ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Η Ώρα της Γης: Ανάσα στον πλανήτη για (όχι μόνο) μία ώρα

Το Σάββατο έρχεται και πάλι η ώρα που δήμοι, εταιρίες και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σβήνουν τα φώτα και αναλογίζονται στο σκοτάδι ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Γη. Μπορούν 60 λεπτά οικολογίας να βοηθήσουν έναν ολόκληρο πλανήτη;

Η Ώρα της Γης: Ανάσα στον πλανήτη για (όχι μόνο) μία ώρα

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 από το Σύδνεϋ και πλέον, τρία χρόνια και ενάμιση δισεκατομμύριο υποστηρικτές μετά, έρχεται να κάνει το φετινό πέρασμά της από τους διακόπτες μας, καλώντας μας να τους θέσουμε στο OFF.

Με πρωτοβουλία της WWF, ο θεσμός φέτος επιδιώκει όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους, αλλά και για περισσότερα από 60 λεπτά. Έτσι, προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι αφελές να πιστεύεις πως η Γη θα σωθεί με μιας ώρας συσκότιση, καλώντας τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας ακόμη και όταν τα φώτα ανάψουν ξανά.Δείτε εδώ τους εκατοντάδες δήμους, ιδρύματα, φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό κάλεσμα της WWF. 

Μπορεί λοιπόν μία ώρα να κάνει την διαφορά ή είναι μόνο μια συμβολική κίνηση για τις δυνατότητες της ανθρωπότητας να κινητοποιηθεί; Ας δούμε μερικά στοιχεία που μεταφράζουν την ενεργειακή κατανάλωση που μας προτρέπουν τα 60 λεπτά του σαββατόβραδου να μειώσουμε, σε περιβαλλοντικά οφέλη και αριθμούς:

-Αφήνοντας τον υπολογιστή μας ανοιχτό όλο το βράδυ, εκλύονται 9 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
- Τα airconditions καταναλώνουν ενέργεια που προκαλεί έκλυση 150 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
- Ένα φωτοτυπικό μηχάνημα που αφήνεται ανοιχτό την νύχτα, καταναλώνει ενέργεια με την οποία θα μπορούσε να φωτοτυπήσει 5.300 σελίδες.
- Ένα μέσο σπίτι επιβαρύνει με περισσότερη μόλυνση τον αέρα από ένα μέσο αυτοκίνητο.
- Η Ώρα της Γης του 2008 «έσωσε» μόνο στην Μπανγκόκ πάνω από 40 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στο Τορόντο ο ενεργειακός μέσος όρος κατανάλωσης ενός τυπικού σαββατόβραδου μειώθηκε κατά 8,7%.
-Στην πρώτη Ώρα της Γης, στο Σύδνεϋ, τα περιβαλλοντικά οφέλη της ώρας στο OFF ισοδυναμούσαν με το να μειώνονταν τα αυτοκίνητα στους δρόμους κατά 48.613.Η Ώρα της Γης θα έρθει, θα περάσει, και ανεξάρτητα αν σβήσουμε η όχι τα φώτα του σπιτιού μας, το μήνυμα είναι να φροντίσουμε για την Γη και τις υπόλοιπες 8.764 ώρες του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ποιος είπε ότι δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα μηχανές του χρόνου; Ήδη υπάρχουν. Λέγονται βιβλία."

Robert Benchley, Αμερικανός αρθρογράφος

 • 532 — Καταστέλλεται η Στάση του Νίκα.
  1823 — Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
  1896 — Γίνεται η παρουσίαση της πρώτης μηχανής ακτινών Χ στη Νέα Υόρκη.
  1923 — Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα που υιοθετεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Τίθεται σε ισχύ την 16η Φεβρουαρίου, η οποία γίνεται η 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
  1965 — Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
  1996 — Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός, με 86 έναντι 75 ψήφους του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v