@HOMEΠΑΙΔΙ

Άγχος & Μητρότητα: Μαμά στο γραφείο ή στο σπίτι;

Επιστροφή στη δουλειά ή όχι; Απάντηση στο δίλημμα της μητρότητας προσπαθεί να δώσει έρευνα που εξετάζει τα επίπεδα κατάθλιψης στις μητέρες, εργαζόμενες και μη. Καταλήγει ότι το καλύτερο είναι να κάνετε αυτό που λέει η καρδιά σας.

Άγχος & Μητρότητα: Μαμά στο γραφείο ή στο σπίτι;

Πολλές ώρες μακριά από την οικογένεια και άγχος συνοδεύουν την επιστροφή της μητέρας στη δουλειά. Απομόνωση και εξάντληση από τη συνεχή ενασχόληση με το παιδί, περιμένουν όσες επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι. Τι είναι καλύτερο; Νέα έρευνα που εξετάζει τα επίπεδα κατάθλιψης στις μητέρες, εργαζόμενες και μη, προσπαθεί να ρίξει φως στο πρόβλημα.

Τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Συμβούλιο Σύγχρονης Οικογένειας, υποστηρίζουν ότι η απάντηση στο δίλημμα είναι πολυσύνθετη. Το αν είναι καλύτερο για τη μητέρα να μείνει στο σπίτι ή όχι, εξαρτάται από την προσωπική της προτίμηση και την ποιότητα της δουλειάς.

Όπως διαπίστωσε, οι μαμάδες που προτιμούν να μείνουν στο σπίτι και δεν υποχρεώνονται να βγουν στον εργασιακό στίβο, αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο κατάθλιψης. Οι καριερίστριες μαμάδες που επιστρέφουν στο γραφείο, επίσης έχουν χαμηλές πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών. Το συμπέρασμα είναι σαφές: Κάντε αυτό που λέει η καρδιά σας.

Εξίσου σημαντικός αποδεικνύεται και ο βαθμός ικανοποίησης που προσφέρει η εργασία. Η έρευνα βρήκε ακόμη ότι οι μητέρες που ναι μεν ήθελαν να εργαστούν, αλλά απασχολούνταν σε κακό εργασιακό περιβάλλον, παρουσίαζαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Απεναντίας, οι μητέρες που δούλευαν με επαρκή ηθική και υλική ικανοποίηση, είχαν μικρό κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα ακόμη και όταν δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη δουλειά.

Κάποιες από τις παραπάνω διαπιστώσεις, φυσικά, βρίσκονται σε άμεσο συσχετισμό με τους οικονομικούς περιορισμούς που συνήθως συνοδεύουν μία κακοπληρωμένη δουλειά ή την έλλειψή της. Από την άλλη, μια καλή δουλειά και ένας καλός μισθός απαλύνει σε μεγάλο βαθμό τις απογοητεύσεις, ενώ όσες πρέπει να δουλέψουν γιατί χρειάζονται τα χρήματα, δεν έχουν την πολυτέλεια να σκεφτούν αν αυτό που κάνουν είναι το σωστό.

Η έρευνα των Margaret Usdansky από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών και Rachel Gordon από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έρχεται να συνεισφέρει στη μελέτη της μητρικής κατάθλιψης, πρόβλημα που αρχίζει να απασχολεί έντονα τους κοινωνιολόγους, καθώς διαδοχικές έρευνες επισημαίνουν τα υψηλά επίπεδα κατάθλιψης μεταξύ των μητέρων με παιδιά κάτω των 3 ετών. Αλλά, όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα, στη μητρότητα δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό μοντέλο. Και όταν υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής μαζί με την ευκαιρία, τότε είναι δύσκολο να κάνεις λάθος.

Πηγή: Time

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2