ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Συμβουλές οικολογίας για προχωρημένους

Ανακυκλώνονται οι χαρτοπετσέτες; Γιατί είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον το τηγανισμένο λάδι, και πώς μπορούμε να το ανακυκλώσουμε; Τώρα που μάθαμε να σβήνουμε τα φώτα… ανεβαίνουμε πίστα στο οικολογικό παιχνίδι.

Συμβουλές οικολογίας για προχωρημένους

Μάθατε ότι πρέπει να κλείνετε το φως όταν βγαίνετε από το δωμάτιο, να βγάζετε τον φορτιστή από την πρίζα, να κλείνετε τηλεοράσεις και λοιπές συσκευές από το κουμπί τους και όχι από το τηλεκοντρόλ και να χρησιμοποιείτε το χαρτί από τις δύο πλευρές. Και μπράβο σας. Αυτονόητο δεν θεωρούμε τίποτα. Επόμενο βήμα, όμως, υπάρχει πάντα. Και είναι εδώ, σε λίγες (ακόμα) οικολογικές συμβουλές, που δεν είναι ποτέ αρκετές.

Ανακυκλώνουμε (σχεδόν) τα πάντα
Χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό. Διαχωρίζουμε τα σκουπίδια σε χωριστές σακούλες –αν δεν έχουμε χώρο για ξεχωριστούς σκουπιδοτενεκέδες στο σπίτι– και τα πετάμε στον αντίστοιχο κάδο. Γνωστά μέχρι εδώ. Δεν ανακυκλώνονται, όμως, όλα τα είδη χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου και πλαστικού. Συγκεκριμένα, στον «κανονικό» κάδο απορριμμάτων είναι η θέση των:

- Κουτιών της πίτσας: Ακόμη και αν απομακρύνετε τα υπολείμματα της πίτσας, σκουπίζοντας το κουτί με χαρτί, το λάδι και το λίπος που θα έχουν «ποτίσει» το χαρτόνι θα δημιουργήσουν λασπώδη μάζα στην διαδικασία της ανακύκλωσης, εμποδίζοντας και άλλα αντικείμενα που θα βρεθούν μαζί του στον κάδο να ανακυκλωθούν σωστά.

- Χαρτοπετσετών: Τα υπολείμματα των τροφών που απορροφούν οι χαρτοπετσέτες κατά το σκούπισμα δεν επιτρέπουν την ανακύκλωσή τους.

- Βρεγμένων χαρτιών: Οι ίνες του χαρτιού συρρικνώνονται όταν βρέχονται, πράγμα που τις καθιστά λιγότερο χρήσιμες στη διαδικασία. Γι’ αυτό, τα βρεγμένα χαρτιά δεν επιλέγονται από τα μηχανήματα ανακύκλωσης για συλλογή και επεξεργασία.

- Αφρολέξ: Ως προϊόν πετρελαίου, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο, και επομένως επικίνδυνο για τα κέντρα ανακύκλωσης.

- Πλαστικών καπακιών: Είναι τόσο μικρά, που δεν αξίζουν τον κόπο. Αν δεν τα πετάξετε εσείς στον «συμβατικό» κάδο, θα το κάνουν οι εταιρείες ανακύκλωσης.

- Κουτιών από χυμούς: Αν είναι ανακυκλώσιμο, το γράφει στη συσκευασία. Τα περισσότερα έχουν πλαστική επικάλυψη, που καθιστά το χαρτόνι τους ακατάλληλο για ανακύκλωση.

Ανακυκλώνουμε και τα… απροσδόκητα
Για τις μπαταρίες, τα ξέρετε: τις ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κάδους της ΑΦΗΣ, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μην καταλήγουν στις χωματερές μολύνοντας με τα μέταλλά τους τον υδροφόρο ορίζοντα. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα «απροσδόκητα» είδη που μπορούμε να ανακυκλώσουμε:

- Τηγανισμένο λάδι: Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει πως ρίχνοντας το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη, ή πετώντας το στα σκουπίδια, επιβαρύνετε τρομακτικά το περιβάλλον. Ευτυχώς, εταιρείες όπως η Revive και η Σέλας αναλαμβάνουν να το ανακυκλώσουν. Δείτε λεπτομέρειες στα sites τους.

- Ηλεκτρικές συσκευές και λάμπες: Η Electrocycle είναι οι άνθρωποί σας, αν έχετε κινητά, φωτογραφικές μηχανές, πλυντήρια, κασετόφωνα και καμένες λάμπες που θέλετε να ξεφορτωθείτε.

- Αυτοκίνητα: Ναι, αλήθεια, αυτοκίνητα. Η ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος) αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες και τα κόστη ανακύκλωσης του παλιού σας αυτοκινήτου.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v