Ο χάρτης της αγανακτισμένης Ελλάδας: Ποιες πόλεις δίνουν το «παρών»

Το κίνημα της αγανάκτησης καλά κρατεί και… πολλαπλασιάζεται. Μπορεί το Σύνταγμα και ο Λευκός Πύργος να συγκεντρώνουν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, αλλά πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις διεκδικούν το δικαίωμα της αγανάκτησης. Δείτε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
Ο χάρτης της αγανακτισμένης Ελλάδας: Ποιες πόλεις δίνουν το «παρών»
Στο Σύνταγμα είδαμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση πολιτών μετά την μεταπολίτευση. Στην Θεσσαλονίκη, η λεωφόρος Νίκης γεμίζει καθημερινά με βορειοελλαδίτες. Η Πάτρα, η Καβάλα, η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα νησιά δίνουν και αυτά με την σειρά τους το σύνθημα της αφύπνισης. Το κίνημα των αγανακτισμένων αποδεικνύει ότι δεν είναι μια παροδική σπασμωδική ενέργεια, καθώς συμπληρώνει τρεις εβδομάδες ειρηνικής διαμαρτυρίας και συνεχίζει ακάθεκτο. Δείτε πού συγκεντρώνονται οι αγανακτισμένοι κάθε πόλης, ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στις πλατείες και… οργανωθείτε.

Αθήνα, Σύνταγμα

Το πιο πολυπληθές καθημερινό ραντεβού της Ελλάδας δίνεται στο Σύνταγμα, όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται με τα χέρια προτεταμένα προς την Βουλή, ενώ στο κάτω μέρος της πλατείας κάθε απόγευμα η συνέλευση καταλήγει στα ψηφίσματά της. Δείτε σε προηγούμενο δημοσίευμα του in2life το κλίμα που επικρατεί κάθε ημέρα στην πλατεία Συντάγματος. Τα «ραντεβού» των ημερών δίνονται ενόψει της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από τους βουλευτές και η εβδομάδα αναμένεται καυτή με πιθανότητα αποκλεισμού της Βουλής. Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες της συγκέντρωσης καθημερινά από το Real-Democracy.gr

Θεσσαλονίκη, Λευκός Πύργος

Κάτω από τον Λευκό Πύργο και πλάι στον Θερμαϊκό δίνουν καθημερινά το παρών οι Θεσσαλονικείς, που έχουν «στρατοπεδεύσει» με σκηνές στην πλατεία. Η καθημερινή συνέλευση γίνεται αφού συγκεντρωθούν σε χαρτί τα ονόματα όσων επιθυμούν να πάρουν το μικρόφωνο για να εκφράσουν τους προβληματισμούς και την γνώμη τους για την κατάσταση της χώρας. Τα πανό και τα συνθήματα δίνουν τον ρυθμό και οι πολίτες προχωρούν σε πορεία. Η αγανάκτηση «κλείνει» την Λεωφόρο Νίκης, ώστε οι οδηγοί να σταματήσουν με τα αυτοκίνητά τους και να μπουν κι αυτή στο… club. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες φτάνουν μέχρι την οδό Ίωνος Δραγούμη. Εν τω μεταξύ πολύς λόγος γίνεται για την «κατάληψη» του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έδωσε άδεια για να γίνει ομιλία-συναυλία. Ενημερωθείτε για τις δράσεις των αγανακτισμένων στην Θεσσαλονίκη από την σχετική σελίδα στο Facebook

Καβάλα, Πλατεία Καπνεργάτη

Μπορεί να άργησαν, αλλά σηκώθηκαν από τους καναπέδες τους και οι Καβαλιώτες, όπως γράφει ο τοπικός τύπος της μακεδονικής πόλης. Στην Πλατεία Καπνεργάτη συγκεντρώνονται καθημερινά αρκετές δεκάδες πολίτες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ομάδας «Σπίθα», ενώ στις μεγάλες συγκεντρώσεις της Κυριακής οι παραβρισκόμενοι φτάνουν τους 300. Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν ειρηνικά στην πλατεία, συζητώντας και δίνοντας το μήνυμα χωρίς φασαρίες και συνθήματα αλλά μέσα από μουσικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν κομπανίες της πόλης. Κομματικές παρατάξεις προσπάθησαν να δηλώσουν την παρουσία τους, αλλά οι υπόλοιποι δεν επιτρέπουν τον κομματικό «χρωματισμό» της προσπάθειας. Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ. Γιώργος Κασιμάτης μίλησε πριν από λίγες ημέρες στον κατάμεστο κινηματογράφο Όσκαρ και οι κάτοικοι της πόλης δείχνουν συνεχώς την πρόθεση να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.
(Τις πληροφορίες σχετικά με τις συγκεντρώσεις της Καβάλας έδωσε η Κλαίρη Παπαπαναγή). 

Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου
 

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και φέρνουν λίγο από το άρωμα «Αποκριάς» στις ειρηνικές συγκεντρώσεις. Τα καρναβαλικά ομοιώματα πολιτικών της χώρας δεσπόζουν στις μεγάλες συγκεντρώσεις, που την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τις 4.000 κόσμου. Μουσική, σκηνές και μηχανοκίνητες πορείες αποτελούν την καθημερινότητα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, υπό τα ομοιώματα του Θ. Πάγκαλου και της Μέρκελ. Δείτε πιο κάτω το σχετικό video.



Λάρισα, Κεντρική Πλατεία

Στον χορό των ψηφισμάτων μπήκε και η θεσσαλική πόλη. Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες αγανακτισμένοι πολίτες, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται στα κυριακάτικα καλέσματα. Στους δρόμους της πόλης, ηχηρή έκπληξη είναι η «μηχανοκίνητη» διαμαρτυρία εκατοντάδων μοτοσικλετιστών που διαμαρτύρονται με την σειρά τους. Η οργάνωση και εδώ ξεκινά από την σελίδα του Facebook που μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ

Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας

Από τις πιο δυναμικές παρουσίες στο κίνημα της αγανάκτησης είναι αυτή των πολιτών του Ηρακλείου Κρήτης. Χιλιάδες είναι οι Κρήτες που δίνουν το παρόν, με αποκορύφωμα τις κυριακάτικες πορείες με τις κατσαρόλες ανά χείρας. Οι αγανακτισμένοι δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα στην πλατεία, αλλά ακολουθούν και διαδρομές διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Πάρτε γεύση από τις ηρακλειώτικες συγκεντρώσεις στο παρακάτω video.




*Η Δράμα, η Καλαμάτα, η Άρτα, η Κόρινθος, η Λαμία, η Χίος, η Νάξος, οι Σέρρες και πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις συντάσσονται με το κίνημα της αγανάκτησης. Δείτε όλο τον χάρτη του κινήματος με τις πόλεις που συμμετέχουν πατώντας εδώ και επιλέγοντας την κάθε πόλη από την στήλη «Πόλεις». 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v