Καλή υγεία για σεξ μετά τα 60

Σε τουλάχιστον δεκαπέντε ακόμα χρόνια ενεργής σεξουαλικής ζωής μπορούν να ελπίζουν οι σημερινοί υγιείς 55ρηδες, σύμφωνα με νέες έρευνες αμερικανικού πανεπιστημίου που δείχνουν το προσδόκιμο του σεξ να αυξάνεται.
Καλή υγεία για σεξ μετά τα 60
Τα άτομα που έχουν καλή υγεία μπορούν να απολαμβάνουν υγιή σεξουαλική ζωή ακόμα και μετά τα 60 τους, όπως υποστήριξαν πρόσφατα ερευνητές.

Δύο αμερικανικές έρευνες πάνω στην σεξουαλική συμπεριφορά υπολόγισαν πόσα χρόνια ενεργής σεξουαλικής ζωής απομένουν σε ένα άτομο ανάλογα με το στάδιο της ηλικίας του. Έτσι, άνδρες που σήμερα είναι 30 ετών έχουν προσδόκιμο ενεργής σεξουαλικής ζωής 35 περίπου ετών, ενώ γυναίκες της ίδιας ηλικίας μπορεί να κάνουν σεξ για τουλάχιστον 31 χρόνια ακόμα. Στα 55 τους, οι άνδρες που συνεχίζουν να έχουν καλή υγεία μπορούν να ελπίζουν σε 15 ακόμα χρόνια σεξουαλικής ζωής, ενώ οι γυναίκες σε άλλα 11 χρόνια.

Το να είναι κανείς παντρεμένος ή να έχει μακροχρόνια σχέση κάνει αυτή την διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα λιγότερο εμφανή, όπως λένε οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν στην British Medical Journal.

Οι έρευνες διεξήχθησαν σε περισσότερα από 6.000 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ενηλίκων, η μία περιλάμβανε άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών και η άλλη άτομα ηλικίας 57 έως 85 ετών. Στα άτομα αυτά τέθηκαν ερωτήσεις, ενώ τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση, την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής, καθώς και το πόσο συχνά κάνουν σεξ. Παράλληλα τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την κατάσταση της υγείας τους σε κλίμακα από κακή έως άριστη.

Οι άνδρες απάντησαν ότι γενικά ενδιαφέρονταν για το σεξ περισσότερο και ότι η σεξουαλική τους ζωή ήταν καλύτερη, συγκριτικά με τις απαντήσεις των γυναικών. Επίσης, όσοι από αυτούς δήλωσαν καλή υγεία έδειξαν να ενδιαφέρονται δύο φορές περισσότερο για το σεξ, συγκριτικά με όσους δήλωσαν μέτρια ή κακή υγεία. Τα ίδια άτομα, άλλωστε, δήλωσαν ότι κάνουν συχνά σεξ -μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα- και ότι η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής είναι καλή.

Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα ήταν εμφανέστερη στην ηλικιακή ομάδα 75-85, καθώς το 39% των ανδρών, συγκριτικά με το 17% των γυναικών, δήλωσαν ακόμα ενεργοί σεξουαλικά.

Στα 55 τους, άνδρες με καλή ή άριστη υγεία κερδίζουν κατά μέσο όρο πέντε με επτά χρόνια ακόμα καλή σεξουαλικής ζωής, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δηλώνουν κακή υγεία. Ταυτόχρονα, γυναίκες ίδιας ηλικίας, με καλή υγεία κερδίζουν τρία με έξι χρόνια ακόμα καλής σεξουαλικής ζωής, συγκριτικά με τις ασθενείς συνομήλικές τους.

Οι Stacy Tessler Lindau και Natalia Gavrilova, επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είπαν ότι η χρήση φαρμάκων για την στυτική δυσλειτουργία, όπως το Viagra, έχουν πιθανότητα συμβάλλει στην επιμύκηνση της σεξουαλικής ζωής. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι: «Περίπου τα μισά από όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ηλικίας από 57 έως 85 ετών στις Η.Π.Α. αναφέρουν τουλάχιστον ένα ενοχλητικό σεξουαλικό πρόβλημα. Το ένα τρίτο των ατόμων αυτών αναφέρει δύο. Παρ’όλα αυτά οι γιατροί σπάνια ασχολούνται με τους σεξουαλικούς προβληματισμούς των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα των γυναικών».

Ε.Μ.
Πηγή: Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v