ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

SMS: Oι αριθμοί του καντράν λένε όσα και οι λέξεις

Η καθημερινή γυμναστική δαχτύλων στο πληκτρολόγιο του κινητού σας, δεν σας κάνει μόνο πιο γρήγορους στην αποστολή μηνυμάτων αλλά και διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τους αριθμούς, λένε οι επιστήμονες. Ο αυτόματος συσχετισμός λέξεων με νούμερα γίνεται ήδη αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρείες.

SMS: Oι αριθμοί του καντράν λένε όσα και οι λέξεις

Η καθημερινή γυμναστική δαχτύλων στο πληκτρολόγιο του κινητού σας, δεν σας κάνει μόνο πιο γρήγορους στην αποστολή μηνυμάτων αλλά και διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε τους αριθμούς, λένε οι επιστήμονες. Ο αυτόματος συσχετισμός λέξεων με νούμερα γίνεται ήδη αντικείμενο εκμετάλλευσης από εταιρείες.

Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ακούγεται ένας ηχητικός τόνος κάθε φορά που κάποιος πιέζει ένα ορισμένο πλήκτρο, ο ήχος στη συνέχεια αναπαράγεται νοητικά από τον χρήστη κάθε φορά που πιέζει το συγκεκριμένο πλήκτρο, έστω κι αν ο ήχος δεν ακούγεται πλέον. Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν κατά τον ίδιο τρόπο, η συχνή αποστολή SMS δημιουργεί συνειρμούς κάνοντας τους ανθρώπους να συνδέουν τους αριθμούς με λέξεις ή ιδέες.

Ο Sascha Topolinski του Πανεπιστήμιου Würzburg στη Γερμανία, ζήτησε από 27 φοιτητές να βαθμολογήσουν τους φαινομενικά τυχαίους αριθμούς 373863 και 7245346. Αν και δεν υπήρξε μεγάλη διακύμανση στην αξιολόγησή τους, όταν ζήτησε από άλλους 38 εθελοντές να πληκτρολογήσουν τους εν λόγω αριθμούς σε ένα κινητό τηλέφωνο και μετά να τους βαθμολογήσουν, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι έδειξαν προτίμηση στον πρώτο. Ο λόγος; Ο αριθμός 373863 ισοδυναμεί με το να γράψεις τη λέξη «φίλος» στα γερμανικά, ενώ το 7245346 αντιστοιχεί στη λέξη «γλίτσα».

Ο Topolinski βρήκε ακόμη ότι οι εταιρείες επέλεγαν τον αριθμό του τηλεφώνου τους έτσι ώστε να μεταφράζεται σε μια λέξη σχετική με το αντικείμενό τους, π.χ., «λουλούδι» για ένα ανθοπωλείο. Το ίδιο ίσχυε ακόμη και αν η σχετική λέξη δημιουργούσε αρνητικούς συνειρμούς, π.χ., «πτώμα» για γραφείο τελετών!

Θεωρίες συνωμοσίας;
Πολλές εταιρείες φροντίζουν ώστε οι τηλεφωνικοί αριθμοί τους να δημιουργούν τέτοιους συνειρμούς, με τον Topolinski να επισημαίνει ότι ο συσχετισμός αριθμού-λέξης προκύπτει ασυνείδητα, προσφέροντας στις επιχειρήσεις έναν τρόπο για χειραγώγηση του καταναλωτικού κοινού.

Προτού, όμως, αρχίσετε να ανησυχείτε, η έρευνα έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος ξέρει πώς να προστατεύεται. Ενώ η πληκτρολόγηση των αριθμών στο κινητό διαφοροποιούσε τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν αντιληπτοί από τους χρήστες, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο όταν οι ίδιοι πληκτρολογούσαν τους αριθμούς στον υπολογιστή, όπου η διάταξη των στοιχείων είναι διαφορετική.

Πηγή: New Scientist

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2