Πού ανακυκλώνω; Δείτε πού πετάμε τι

Ακόμα κι αν έχουμε κάνει την ανακύκλωση τρόπο ζωής, πολλοί από εμάς το κάνουμε λάθος. Δείτε πού ακριβώς θα ανακυκλώσετε το κάθε τι για να πιάσει πραγματικά τόπο ο κόπος και η οικολογική σας ευαισθησία.
Πού ανακυκλώνω; Δείτε πού πετάμε τι
Πριν μερικά χρόνια το δίπτυχο Ελλάδα και ανακύκλωση ακουγόταν, μεταξύ μας, σαν ανέκδοτο. Δεν φημιζόμασταν, δυστυχώς, σαν λαός ούτε για τις περιβαλλοντικές μας ανησυχίες ούτε για το πνεύμα οικονομίας ως προς τις -φυσικές και μη- πηγές ενέργειας. Κι όμως, χωρίς εντυπωσιακές προσπάθειες από το κράτος, παρά μόνο μερικούς μπλε κάδους και ορισμένες παροτρυντικές αφίσες, οι νεώτεροι, τουλάχιστον, Έλληνες, άρχισαν σιγά-σιγά να μπαίνουν στην λογική της ανακύκλωσης με πολύ θετικούς, χρόνο με τον χρόνο, ρυθμούς.

Ιδιωτικοί φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και η Εταιρία Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών - ΑΦΗΣ, είναι αυτοί που έχουν κάνει πραγματικά σημαντική δουλειά στην δημιουργία «σταθμών» όπου μπορεί κανείς να ανακυκλώσει, καθώς και ως προς την ενδελεχέστερη ενημέρωση των πολιτών για την σημασία της ανακύκλωσης.

Έτσι, δεν είναι λίγοι σήμερα αυτοί που στο σπίτι έχουν έναν δεύτερο κάδο, αποκλειστικά για τα προς ανακύκλωση υλικά, ενώ πολλές εταιρίες φροντίζουν να στέλνουν συσκευασίες ολόκληρες ανακυκλώσιμων υλικών σε εργοστάσια ανακύκλωσης. Ανάμεσα σε αυτούς, βέβαια, είναι και κάποιοι που ανακυκλώνουν… λάθος: Είτε που πετούν λάθος υλικά σε λάθος κάδους, είτε που νομίζουν πως ανακυκλώνονται τα πάντα –ενώ δεν είναι έτσι. Για αυτούς και για όσους δεν έχουν πάρει απόφαση να κάνουν ακόμα την ανακύκλωση τρόπο ζωής, δημιουργήσαμε έναν μίνι οδηγό για το πού ανακυκλώνεται το κάθε τι.

Μπλε κάδοι ανακύκλωσης (οι γνωστοί πλαστικοί που βρίσκονται συνήθως δίπλα σε αυτούς των σκουπιδιών):
Ανακυκλώνουμε σε αυτούς: Αλουμινόχαρτο και αλουμινένια ταψάκια φαγητού, βαζάκια τροφίμων (καθαρά, χωρίς τρόφιμα μέσα), βιβλία, χαρτιά και εφημερίδες (μόνο αν δεν υπάρχει ξεχωριστός κάδος έντυπου χαρτιού), πλαστικά καλαμάκια, κεσεδάκια από γιαούρτι και βούτυρο, αλουμινένια και πλαστικά κουτιά και κουτάκια (π.χ. αναψυκτικών, δημητριακών κ.λ.π.), άδεια και καθαρά, μπουκάλια γυάλινα, πλαστικά και χάρτινα –άδεια και καθαρά, πλαστικά καπάκια, θήκες CD-DVD, πλαστικές σακούλες, άδειες συσκευασίες τροφίμων, απορρυπαντικών, καλλυντικών, φιάλες από γκαζάκια –άδειες κι τρυπημένες!, χαρτοκιβώτια συσκευών.
Για να δείτε αναλυτικά τι ανακυκλώνουμε και τι όχι στους μπλε κάδους κάντε κλικ εδώ.

Ανακύκλωση συσκευών: Πρόκειται για τον εγκεκριμένο υπεύθυνο φορέα για την λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα. Η εταιρία αυτή αναλαμβάνει να ανακυκλώσει ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και δεν χρησιμοποιούνται πια.
Μερικές από αυτές είναι:
* Μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια κλπ.
* Μικρές οικιακές συσκευές, όπως καφετιέρες, αποχυμωτές κλπ.
* Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
* Καταναλωτικά είδη
* Φωτιστικά είδη
* Παιχνίδια – Εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού
* Ιατροτεχνολογικές συσκευές

Για τις μικρές συσκευές η εταιρία συνεργάζεται με άλλες εταιρίες, σημεία των οποίων πρέπει να επισκεφθούμε για να αφήσουμε το προς ανακύκλωση προϊόν. Π.χ. αν πρόκειται για το παλιό κινητό μας τηλέφωνο, θα πρέπει να το αφήσουμε σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για να το στείλει έπειτα στο εργοστάσιο της εταιρίας. Για τις μεγάλες συσκευές, από την άλλη, θα πρέπει είτε να ζητήσουμε από το κατάστημα από το οποίο αγοράσαμε την καινούργια να συλλέξει για εμάς την παλιά είτε να τηλεφωνήσουμε στον Δήμο της περιοχής μας και να ζητήσουμε, μία συμφωνημένη ώρα, να συλλέξουν την συσκευή.
Περισσότερες πληροφορίες για το πού ακριβώς ανακυκλώνουμε κάθε τι ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό θα βρείτε εδώ.

ΑΦΗΣ Α.Ε.: Η εταιρία αναλαμβάνει με ειδικά κουτιά που έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία-καταστήματα την ανακύκλωση όλων των μπαταριών. Στο site της εταιρίας θα δείτε πού βρίσκεται ο πλησιέστερος σε εσάς κάδος ανακύκλωσης μπαταριών.

Αναλώσιμα υπολογιστών: Εταιρείες όπως η PrinterLand, το Analosimo.gr και η MarketInk αγοράζουν τα άδεια δοχεία μελανιών εκτυπωτή, cartridges και toner σας, ή σας προσφέρουν έκπτωση στην αγορά καινούριων για κάθε επιστροφή.

Δείτε στα Σχετικά Άρθρα την πορεία ενός μπλε κάδου προς την ανακύκλωση.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v