Μυστικά και ψέματα του έγγαμου βίου

Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τον άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια κοιμάται στο πλευρό σας; Εκείνοι ξέρουν τα πάντα για εσάς; Ίσως. Οι στατιστικές, ωστόσο, λένε ότι τα μεγαλύτερα μυστικά κρύβονται μέσα στον γάμο. Ανακαλύψαμε κάποια από αυτά.
Μυστικά και ψέματα του έγγαμου βίου
της 'Ελενας Μπούλια

Κυρίες μου, μάθετε κάτι που σίγουρα δεν θέλετε να ξέρετε: Ο σύντροφός σας, κατά πάσα πιθανότητα θα έκανε -αν μπορούσε- σεξ με την καλύτερή σας φίλη (ενίοτε και με την δεύτερη καλύτερή σας φίλη, ίσως και με την τρίτη). Αγαπητοί κύριοι, να σας αποκαλύψουμε κάτι που θα σας σηκώσει «την τρίχα κάγκελο;»: Ο πρώην μας -ενδέχεται να- ήταν πολύ καλύτερος από εσάς στο κρεβάτι. Το αντέχετε; Παρακάτω θα πούμε αλήθειες και θα αποκαλύψουμε καλά κρυμμένα μυστικά που λίγα παντρεμένα ζευγάρια έχουν το θάρρος να συζητούν. Γιατί θα το κάνουμε αυτό; Γιατί η επιτυχία κάθε σχέσης βασίζεται στην αμοιβαία ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη –ακόμα κι αν αυτή είναι εξωγενής. Αν συμφωνείτε μαζί μας, δεν έχετε λόγο να μην συνεχίσετε να διαβάζετε.

Το φαινόμενο «μυστικά και ψέματα» στην συζυγική σχέση δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε εθνικό, ούτε είναι λογικό με ένα δημοσίευμα να σταματήσει να συμβαίνει. Πρόσφατα, μάλιστα, οι βρετανικοί Τimes έγραψαν για μία έρευνα που έγινε σε δώδεκα άνδρες, οι οποίοι μίλησαν -ανώνυμα φυσικά- για τις πιο μύχιες, κρυφές σκέψεις τους. Πριν φτάσουμε σε αυτές, αξίζει να παραθέσουμε την απάντηση του ψυχολόγου-συμβούλου γάμου Steve Wichett στο ερώτημα γιατί οι άνδρες λένε ψέματα στις συζύγους τους: «Είναι στρατηγική προκειμένου να αποφύγουν την οδύνη και την τιμωρία». Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες λένε ψέματα στους άνδρες τους δε μπορεί να διαφέρουν και πολύ. Προς το παρόν, όμως, θα ασχοληθούμε με τους κυρίους… μετά θα έρθει και η σειρά των κοριτσιών.

Η κρυφή ζωή των παντρεμένων ανδρών…
Καταρχήν, μόνο το γεγονός ότι παντρεύτηκαν τους δημιουργεί, έτσι κι αλλιώς, μία σχετική δυσφορία. Και δεν είναι ότι δεν αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα του έγγαμου βίου. «Οι άνδρες χρειάζονται την δέσμευση για να τους προσφέρει μία σύντροφο με την συναισθηματική νοημοσύνη που ξέρουν ότι εκείνοι στερούνται», λέει ο Wichett. Πάντα, όμως, θα θεωρούν την ‘υποταγή’ και την αέναη μονογαμία μία σχετικά αφύσικη κατάσταση για έναν άνδρα. «Δεν ξέρω πολλούς άνδρες που νιώθουν άνετα στην ιδέα του γάμου. Οι περισσότεροι, νομίζω, βλέπουν τις γυναίκες τους ως αυταρχικές φιγούρες έναντι των οποίων πρέπει να δώσουν την μάχη τους», λέει ένας εκ των ερωτηθέντων συζύγων της έρευνας των Times.

Πράγματι, πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν την σχέση τους με την γυναίκα τους σαν ένα παιχνίδι μπλόφας, μία εξευγενισμένη μορφή του Ψυχρού Πολέμου. Ένας άλλος σύζυγος της παραπάνω έρευνας, για παράδειγμα, λέει: «Την παροτρύνω να καλεί τις φίλες της συχνά στο σπίτι, προσποιούμενος ότι θέλω να περνάει καλά, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θέλω είναι βρω ευκαιρία να συναντήσω τους φίλους μου. Και νομίζω ότι κατά βάθος το ξέρει και εκείνη. Παίζει με τους κανόνες μου για να με ευχαριστήσει και αυτό με βολεύει.»

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η μαρτυρία του δημοσιογράφου που ανέλαβε την έρευνα, ότι ούτε ένας από τους δώδεκα άνδρες με τους οποίους μίλησε πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσει στην γυναίκα του είναι με ευθύτητα και ειλικρίνεια. «Γιατί να το κάνω αυτό;» λέει ένας από αυτούς. «Θα πάρει τα λόγια μου στραβά, όπως πάντα. Και δεν το λέω με την κακή έννοια. Απλά έτσι είναι οι γυναίκες. Σκέφτονται διαφορετικά από εμάς.»

Το θέμα που επιδέχεται τον μεγαλύτερο βαθμό ανειλικρίνειας, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψαν οι κύριοι της έρευνας, είναι το σεξ -απιστία, ταινίες πορνό, ποια τους αρέσει και ποια όχι- και αυτό συμβαίνει γιατί, όπως λένε, συνήθως τους απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. «Το πρόβλημα είναι πως όταν το λες στις γυναίκες σου απαντούν με αυτήν την μετα-φεμινιστική ατάκα, ότι το σκέφτονται και εκείνες εξίσου πολύ. Αλλά είναι ψέμα. Οι γυναίκες είναι σαν τις καμήλες με το νερό. Μπορούν να αντέχουν μέρες χωρίς αυτό. Οι άνδρες, όμως…» διευκρινίζει ένας σύζυγος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι δύο πρώτοι γάμοι του απέτυχαν λόγω της συνεχούς απιστίας του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ανδρών, ως προς τα μυστικά τους, είναι ότι σπάνια θα μιλήσουν -ακόμα και στον καλύτερό τους φίλο- για τον παράνομο δεσμό τους. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Rod Liddle, μάλιστα, είναι της άποψης ότι «το 90% των παντρεμένων -αν τους εγγυόνταν κάποιος ότι δεν θα μαθευόταν ποτέ- θα είχαν παράνομους δεσμούς», κάτι που επιβεβαιώνεται από τους συζύγους: «Θα ήθελα πολύ να έκανα σεξ με κάποια πανέμορφη γυναίκα που θα γνώριζα σε ένα επαγγελματικό μου ταξίδι», παραδέχεται ένας από αυτούς, «αλλά όχι εις βάρος του γάμου μου». Ο Wichett, συμφωνεί με τα παραπάνω και λέει ότι «δεν είναι φυσικό για έναν άνδρα να είναι μονογαμικός». Υπολογίζει δε, σύμφωνα με την επαγγελματική του εμπειρία, ότι περί το 35% με 40% των συζύγων, μετά από μία δεδομένη χρονική στιγμή, αναπτύσσουν εξωσυζυγικές σχέσεις. Και καταλήγει «η μονογαμία είναι μία σύμβαση που κάνει ο άνδρας με τον εαυτό του, είτε επειδή φοβάται ή επειδή δεν του δίνεται άλλη ευκαιρία».

Μετά τα σεξουαλικά ζητήματα, στην ιεραρχία των ‘μυστικών και ψεμάτων’, ακολουθούν τα χρήματα. Ο Wichett υποστηρίζει ότι «το οικονομικό τους status είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με την αυτοεκτίμησή τους που δεν τους ‘παίρνει’ να είναι οικονομικά αδύναμοι». Και αναφέρει περιπτώσεις ανδρών που συνέχισαν για μέρες να προσποιούνται ότι πηγαίνουν κανονικά στην δουλειά τους, για να αποφύγουν να αποκαλύψουν στις γυναίκες τους ότι απολύθηκαν. «Είναι λογικό», λέει ένας από τους συζύγους. «Όταν οι γυναίκες συναντιούνται μεταξύ τους, ένα από τα βασικά θέματα συζήτησής τους είναι το πόσο άχρηστοι είναι οι άνδρες τους. Αν προσφέρεις στο σπίτι είσαι καλός. Αν όχι… την έβαψες! Δεν έχουν τελείως άδικο, βέβαια. Η αλήθεια είναι πως εκείνες κάνουν όλη την πραγματική δουλειά στον γάμο. Εκείνες σκέφτονται, εκείνες προγραμματίζουν. Αν δε μπορείς να τους προσφέρεις το lifestyle που ονειρεύονται ως αντάλλαγμα, αντιμετωπίζεις τις κυρώσεις.»

Κάποια ακόμα από τα μυστικά που διαβάσαμε στην έρευνα των Times έχουν να κάνουν με το πόσο βαριούνται ορισμένοι σύζυγοι να φροντίζουν τα παιδιά τους, για το γεγονός ότι τρελαίνονται να βλέπουν πορνό, ότι πολλοί έχουν χάσει μεγάλα ποσά σε on-line παιχνίδια και στοιχήματα, ενώ ένας εκ των δώδεκα ανακάλυψε μετά από οκτώ χρόνια γάμου -και δύο παιδιά- ότι είναι γκέι.

…Και τα μυστικά που οι περισσότερες γυναίκες κρατούν από τους άνδρες τους
Τα μυστικά των γυναικών αποκαλύπτονται -πριν από εμάς- σε άρθρο του αμερικανικού γυναικείου on-line περιοδικού Redbook. Κάποια από αυτά θα αποκαλύψουμε παρακάτω –με κίνδυνο να ρισκάρουμε την μυστηριακή αύρα που αρέσκονται οι γυναίκες να αποπνέουν στους άνδρες. Αν μη τι άλλο, όμως, ελπίζουμε να βοηθήσουμε κάποιους κυρίους να καταλάβουν γιατί «οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν».

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, εν έτει 2010, υπάρχουν ακόμα γυναίκες -shopaholics στις περισσότερες περιπτώσεις- που διστάζουν να αποκαλύψουν στον άνδρα τους το ακριβές ποσό των χρημάτων που ξόδεψαν στα ψώνια τους. Ιδιαίτερα όσες από αυτές διατηρούν κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τον σύζυγό τους, θα προτιμήσουν να αφαιρέσουν ένα 20% από το πραγματικό κόστος των καλλυντικών τους, παρά να υπομείνουν την γκρίνια του, ότι είναι σπάταλες.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τα βαθύτερα, ερωτικού περιεχομένου, μυστικά των γυναικών –όπως τονίζει και η έρευνα του Redbook. Λέει, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες σκέφτονται συχνά το σεξ με τον σύζυγό τους μέσα στην ημέρα, απλά είναι πολύ κουρασμένες, όταν επιστρέφουν από την δουλειά, για να το κάνουν πράξη. Όσο για την δέσμευση, μία από τις γυναίκες που απάντησε στην έρευνα λέει «Το ξέρω ότι ακούγεται εντελώς ανδρικό κλισέ, αλλά η ιδέα του γάμου με ‘φρίκαρε’ στην αρχή. Ένιωθα ότι η ανεξαρτησία μου έμπαινε σε κλουβί. Τώρα που είμαι καιρό παντρεμένη νιώθω ηρεμία και μου αρέσει που ξέρω πως είμαστε μια ομάδα με τον σύζυγό μου και θα είμαστε έτσι πάντα».

Σχετικά με το σεξ, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μαρτυρούν ότι ο πρώην τους ήταν καλύτερος εραστής από τον νυν, αλλά ποτέ δεν θα πουν κάτι τέτοιο στον άνδρα τους –ποιος ο λόγος να του δημιουργήσουν ανασφάλειες όταν τελικά έχουν επιλέξει αυτόν για σύντροφο της ζωής τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάποιες γυναίκες δεν φαντασιώνονται άλλους άνδρες όταν κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους, όπως αποκαλύπτει η έρευνα. Στην ερώτηση αν προσποιούνται ποτέ οργασμό με τον σύζυγό τους, περισσότερες από τις μισές γυναίκες απαντούν «ναι». Γιατί, όμως; «Ο σύζυγός μου πιστεύει πως αν δεν έρθω σε οργασμό δεν έχω απολαύσει το σεξ μαζί του. Οπότε θα προσποιηθώ, αν χρειαστεί, για να μην τον κάνω να νιώσει ανεπαρκής», λέει μία κυρία.

Πόσα από αυτά μαρτυρούν οι γυναίκες στις φίλες τους; Περισσότερα από όσα θα παραδεχτούν στους συζύγους τους αλλά λιγότερα από αυτά που οι σύζυγοι φοβούνται. «Δεν θα πω ποτέ στις φίλες μου τους φόβους και τα άγχη που νιώθει ο άνδρας μου ως εραστής μου», λέει μία από αυτές. «Αυτά αφορούν αποκλειστικά εμένα».

Τα μυστικά των γυναικών που πραγματικά αξίζει να αποκαλύψουμε, πάντως, είναι αυτά που μάλλον θα χαροποιούσαν κάθε σύζυγο: Ότι προσέχουν και εκτιμούν, για παράδειγμα, ακόμα και τις πιο μικρές «αγγαρείες» που αναλαμβάνουν οι άνδρες να κάνουν για να τις βοηθήσουν. Ότι κατά βάθος θέλουν οι άνδρες τους να τις ζηλεύουν λίγο. Τέλος, ωστόσο, μία από αυτές αποκαλύπτει, «Αγαπώ τον σύζυγό μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αλλά μελαγχολώ, συχνά, σκεπτόμενη το γεγονός ότι δεν θα ξαναζήσω αυτήν την έξαψη και την λαχτάρα γι’αυτόν όπως στην αρχή.»

Σας φαίνονται λίγα -ή ανώδυνα- τα ψέματα των γυναικών; Αυτό συμβαίνει, όπως οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν, γιατί, συγκριτικά με τις γυναίκες, οι άνδρες λένε περισσότερα ψέματα. Οι γυναίκες, ωστόσο, σύμφωνα με άλλες έρευνες, λένε καλύτερα -και μεγαλύτερα- ψέματα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v