Δύσκολοι (;) καιροί για ευτυχισμένες οικογένειες

Πόσο εύκολο είναι για μια οικογένεια να είναι ευτυχισμένη; Πώς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό οι γονείς; Ποια είναι τα κλειδιά της ευτυχίας και γιατί είναι τόσο δύσκολο να τα ανακαλύψουμε; Απαντήσεις και συμβουλές για οικογένειες σε κρίση.
Δύσκολοι (;) καιροί για ευτυχισμένες οικογένειες
Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η προσωπική ευτυχία θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με την δημιουργία οικογένειας και την τεκνοποίηση, ελάχιστα είναι πλέον τα σπίτια όπου η οικογενειακή γαλήνη και ευτυχία υπερισχύει των αρνητικών συναισθημάτων, των διαπληκτισμών και της αγχώδους ατμόσφαιρας.


Όπως και αν το χαρακτηρίσουμε: διάβρωση των οικογενειακών θεσμών, έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας, κρίση σχέσεων και συναισθημάτων. Σε κάθε περίπτωση, το αρνητικό κλίμα στην σύγχρονη οικογένειες είναι γεγονός και έρχεται ως απόρροια των εξοντωτικών ρυθμών ζωής, αλλά και με την ενίοτε λανθασμένη νοοτροπία των γονέων.

Επικοινωνία όπως ευτυχία

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σε μια ευτυχισμένη οικογένεια οι γονείς θα πρέπει να αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι σέβονται ο ένας τον άλλον και ο σεβασμός αυτός θα πρέπει να γίνεται κατανοητός και στα παιδιά. Ο κάθε γονιός θα πρέπει να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπούν, να σέβονται, να υπακούν και να θαυμάζουν τον άλλον. Ένα από τα κλειδιά, επομένως της οικογενειακής ευτυχίας είναι η επικοινωνία. Όχι μόνο μεταξύ των γονιών, αλλά και μεταξύ γονιών και παιδιών.

Επικοινωνία όχι με την μορφή διαταγών («Στρώσε το κρεβάτι σου!») ή καυγάδων όπως καταλήγει να είναι με το στρες και το άγχος των νέων γονιών, επικοινωνία που να αποσκοπεί στην οικογενειακή ηρεμία και χαλάρωση. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και διατήρηση καλών σχέσεων με την υπόλοιπη οικογένεια (παππούς, γιαγιά, ξαδέρφια), έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συγγενείς, ανεξαρτήτως απόστασης.

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου

Μια ευτυχισμένη οικογένεια θα πρέπει να έχει πάντα διαθέσιμο χρόνο, έτσι ώστε τα μέλη της να αλληλεπιδρούν και να ανταλλάσουν απόψεις, όχι απλά ένα «καλημέρα» και «καληνύχτα». Μπορεί ο ελεύθερος χρόνος ιδιαίτερα με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες να είναι εξαιρετικά περιορισμένος , αλλά παρ’όλα αυτά κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει έστω και ένα μισάωρο σε καθημερινή βάση, ώστε η οικογένεια να συζητά τα νέα της, τα προβλήματά της, να διασκεδάζει, να κάνει αυτοκριτική.

Εξίσου σημαντικές, είναι και οι απλές καθημερινές κινήσεις που εκφράζουν αγάπη και στοργή, όπως ένα φιλί πριν φύγουμε για την δουλειά ή ακόμα και ένα κομπλιμέντο προς τον/την σύντροφο και τα παιδιά.

Εσείς ποια πιστεύετε ότι είναι τα μυστικά τις οικογενειακής ευτυχίας; Μοιραστείτε τα μαζί μας στα σχόλια του άρθρου.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v