Έρευνα: Λιγότερες γυναίκες-ταχύτερα η βέρα

Στις περιοχές όπου οι ελεύθερες γυναίκες είναι λίγες, οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά δέσμευσης, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δίνει ελπίδα σε όσες ονειρεύονται το νυφικό σε μικρή ηλικία.
Έρευνα: Λιγότερες γυναίκες-ταχύτερα η βέρα
Πρόσφατη έρευνα που έγινε στις μεγαλύτερες περιοχές των ΗΠΑ αποκρυσταλλώνει τις ισορροπίες ανάμεσα στα δύο φύλα και την προοπτική της πρότασης γάμου. Συγκεκριμένα, η μελέτη δείχνει πως στις περιοχές όπου η αναλογία ελεύθερων ανδρών και γυναικών κλίνει υπέρ του «ισχυρού φύλου», οι γυναίκες αποκαθίστανται σε μικρή ηλικία, γνωρίζοντας τα συζυγικά βάρη λίγο μετά τα 20 χρόνια τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνδρες, όντας πολλοί, νιώθουν ότι πρέπει να «καπαρώσουν» την υποψήφια νύφη γρήγορα, ώστε να μην τους προλάβει κάποιος άλλος. Έτσι, όταν καταφέρουν να βρουν το ταίρι τους, μέσα από τις λίγες επιλογές που έχουν λόγω έλλειψης γυναικών, βιάζονται να τους περάσουν δαχτυλίδι και να έλθουν εις γάμον κοινωνία.

Ο εμπνευστής της πρωτότυπης έρευνας, Daniel Kruger, καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Michigan, συνέλαβε την ιδέα της μελέτης όταν είδε σε νεοϋορκέζικο περιοδικό ένα αφιέρωμα στα single κορίτσια. «Είχε τον τίτλο “Η Επίθεση της Ανύπαντρης Γυναίκας” και απεικόνιζε μία τερατώδη κοπέλα με ογκώδες κόκκινο φόρεμα, να περνάει σαν τον Godzilla μέσα από την πόλη», λέει ο Kruger.

Η επόμενη κίνησή του ήταν να συλλέξει στοιχεία από 50 μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ, που σχετίζονταν με τις ηλικίες γάμου των κατοίκων και την αναλογία ανδρών-γυναικών. Μέτρησε, λοιπόν, για κάθε περιοχή πόσοι άνδρες αντιστοιχούν σε 100 γυναίκες και στη συνέχεια άντλησε τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά του.

Στις πόλεις με αναλογία 100 προς 116 επί παραδείγματι, η μέση ηλικία γάμου των γυναικών αγγίζει τα 23 περίπου χρόνια. Αντίθετα, όπου υπήρχε λειψανδρία, η μέση γαμήλια ηλικία ανέβαινε μέχρι και τα 29 χρόνια. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανίδες που επιθυμούν να πουν γρήγορα το "I do", πρέπει να παρακολουθούν τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής τους για να ανακαλύψουν πόσες πιθανότητες έχουν να εγκαταλείψουν το ράφι.

Για την ιστορία, η περιοχή με τους λιγότερους άνδρες, άρα και την μεγαλύτερη μέση ηλικία γάμου για τις γυναίκες είναι σύμφωνα με την έρευνα η Νέα Ορλεάνη, με αναλογία ανδρών γυναικών 88 προς 100. Στο άλλο άκρο, θα μπορούσε άνετα να τοποθετηθεί η… κινηματογραφική Ζαχάρω, οι γαμπροί της οποίας στην ελληνική ταινία «Sugartown» θα έδιναν τα πάντα για μία σύζυγο. Τελικά -για να αντιστρέψουμε το κλισέ ερώτημα: Υπάρχουν γυναίκες πια;

Πηγή: Livescience.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v