Sexting: Τα «πονηρά» sms των εφήβων

Η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη κυρίως στα νεαρά άτομα. Ποιο είναι όμως το ακριβές περιεχόμενο των μηνυμάτων αυτών; Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το δεκαπέντε τοις εκατό των αμερικανών εφήβων έχουν λάβει ή στείλει sexts.
Sexting: Τα «πονηρά» sms των εφήβων
Όπως φανερώνει και το όνομά του, το sexting, αναφέρεται στην ανταλλαγή μηνυμάτων ή εικόνων «πονηρού» περιεχομένου μεταξύ ατόμων νεαρής κυρίως ηλικίας. Η διάδοσή τους στους εφήβους πολλαπλασιάστηκε με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, υποβοηθούμενη από την ανάπτυξη της τεχνολογίας στα κινητά τηλέφωνα, για να καταλήξει να αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη για τους γονείς.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Pew Research Center σε εφήβους στην Αμερική, έδειξε πως το τέσσερα τοις εκατό των παιδιών από δώδεκα μέχρι δεκαεπτά χρονών έχουν στείλει γυμνές τους φωτογραφίες μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ το δεκαπέντε τοις εκατό έχει λάβει τέτοιου είδους φωτογραφίες. Όπως είναι αναμενόμενο, η συχνότητα του sexting αυξάνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν. Στα δεκαεφτάχρονα, το οκτώ τοις εκατό έχει στείλει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το τριάντα τοις εκατό έχει λάβει αντίστοιχα μηνύματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά όσον αφορά το φύλο. Τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια στέλνουν προκλητικά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ το sexting «αυξάνεται» όταν οι έφηβοι πληρώνουν μόνοι τους τον λογαριασμό. Συγκεκριμένα το δεκαεπτά τοις εκατό των παιδιών που πληρώνουν το κινητό τους έχουν στείλει τέτοια μηνύματα.

Ποιοι είναι όμως, οι λόγοι που κρύβονται πίσω από το sexting; Τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να στέλνουν τέτοια μηνύματα; Τρείς είναι οι πιθανές απαντήσεις: τα μηνύματα να έχουν σταλεί μεταξύ ζευγαριών, ο ένας σύντροφος να στέλνει τα μηνύματα σε φίλους -συνήθως χωρίς την συγκατάθεση του άλλου - και τέλος, τα μηνύματα να στέλνονται με σκοπό την ερωτική συνεύρεση.

«Το αγόρι μου, μου ζήτησε να του τις στείλω και ένοιωσα πως αν δεν το έκανα, δεν θα μου ξαναμιλούσε», είπε μια μαθήτρια γυμνασίου στους αναλυτές.

Για τους περισσότερους εφήβους πάντως, το sexting δεν είναι κάτι το επίφοβο. Τουλάχιστον, όταν τα «πονηρά» μηνύματα παραμένουν κρυφά από τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση, το sexting χρησιμοποιείται με σκοπό οι φωτογραφίες να διαδοθούν σε... όλο το σχολείο. Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό: μια κοπέλα στέλνει φωτογραφίες στο αγόρι της, μετά από λίγο καιρό χωρίζουν και αυτός τις στέλνει στον φίλο του, για να καταλήξουν να κάνουν τον γύρο της τάξης.

Οι αντιλήψεις πάνω στο sexting επίσης ποικίλλουν. Από την μία πλευρά, αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές εναλλακτικό του σεξ. Άλλοι, εκφράζουν ανησυχίες για την νομική πλευρά του όλου θέματος. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των γονέων; Σίγουρα όχι να ελέγχουν καθημερινά το κινητό των παιδιών τους. Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς αρχικά να περιορίσουν των αριθμό των μηνυμάτων που στέλνουν τα παιδιά τους και εν συνεχεία να συζητήσουν μαζί τους για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Η έρευνα του Pew έγινε σε οκτακόσιους εφήβους από δώδεκα μέχρι δεκαοκτώ χρονών.

Πηγή: BBC

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v