Σχέση από απόσταση: Στα δύσκολα σε θέλω

Στην εποχή του Skype και των low cost αεροπορικών, όλα γίνονται. Ακόμη και το να διατηρήσετε μια σχέση εξ αποστάσεως. Αρκεί να έχετε διαβάσει τον μίνι οδηγό μας, και να ξέρετε... τι σας περιμένει.
Σχέση από απόσταση: Στα δύσκολα σε θέλω
της Ηρώς Κουνάδη

Γνωριστήκατε σε ένα beach bar μια νύχτα με φεγγάρι, υπό τους ήχους lounge μουσικής και το άρωμα της Caipirinha στα ποτήρια. Βολτάρατε το επόμενο πρωί σε λευκά πλακόστρωτα σοκάκια, βουτήξατε αγκαλιά σε κρυστάλλινα νερά, αποκοιμηθήκατε στην παραλία μετρώντας αστέρια. Και τώρα που το τέλος των διακοπών έφτασε, αντί να αποχαιρετιστείτε σε αργή κίνηση σαν σωστοί πρωταγωνιστές ρομαντικής κομεντί, εσείς ανταλλάξατε τηλέφωνα και διευθύνσεις MSN και συμφωνήσατε να το κρατήσετε. Σε πείσμα των χιλίων εξακοσίων ναυτικών μιλίων που σας χωρίζουν, και παρά την οικoνομική κρίση που ξέρετε πως δε θα σας αφήσει να αγοράζετε αεροπορικά εισιτήρια τον χειμώνα. Μα, γίνονται αυτά τα πράγματα;

Γίνονται. Θέλουν υπομονή, κι επιμονή, και τρόπο και κόπο, και χρήματα και χρόνο, αλλά γίνονται. Το δύσκολο είναι, επάνω στη φούντωση και τη φλόγα του αρχικού ενθουσιασμού, να διακρίνεις τις περιπτώσεις που “γίνονται” από εκείνες που δεν “γίνονται”. Γι’ αυτό ετοιμάσαμε τον μίνι οδηγό που ακολουθεί. Και για να ξέρετε τι σας περιμένει.

Δε γίνεται αν…
Γνωριστήκατε πριν από τρεις μέρες στο νησί κι ερωτευτήκατε σφόδρα γιατί…

…Το φεγγάρι καθρεφτιζόταν υπέροχα στη θάλασσα την στιγμή που φιληθήκατε για πρώτη φορά, τα σφηνάκια καρπούζι έδιναν υπέροχη γεύση στα χείλη του/της, το λίκνισμά του/της στους latin/reggae ρυθμούς του beach bar σας ξελόγιασε. Αν ο λόγος για τον οποίο ερωτευτήκατε σφόδρα δεν περιλαμβάνει έστω ένα τόσο δα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του άλλου, λυπούμαστε αλλά μπορούμε άνευ προστριβών να υπογράψουμε τον επικήδειο της καλοκαιρινής σας περιπέτειας –ναι, μην έχετε αμφιβολίες, για περιπέτεια πρόκειται, και τίποτα παραπάνω. Ο ενθουσιασμός σας θα ξεθωριάσει ταχύτερα και από το καλοκαιρινό σας μαύρισμα, κι η μοναδική σας ελπίδα συνέχισης είναι να ξαναβρεθείτε στο ίδιο beach bar, στο ίδιο νησί του χρόνου το καλοκαίρι και να θυμάστε ο ένας τον άλλο. Εξαιρετικά απίθανο.

Το μόνο που γνωρίζετε για τον νέο σας έρωτα είναι το όνομα, το ζώδιο και το αγαπημένο του κοκτέιλ
Κακά τα ψέματα, η σχέση από απόσταση απαιτεί προσπάθεια και θυσίες τις οποίες για να είστε διατεθειμένοι να κάνετε πρέπει να σας δένει με τον άλλο κάτι ισχυρό. Αν όχι απαραίτητα να έχετε φτάσει στο στάδιο που έπεται του αρχικού έρωτα και λέγεται στην καθομιλουμένη αγάπη, τουλάχιστον να είστε πραγματικά ερωτευμένοι. Πράγμα δύσκολο αν για το αντικείμενο του πόθου σας γνωρίζετε τα βασικά, τα οποία προλάβατε να μάθετε στα διαλείμματα των ερωτικών σας περιπτύξεων. Αυτό, βέβαια, μπορεί να έχει και τα καλά του: στις πολύωρες τηλεφωνικές ή διαδικτυακές συζητήσεις θα έχετε πολλά –και εν δυνάμει ενδιαφέροντα– να πείτε. Εάν, όμως, το μόνο που σας έλκυε ήταν οι καλοσχηματισμένοι του κοιλιακοί, ή άλλα σημεία του σώματός του/της, πόσα βράδια θα είστε διατεθειμένοι να μείνετε μέσα, απλά και μόνο για να συζητάτε το πόσο πολύ λείπετε ο ένας στον άλλο;

Αντιμετωπίζετε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες
Λυπούμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτήν την απότομη προσγείωση από το συννεφάκι του ρομαντισμού στην απαίσια, πεζή πραγματικότητα, αλλά η σχέση εξ αποστάσεως είναι ένα εξαιρετικά ακριβό σπορ. Μπορεί τα τηλεφωνήματα να είναι πλέον δωρεάν, κι εσείς να στήνετε ανδριάντες στους ιδρυτές του Skype, αλλά μετά τον πρώτο - δεύτερο μήνα θα δυσκολεύεστε πολύ να αρκεστείτε σε αυτά. Θα θέλετε να δείτε τον άλλο από κοντά, να τον αγγίξετε, να κοιμηθείτε αγκαλιά, να κάνετε, τέλος πάντων, όλα όσα κάνουν τα «φυσιολογικά» ζευγάρια. Πράγμα που προϋποθέτει στην καλύτερη περίπτωση βενζίνη, στη χειρότερη, αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία μπορεί να πετύχετε σε προσφορά δυο-τρεις φορές τον χρόνο. Όση οικονομία και αν κάνετε, όσα καθημερινά έξοδα και αν περικόψετε, το Αθήνα – Λονδίνο μια φορά τον μήνα δεν είναι ρεαλιστικό σχέδιο για τους πολίτες ενός κράτους υπό την σπάθη του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχει κάποιο (έστω μακροπρόθεσμο) πλάνο να είστε κάπου, κάπως, κάποτε «κανονικά» μαζί
Ακόμη και αν κερδίσατε μόλις το Τζόκερ, και μπορείτε να πηγαινοέρχεστε κάθε Σαββατοκύριακο, η απουσία του/της συντρόφου από την καθημερινότητά σας μετά από λίγο καιρό θα σας κουράσει. Μπορεί η λαχτάρα να βρεθείτε μαζί να κρατά τον έρωτά σας ζωντανό για περισσότερο διάστημα από εκείνο των υπόλοιπων σχέσεων τον πρώτο καιρό, αλλά όταν ο «πρώτος» αυτός καιρός περάσει, θα θέλετε να μπορούσατε να γυρίσετε μαζί σπίτι ένα τυχαίο απόγευμα μετά το γραφείο, να του γνωρίσετε τους συναδέλφους από τη νέα σας δουλειά, να έρθει στα γενέθλια της μικρής σας αδελφής, και να κάνετε όλα εκείνα τα χαζά πράγματα που κάνουν τα «κανονικά» ζευγάρια. Αν έχετε κάποιο, έστω μακροπρόθεσμο και αόριστο, πλάνο να μετακομίσετε κάποια στιγμή μαζί, η προοπτική του και μόνο θα σας δίνει κουράγιο κάθε φορά που θα απογοητεύεστε. Αν όχι, η σκέψη ότι δε θα έρθει στο πάρτι της μικρής σας αδελφής θα συνοδεύεται από το «ποτέ». Κι αυτό, αργά ή γρήγορα, θα αποβεί καταστροφικό αρχικά για την ψυχική σας ισορροπία και ακολούθως για τη σχέση σας. 

Γίνεται αν…
Στηριχτεί σε κάποια βάση

«Βάση» μπορεί να θεωρηθεί το ότι γνωρίζεστε καιρό, το ότι αγαπιέστε πολύ, το ότι είστε ερωτευμένοι –και όχι ενθουσιασμένοι. «Βάση» μπορεί να είναι επίσης το ότι, παρ’ όλο που δεν γνωρίζεστε καιρό, και δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε προλάβει να ερωτευτείτε, διακατέχεστε από την παρόρμηση να μάθετε περισσότερα για τον άλλο –έστω και από το τηλέφωνο, το Skype ή το MSN. Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας τύχη, διότι μπορεί αυτά που θα μάθετε να σας ενθουσιάσουν –οπότε να λειτουργήσει– ή να σας απογοητεύσουν, οπότε να αποφασίσετε να εξαφανιστείτε από προσώπου γης.

Το προσπαθήσετε
Κι όταν λέμε «προσπαθήσετε», το εννοούμε. Η σχέση από απόσταση απαιτεί, πέρα από συναισθηματικές, και χειροπιαστές επενδύσεις και θυσίες, τις οποίες όσο πιο ερωτευμένοι αισθάνεστε τόσο πιο πρόθυμοι θα είστε να κάνετε. Θα χρειαστεί να αναβάλλετε ξενύχτια και εξόδους με φίλους για να γυρίσετε στο σπίτι και να μιλήσετε στο τηλέφωνο με το έτερον ήμισυ, να χάσετε το πάρτι του κολλητού επειδή βρήκατε την τέλεια προσφορά αεροπορικών εισιτηρίων για την λάθος ημερομηνία, να ξοδέψετε ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων σε μεταφορικά που εκείνη την περίοδο θα είναι πανάκριβα, και να υπομείνετε για soundtrack την γκρίνια των γονιών σας που θα θέλουν να περάσετε τις γιορτές μαζί. Αν φτάσατε μέχρι εδώ και δε σταματήσατε να διαβάζετε τρομοκρατημένοι, έχετε ελπίδες.

Είστε (και οι δύο) μονογαμικοί τύποι
Δύσκολο να το γνωρίζετε εκ των προτέρων, κι ακόμη δυσκολότερο να το μαντέψετε όταν αποφασίζετε να κρατήσετε μια σχέση από απόσταση. Αν, όμως, είστε τουλάχιστον βέβαιοι για τον εαυτό σας, ότι δύσκολα θα απατήσετε τον/ την σύντροφό σας, έχετε πενήντα τοις εκατό πιθανότητες να ξεκινάτε μία υγιή σχέση από απόσταση. Για το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει και ο παράγοντας τύχη.

Υπάρχει ένα (έστω μακροπρόθεσμο) πλάνο να βρεθείτε κάπου, κάπως, κάποτε για καιρό στο ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη
Ας είμαστε ρεαλιστές. Τα υπερατλαντικά ταξίδια δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό σας, ιδιαίτερα αν επαναλαμβάνονται μερικές φορές τον χρόνο, και κανείς δεν άντεξε περισσότερα από τρία συνεχόμενα Χριστούγεννα με μουτρωμένες οικογένειες. Η σχέση από απόσταση δεν είναι κανονική σχέση, είναι ένα μεταβατικό στάδιο, μια “σύμβαση” λόγω συγκεκριμένων συνθηκών με αρχή και τέλος. Αν το τέλος αυτό δε φαίνεται πουθενά στα κοινά σας σχέδια, αργά ή γρήγορα θα φανεί ένα άλλο: αυτό της “σχέσης” που τώρα θεωρείτε κανονική.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v