Η. Ορδόλης: "Η οικολογία δεν είναι μόδα"

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ μιλά στο in2life για τη σημασία της ανακύκλωσης, την ανταπόκριση του κόσμου και την "μόδα" της οικολογίας που... ήρθε για να μείνει.
Η. Ορδόλης: Η οικολογία δεν είναι μόδα
Με στόχο την συλλογή και ανακύκλωση των φορητών μπαταριών, την ευαισθητοποίηση του πολίτη και τη συμμετοχή όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην προσπάθειά της, η εταιρεία ΑΦΗΣ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2005 την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής μπαταριών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Οι κάδοι αυτοί τοποθετούνται χωρίς καμία επιβάρυνση σε σουπερμάρκετ, σχολεία, δήμους, κοινότητες, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, στρατιωτικές μονάδες κ.α.

Τα αποτελέσματα της συλλογής φορητών μπαταριών είναι εξίσου εντυπωσιακά και ξεπερνούν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων. Συγκεκριμένα σε μόλις 4,5 χρόνια αφ’ ότου ξεκίνησε η συλλογή μπαταριών, έχουν συλλεχθεί πάνω από εβδομήντα πέντε εκατομμύρια φορητές μπαταρίες και έχουν ήδη ανακυκλωθεί σε εργοστάσια του εξωτερικού.

Το in2life μίλησε με τον γενικό διευθυντή της εταιρείαςΑΦΗΣ, κ. Ηλία Ορδόλη, για την ιδέα της ανακύκλωσης των μπαταριών, τη «μόδα» της οικολογίας, και την ανταπόκριση που βρίσκει στον κόσμο.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την ανακύκλωση μπαταριών από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα; Γιατί είναι τόσο σημαντική;
Οι μπαταρίες σε αντίθεση με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα. Τι σημαίνει αυτό; Περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο κ.α. που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Όταν οι μπαταρίες καταλήξουν σε κάποια χωματερή, εκεί είναι αναμενόμενο να υποστούν διάφορες φυσικές αλλαγές. Η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, βροχές και υγρασία, μπορεί να συντελέσει στην απελευθέρωση αναφλέξιμων ή διαβρωτικών συστατικών τους και να μεταφερθούν μέσω του εδάφους στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον. Έρευνες που έχουν γίνει αποκάλυψαν πως, αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων . 

Πιστεύετε ότι η ανακύκλωση και συλλήβδην η οικολογική συνείδηση είναι «μόδα»;
Σίγουρα όχι. Άλλωστε μια μόδα δεν θα μπορούσε να παραμένει στην επικαιρότητα τα τελευταία 5-6 χρόνια. Μπορεί πιθανώς να ξεκίνησε και σαν μόδα αλλά τώρα πλέον η ευαισθητοποίηση του πολίτη είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός που διαρκώς αυξάνει και μάλιστα σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλες τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις. 

Πώς λειτουργεί η διαδικασία της ανακύκλωσης στις μπαταρίες;
Από τη στιγμή που ο καταναλωτής θα ρίξει την χρησιμοποιημένη μπαταρία στους κάδους της ΑΦΗΣ, οι συνεργαζόμενοι αδειοδοτημένοι συλλέκτες της ΑΦΗΣ θα παραλάβουν τις μπαταρίες και θα τις στείλουν σε ειδικούς χώρους για αποθήκευση. Από εκεί θα σταλούν σε εργοστάσια ανακυκλωσης στη Γαλλία και Βέλγιο προκειμένου να διαχωρισθούν τα συστατικά τους και να επανέλθουν στο ρεύμα της αγοράς είτε ώς νέα προιόντα είτε ξανά σαν μπαταρίες. 

Τι ανταπόκριση βρίσκει η προσπάθειά σας από το ελληνικό κοινό;
Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα της ΑΦΗΣ είναι από εντυπωσιακή έως συγκινητική. Η εταιρεία λαμβάνει καθημερινά δεκάδες μηνύματα από πολίτες που είτε ζητούν κάδους συλλογής, είτε διάφορες πληροφορίες για την ανακύκλωση , είτε ακόμη και να συνεισφέρουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ.

Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, στην τοποθέτηση κάδων, είναι δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Γερμανία (σε απόλυτους αριθμούς) ενώ κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην ανακύκλωση μπαταριών, πάνω από Αγγλία, Σουηδία, Δανία, Φιλανδία, Ισπανία, Ιταλία Πορτογαλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και πολλές άλλες. Το 2008 μάλιστα η Ελλάδα κάλυψε (4 χρόνια νωρίτερα) το στόχο συλλογής μπαταριών που έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση για το 2012 σε όλα τα κράτη μέλη. 

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στην ανακύκλωση μπαταριών;
Ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών με το να ρίχνει τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες του στους κάδους της ΑΦΗΣ που βρίσκονται σε 47.000 σημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σχολεία, σε δήμους, σε κοινότητες, σε όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, σε επιχειρήσεις, σε εμπορικά καταστήματα, σε όλα τα καταστήματα τηλεπικοινωνιών κ.α.

Επίσης μπορεί να τοποθετήσει δωρεάν ένα κάδο της ΑΦΗΣ προκειμένου να συλλέγει τις μπαταρίες των συμπολιτών μας. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ μπορεί να βρεί κανείς στην ιστοσελίδα www.afis.gr ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 210 8030244 και 210 8030355.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v