρικός σταματά στις 18.00, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται μέχρι τις 21.00 και το τραμ μέχρι τις 20.00. Τα ταξί, ο Προαστιακός και ο ΟΣΕ απεργούν όλη την ημέρα.

Οι πορείες στην υπόλοιπη Ελλάδα
Άνευ προηγουμένου συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει η μεγάλη πορεία, ενώ χιλιάδες απεργοί έχουν κατακλύσει τους δρόμους στον Βόλο, στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v