Η Αθήνα με 10 ευρώ

Να βγεις για φαγητό. Να συνδυάσεις ποτό, καλή μουσική και επιτραπέζια παιχνίδια. Να ξεκαρδιστείς με μια θεατρική παράσταση. Και δέκα ακόμη πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα με 10 ευρώ... και να σου μείνουν και ρέστα για το εισιτήριο του μετρό.
Η Αθήνα με 10 ευρώ
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι ακριβή πόλη η Αθήνα. Ακριβά ήταν, μέχρι πρότινος, τα γούστα μας. Και για να ακριβολογούμε, όχι ακριβώς τα γούστα μας, αλλά οι τάσεις και οι μόδες που συγχέουμε, κάποιες φορές, αρκετοί εξ ημών με τις πραγματικές επιθυμίες μας. Εξηγούμε: «Γούστο» μπορεί να είναι το να θέλεις να βγεις για φαγητό, ενώ «τάση» είναι ο νέος υπερ-σεφ που μαγειρεύει σε ένα γαλλικό μπιστρό με τέσσερα τραπέζια, στο οποίο κάπου διάβασες πως είναι τέλεια να πας. Έπρεπε να φτάσουμε στο μετέωρο βήμα πριν την οικονομική καταστροφή για να διαβάσεις κάπου πως, αν θέλεις να βγεις για φαγητό, είναι εξίσου τέλειο και το απέναντι μαγαζάκι, στο οποίο μια γιαγιά μαγειρεύει σπιτικές λιχουδιές. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα… Δωρεάν

Ξεναγήσεις:
Θέλετε να δείτε την Αθήνα με τα μάτια ενός τουρίστα; Αναρωτιέστε τι ιστορίες να κρύβει η Αιόλου; Η Ακαδημία Πλάτωνος; Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τις συλλογές των μουσείων της πόλης, αλλά βαριέστε να διαβάζετε; Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει, εδώ και λίγες εβδομάδες, δωρεάν ξεναγήσεις στην πόλη κάθε Σαββατοκύριακο. Το πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου περιλαμβάνει την Ακρόπολη, τον Κεραμεικό, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Νομισματικό Μουσείο. Πληροφορίες στα τηλέφωνα της Πινακοθήκης, 210 3240762 και 210 3231841.

Τέχνη: Έχετε, άραγε, προσέξει πως η είσοδος σε όλες τις γκαλερί, αλλά και σε αρκετούς χώρους τέχνης –όπως, για παράδειγμα, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, που αυτές τις μέρες φιλοξενεί και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση– είναι δωρεάν; Πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη, πέρα από τους φιλότεχνους, και για όσους αναζητούν ιδέες για πρώτο ραντεβού (κάντε κλικ εδώ για μερικές ακόμη, κι εδώ για να προετοιμάσετε τις κατάλληλες ατάκες, αν δεν έχετε ιδέα από τέχνη).

Lunch Street Party: Το διοργανώνει μια ομάδα παιδιών που προφανώς βαρέθηκε να ακούει πως δεν γίνεται να περάσεις καλά στην Αθήνα αν δεν έχεις λεφτά. Γίνεται σε άλλο σημείο της πόλης κάθε φορά, και βασίζεται σε μια πολύ απλή, και πολύ παλιά, ιδέα: ο καθένας φέρνει ό,τι θέλει –φαγητό, φρούτα, ποτά, παιχνίδια, μουσικά όργανα– μαζί με την καλή του διάθεση, κι όταν τελειώνει το πάρτι ο χώρος έχει γίνει αγνώριστος. Δεντροφυτεύσεις, καθαρισμοί, καλλωπισμοί είναι μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα. Λεπτομέρειες για την επόμενη διοργάνωση στο blog του Lunch Street Party

Διαλέξεις: Αν δεν έχετε προσέξει μέχρι τώρα τον κύκλο «Λέξεις και Σκέψεις» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, καιρός να το κάνετε. Έτη φωτός μακριά από βαρετές διαλέξεις, και περισσότερο κοντά σε ανοιχτές συζητήσεις, καλεί κάθε φορά ενδιαφέροντες ανθρώπους να μιλήσουν για ενδιαφέροντα θέματα. Την επόμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Αστέρης Μασούρας (του blog Oneiros) συναντά τον Δημήτρη Ψυχογυιό (του Βήματος) και τον Evgeny Morozov (του Foreign Policy) για να μιλήσουν για το internet και τη δημοσιογραφία των πολιτών. Δείτε λεπτομέρειες στο site της Στέγης

Φεστιβάλ Αθηνών: Βάλτε από τώρα την ημερομηνία στην ατζέντα σας. Το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει και φέτος πανηγυρικά την αυλαία του, με δυο «Νύχτες Χάρισμά Μας». Το τροχόσπιτο του Φεστιβάλ –μια ιδέα της Όλιας Λαζαρίδου, άξιος συνεχιστής της οποίας αποδεικνύεται ο Γιώργος Νανούρης– σταθμεύει αυτήν την φορά στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, για να πλημμυρίσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας με νότες και θεατρικά στιγμιότυπα από καταξιωμένους καλλιτέχνες στις 1 και 2 Ιουνίου.

Τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα… με 5 ευρώ

Φαγητό: Ποιος είπε ότι η εξωτική κουζίνα σερβίρεται μόνο σε… gourmet τιμές; Ανακαλύψτε τα εξ Ανατολής «βρώμικα» –όνομα και, ευτυχώς, όχι πράγμα– που ξεφυτρώνουν διαρκώς στην Αθήνα και δοκιμάστε φαλάφελ, ταμπουλέ, συριακά σουβλάκια σε τιμές που μετά βίας ξεπερνούν τα 3-4 ευρώ, κι αυτό μόνο αν το παρακάνετε. Οι παλιότεροι μπορεί να νοσταλγούν τον Αιγύπτιο του Μεταξουργείου, οι νέοι, όμως, πίνουν νερό στο όνομα του Αλί (στην οδό Τζωρτζ, πλατεία Κάνιγγος) και του Fat Boy (Χαλκοκονδύλη 38, πλατεία Λαυρίου).

Σινεμά: Από Δευτέρα έως Τετάρτη, τα multiplex, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, προσφέρουν δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός. Οι συνδρομητές της Vodafone (συμβολαίου και κάρτας) απολαμβάνουν έκπτωση 50% στα Ster και Odeon, ενώ εκείνοι της Cosmote στα Village.

Φαγητό (επί το ελληνικότερο): Ναι, προφανώς δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε την υπέρτατη αξία μιας σωστά ψημένης μερίδας γύρου. Μπορούμε, όμως, να σας υποδείξουμε είκοσι κορυφαίες διευθύνσεις για να την τιμήσετε όπως της αρμόζει.

Ποτό: Στο μικρούλι, funky Σπιρτόκουτο, στην όμορφη γειτονιά των Πετραλώνων, με τα γιγάντια κολλάζ από φωτογραφίες και εξώφυλλα δίσκων στους τοίχους, τα alternative ακούσματα στα ηχεία και τα επιτραπέζια παιχνίδια για την παρέα, το απλό ποτό κοστίζει μόλις 5 ευρώ –προσθέστε άλλο ένα για το σπέσιαλ. Το ίδιο ισχύει και στο Horse House, την πρώτη τσέχικη pub της Αθήνας, στο 7 της οδού Αυλητών στο Μοναστηράκι –όπου οι βαρελίσιες μπύρες ξεκινούν από 3 ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα… με 10 ευρώ

Φαγητό: Ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα φοιτητικά μυστικά, που κάποια στιγμή διέρρευσε. Ο Κυματοθραύστης, στη γωνία των οδών Τρικούπη και Βαλτετσίου, αραδιάζει καθημερινά τις σπιτικές λιχουδιές του σε έναν τεράστιο μπουφέ, από τον οποίο μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο πιάτο με μόλις 6 ευρώ –ή 3,5 ευρώ αν επιλέξετε μικρό πιάτο. Ζυμαρικά με ανθότυρο, μελιτζάνες με λουκάνικα, υπέροχες πατάτες φούρνου και φακοκεφτέδες περιλαμβάνονται στο μενού.

Θέατρο: Την είδαμε, και μπορούμε να το εγγυηθούμε: η παράσταση Αυτοσχεδιάζοντας στο Βρυσσάκι (Βρυσακίου 17, Πλάκα) είναι ξεκαρδιστική, είναι εμπνευσμένη και είναι και πολύ διαφορετική απ’ όσες έχετε δει. Το εισιτήριό της κοστίζει μόλις 10 ευρώ. Ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, έως 18 Ιουνίου.

Μουσική: Το ιστορικό Κύτταρο –το μοναδικό, ίσως, λαϊβάδικο η διεύθυνση του οποίου, Ηπείρου κι Αχαρνών, έγινε στίχος τραγουδιού και πέρασε στην ιστορία– προτείνει, έως το τέλος Ιουνίου, ένα εναλλασσόμενο και… πολυφωνικό πρόγραμμα συναυλιών, η είσοδος σε πολλές εκ των οποίων κοστίζει 7-8 ευρώ, με μπύρα ή κρασί. Διαλέξτε το live που θα δείτε, από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v