Πώς είδαν τα ξένα Μέσα το κίνημα των Αγανακτισμένων

Τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν την αγανάκτηση των Ελλήνων που φουντώνει και κάνουν λόγο για ένα «έθνος που βράζει» στις πλατείες της χώρας. Δείτε πώς παρουσίασαν τα ξένα Μ.Μ.Ε. τις διαμαρτυρίες των Αγανακτισμένων.
Πώς είδαν τα ξένα Μέσα το κίνημα των Αγανακτισμένων
Η φωνή των αγανακτισμένων Ελλήνων δεν περιορίστηκε μόνο στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες της χώρας όπου οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δίνουν βροντερό παρόν. Ξεπέρασε τα σύνορα και απασχόλησε τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία παρουσιάζουν την χώρα ως ένα «καζάνι που βράζει» την στιγμή που οι συζητήσεις για νέα δανειακά πακέτα, πρόσθετα μέτρα και επιστροφή στην δραχμή φουντώνουν. Δείτε πώς σχολιάστηκε από τις διεθνείς «πένες» η μαζική συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα αλλά και όλο το κίνημα των Ελλήνων «Indignados».

Reuters 
«Το βράδυ της Κυριακής, οι πολίτες πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας για να δείξουν ότι είναι πολύ κοντά στα όρια της αντοχής τους», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι ανταποκριτές του Reuters. «Οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για πλήθος 80.000, το μεγαλύτερο σε μια σειρά από διαμαρτυρίες 12 ημερών, εμπνευσμένες από το κίνημα διαμαρτυρίας της Ισπανίας», συμπληρώνει για την εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου την περασμένη Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας. Οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και τα ελληνικά Μέσα μιλούν για πολύ περισσότερα άτομα, άνω των 100.000 και ίσως μέχρι και 200.000. 

Financial Times 
Το site της μεγάλης οικονομικής εφημερίδας, αφού επί μήνες ασχολήθηκε με τις οικονομικές περιπέτειες της χώρας, το χρέος και την κούρσα των spreads, πλέον προσθέτει στα δημοσιεύματά του και τον παράγοντα «Έλληνες πολίτες». «"Κλέφτες, κλέφτες! Πού πήγαν τα λεφτά μας;" φώναζαν οι διαδηλωτές φυσώντας σφυρίχτρες και ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες» μεταδίδουν οι FT, λέγοντας πως «η αγανάκτηση έχει συσπειρώσει ακτιβιστές όλων των ειδών – από άνεργους πτυχιούχους μέχρι περιβαλλοντολόγους και συνταξιούχους». 

BBC 
Για τουλάχιστον 60.000 διαδηλωτές κάνει λόγο το βρετανικό Μέσο, που τιτλοφορεί πρόσφατο δημοσίευμά του «Οι Έλληνες σε μαζική aθηναϊκή διαμαρτυρία κατά των μέτρων λιτότητας». Η ανταπόκριση συνεχίζεται με τα συνθήματα που ακούγονται και γράφονται στα πανό του συντάγματος: «Πάρτε πίσω τα μέτρα», «η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα» και «Κλέφτες – Νταβατζήδες – Τραπεζίτες».

Bild
Ο γερμανικός τύπος δεν θα μπορούσε παρά να σχολιάσει αρνητικά τις εξελίξεις στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική έκδοση της λαϊκής Bild κυκλοφόρησε χθες με δημοσίευμα το οποίο τιτλοφορήθηκε "Με τον αγκυλωτό σταυρό - Οι Έλληνες διασύρουν την Ευρώπη - παρ' όλα αυτά παίρνουν κι άλλα δισεκατομμύρια". Το ρεπορτάζ αναφέρει για σημαία των αγανακτισμένων στην οποια έιχε προστεθεί ο αγκυλωτός σταυρός πάνω στο σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Associated Press
«Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, απαίτησαν την Κυριακή η υπερχρεωμένη χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους δανειστές της» αναφέρει το Associated Press. Το διεθνές πρακτορείο στέκεται στο σύνθημα «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» που γράφτηκε σε πολλά πανό και πλακά της κυριακάτικης μαζικής συγκέντρωσης και αφορά τις αποκρατικοποιήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

El Pais
Φυσικά, τα ισπανικά Μέσα δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ελλάδα, αφού οι Ισπανοί πρώτοι άρχισαν τον «χορό» της αγανάκτησης, βαφτίζοντας το κίνημα με αυτό τον χαρακτηρισμό. Η ισπανική El Pais ανέφερε τις συγκεντρώσεις στις πλατείες όλης της χώρας και στάθηκε στην φράση «Ξυπνήσαμε. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν» που έγραψαν οι Έλληνες αγανακτισμένοι στα ισπανικά στην Πλατεία Συντάγματος, απαντώντας στους αφυπνισμένους Ισπανούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v