Οι έρευνες λένε πως η συναισθηματική νοημοσύνη ενισχύει την σεξουαλική μας ζωή. Πώς όμως θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο νοήμονες συναισθηματικά και ικανοποιημένοι σεξουαλικά;
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Έλενας Μπούλια
Στην αναζήτησή μας για το πώς θα επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο σεξ «πέσαμε» πρόσφατα πάνω σε μία έρευνα του Twin Research Department στο King’s College London, σύμφωνα με την οποία «οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης φαίνονται να βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση» από τις υπόλοιπες. Και φυσικά, μία τέτοια δήλωση δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Τα ερωτήματα σχημάτισαν βουνό και εμείς εξοπλιστήκαμε κατάλληλα για να το σκαρφαλώσουμε.
Καταρχήν, τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη; Ο όρος «συναισθηματική νοημοσύνη» περιγράφει την ικανότητα, ιδιότητα, επιδεξιότητα ή αντίληψη, να αναγνωρίζονται, να εκτιμώνται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα κάποιου (ενός ατόμου ή πολλών). Θεωρητικά, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, με τις παραπάνω ικανότητες δηλαδή, είναι αυτοί που έχουν καλύτερες προσωπικές σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους και που τα πάνε καλύτερα μαζί τους. Για παράδειγμα, όταν διαφωνούμε έντονα με κάποιον και προσπαθούμε να τον πείσουμε πως αυτός έχει άδικο και εμείς έχουμε δίκιο, δείγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης είναι να επικεντρωθούμε στο πώς νιώθει εκείνος. Να τον ρωτήσουμε δηλαδή γιατί υποστηρίζει τόσο έντονα την άποψή του και να τον βοηθήσουμε να λύσει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να του δείξουμε ότι τον καταλαβαίνουμε και ότι προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και για τους δύο μας.
Πώς σχετίζεται η συναισθηματική νοημοσύνη με το σεξ; Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με μεγαλύτερο αριθμό οργασμών. Τα ευρήματα της έρευνας, συγκεκριμένα, δείχνουν πως η χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας βασικός, συχνός αρνητικός παράγοντας που οδηγεί τις γυναίκες σε σεξουαλικές διαταραχές. Μάλιστα, παραπάνω από 30% των γυναικών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην επίτευξη του οργασμού.
Για να επιτευχθεί το σχετικό πείραμα, ζητήθηκε από 2.035 δίδυμες γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 83 ετών, να λάβουν μέρος σε έρευνες που μελέτησαν τις αιτίες των πιο συχνών σεξουαλικών διαταραχών. Η «χρήση» διδύμων γυναικών έκανε δυνατό τον αποκλεισμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου. Βρέθηκε, λοιπόν, σημαντική σχέση ανάμεσα στην συναισθηματική νοημοσύνη και την συχνότητα των οργασμών, τόσο κατά τον αυνανισμό όσο και κατά την σεξουαλική επαφή.
Η επικεφαλής της έρευνας Andrea Burri, διευκρίνισε «Η συναισθηματική νοημοσύνη φαίνεται να έχει άμεση επίδραση στην σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, αφού επηρεάζει την ικανότητά της να επικοινωνεί στον ερωτικό της σύντροφο τις σεξουαλικές της προσδοκίες και επιθυμίες.» Ενώ, πρόσθεσε, πως ενδεχομένως να υπάρχει και συσχετισμός με την ικανότητα της γυναίκας να φαντασιώνεται κατά την διάρκεια του σεξ.
Πώς θα επιτύχουμε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να αυξήσουμε την συναισθηματική μας νοημοσύνη εφαρμόζοντας κάποιες καθημερινές ασκήσεις, καθώς, λένε, πρόκειται για ένα προσόν το οποίο μπορεί να αποκτηθεί αν προσπαθήσουμε αρκετά. Ένα πρώτο βήμα για να μάθουμε σε τι ποσοστό κυμαίνεται η συναισθηματική μας νοημοσύνη, είναι να κάνουμε ένα Τεστ Συναισθηματικής Νοημοσύνης (μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πολύ καλό εδώ, το οποίο ωστόσο είναι στα αγγλικά).
Άσχετα, πάντως, με το αποτέλεσμα του τεστ, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Οι ειδικοί παραθέτουν πέντε από τις βασικότερες συμβουλές για να επιτύχουμε υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη (και ενδεχομένως… καλύτερο σεξ!):
1. Αναπτύξτε την συναισθηματική σας αυτο-συνειδητοποίηση Συνηθίστε να σκέφτεστε τα συναισθήματά σας ως φορείς ενός μηνύματος, είτε σχετικά με κάτι που συμβαίνει τώρα ή με κάτι που συνέβη στο παρελθόν αλλά δεν έχετε καταφέρει ακόμα να λύσετε. Όποτε νιώθετε ένα άβολο συναίσθημα αναρωτηθείτε «τι προσπαθεί αυτό το συναίσθημα να μου πει;». Ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξετε την συναισθηματική σας αυτο-συνειδητοποίηση είναι μέσω του διαλογισμού. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει, αναπνεύστε αργά και ρυθμικά και αφεθείτε στις σκέψεις σας. Παρατηρήστε τις αλλά μην τις κρίνετε. Έτσι θα καταλάβετε ότι είστε πολλά περισσότερα από κάποιες σκέψεις και συναισθήματα. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να επιτύχετε και κρατώντας ημερολόγιο.
2. Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις και τα συναισθήματά σας Είναι σημαντικό να δεχθείτε ότι όλα αυτά που νιώθετε είναι δικά σας, να μην τα απορρίπτετε και να μην αντιπαραβάλετε σε άλλους. Αν κάτι σας νευριάζει μην το αποδίδεται στο «κάτι» αλλά σε «εσάς». Εσείς είστε αυτός/αυτή που νευριάζει. Αν κάποιος, π.χ. σας φωνάξει και εσείς νευριάσετε, το πιθανότερο είναι στο μυαλό σας θα έρθουν παλαιότερες αντίστοιχες στιγμές φωνών και τσακωμών που σας έχουν στιγματίσει ή να διεγερθούν τα πιστεύω σας ότι κανείς δεν πρέπει να φωνάζει στους άλλους. Το κλειδί να αλλάξετε το δυσάρεστο συναίσθημα της αντίδρασης στις φωνές του άλλου, φιλτράροντάς το στο μυαλό σας και επιλέγοντας πώς πραγματικά θα θέλατε να νιώσετε.
3. Θυμηθείτε – δεν είστε αυτά που νιώθετε Δεν υπάρχουν «κακά» συναισθήματα. Οτιδήποτε κι αν νιώθουμε μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες: είτε για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ή για κάτι που μας συνέβη στο παρελθόν και τώρα πρέπει να μάθουμε από αυτό και να προχωρήσουμε. Η παγίδα στην οποία πολλές φορές πέφτουμε είναι ότι πιστεύουμε πως θα «έπρεπε» να νιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για κάτι ή για κάποιον. Είναι, όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτά τα συναισθήματα που έχει σημασία. Όπως κι αν νιώθουμε πάντα έχουμε την επιλογή να δράσουμε κάπως αλλιώς. Αυτό είναι που μετράει.
4. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του άλλου Όποτε έχετε να κάνετε με κάποιον άλλον, είτε επαγγελματικά ή στην προσωπική σας ζωή, τα πράγματα θα πάνε πολύ πιο ομαλά αν κατά καιρούς αναρωτιέστε «τι συμβαίνει στην ζωή αυτού του ανθρώπου τώρα;», «τι είναι σημαντικό για αυτόν/αυτήν;», «πώς μπορεί να νιώθει;». Ο καθένας μας βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος έχει για τον κάθε άνθρωπο διαφορετικό νόημα. Αν καταλάβουμε πώς βλέπει ο καθένας την ζωή θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους καλύτερα.
5. Απομακρυνθείτε λίγο από τα «άσχημα» Πολλές φορές σκεφτόμαστε τα άσχημα που μπορούν να μας συμβούν. Τρομοκρατούμαστε με την ιδέα ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και αυτό συχνά οδηγεί πράγματι στην καταστροφή. Το κλειδί σε αυτό είναι να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές καταστάσεις που μας τρομάζουν σαν εξωτερικοί θεατές, να μικραίνουμε έτσι την διάστασή τους και να προσπαθούμε να μην αναμειγνυόμαστε προσωπικά σε αυτές. Έπειτα πρέπει να φαντασιωνόμαστε με ποιον τρόπο αυτές οι καταστάσεις μπορούν να πάνε πραγματικά καλά. Έτσι θα δημιουργούμε θετικά συναισθήματα για αυτές τις καταστάσεις. Αν αναγκαζόμαστε να σκεφτούμε κάτι δυσάρεστο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε σε μία μικρή, μουντή, μονόχρωμη και δισδιάστατη εικόνα και να το κοιτάξουμε σαν εξωτερικοί παρατηρητές. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πάρουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για αυτό το γεγονός αλλά και να μειώσουμε στο ελάχιστον τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλεί.