Πέντε πόλεις-όνειρο: Μετανάστευση τώρα!

Σκέφτεστε σοβαρά να... μεταναστέυσετε; Αν ναι, τότε αυτές είναι οι πέντε καλύτερες πόλεις για να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας, σύμφωνα με λίστα της ερευνητικής εταιρείας Mercer για το 2009. Ξεκινήστε να ετοιμάζετε βαλίτσες.
Πέντε πόλεις-όνειρο: Μετανάστευση τώρα!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο όρος "ποιότητα ζωής" σε μια πόλη είναι δύσκολο να προσδοριστεί με σαφήνεια. Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι έχει να κάνει με τα επίπεδα εγκληματικότητας, την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον και το σπίτι που ζούμε, ωστώσο ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και κρίνουμε τα παραπάνω κριτήρια ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κοινωνική θέση που έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Αν λάβουμε όμως, σαν δεδομένο το γεγονός ότι οι βασικές ανάγκες ενός ανθρώπου είναι αρκετά γενικές και δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτές κάποιου άλλου, τότε το μόνο που θα παρατηρήσουμε είναι ότι οι διαφορές περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία για μερικούς μπορεί να είναι μέγιστης σημασίας, ενώ για άλλους όχι. Πχ. οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν οτι μια πόλη με ελάχιστα ή καθόλου ποσοστά εγκληματικότητας θα ήταν ιδανική για να ζήσουν, αλλά οι απόψεις θα διίστανται όσον άφορά το πλήθος των εστιατορίων, ή των εμπορικών κέντρων, ή των δρομολογίων των αεροπλάνων, των ανταποκρίσεων πτήσεων κ.ο.κ. Υπηρεσίες που για μερικούς μπορέι να είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά για άλλους όχι.

Η έρευνα της Mercer βαθμολόγησε ούτε λίγο ούτε πολύ 420 πόλεις από όλον τον κόσμο με βάση το πολιτικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονταν η πολιτική σταθερότητα, η εγκληματικότητα και η επιβολή του νόμου, η οικονομική δύναμη, η λογοκρισία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο. Για πρώτη φορά φέτος, στα κριτήρια της έρευνας ενσωματώθηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες, τα θέατρα, οι αγορές, το κόστος στέγασης και οι κλιματικές συνθήκες. Η "βάση" της βαθμολογίας ήταν το 100.

1η θέση: Βιέννη (108.6 βαθμοί)

Η μικρή, καταπράσινη αυτή πόλη του ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων που μας εντυπωσίασε, φιγουράρει στο νούμερο ένα της λίστας. Με 70 θέατρα, 4 όπερες, παραπάνω από 100 μουσεία (ναι, καλά διαβάσατε) και μια πλειάδα από φεστιβάλ χορού και μουσικής κάθε χρόνο, η Βιέννη φημίζεται για την παράδοσή της συνδυάζοντας μοναδικά το παραδοσιακό παρελθόν, με το προοδευτικό παρόν. Η πόλη βρύθει κουλτούρας και αυτό γίνεται εμφανές στον επισκέπτη. Το Burgtheater θεωρείται ένα από τα καλύτερα του γερμανό-φωνου κόσμου, το Voklstheater χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης με τις εξαιρετικής κλασικές και σύγχρονες παραστάσεις που ανεβάζει, ενώ η Όπερα της πόλης (Staatsoper), η διασημότερη του κόσμου αφού φιλοξενεί μία από τις αρτιότερες φιλαρμονικές ορχήστρες, θα μπορούσε να θεωρηθεί αρχιτεκτονικό θαύμα. Ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις "σχολές" που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και δίνουν έναν νεανικό τόνο στην πόλη. Από επαγγελματικής πλευράς, η Βιέννη είναι μια μικρή, άνετη και βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο των πάντων, όντας ένα σημαντικό εμπορικό και τραπεζικό κέντρο. Επίσης, φιλοξενεί τον Οργανισμό των Εξαγωγών Χωρών Πετρελαίου (OPEC), ορισμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί κομβικό σημείο έρευνας και επιστημών.

2η θέση: Ζυρίχη (108 βαθμοί)

Σύμφωνα με δείκτες ποιότητας ζωής
βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ οι κάτοικοι της "τυγχάνουν" να είναι από τους πλουσιότερους του πλανήτη. Η Ζυρίχη αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο, με τον τομέα των τραπεζικών και χρηματικοοικονομικών υπηρεσιών να κυριαρχεί. Η κύρια γλώσσα που μιλούν στην πόλη είναι τα Γερμανικά. Έχει πολλές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση (είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής μουσικής), εστιατόρια, clubs, shopping κτλ και ένα αρκετά καλό και οργανωμένο δίκτυο συγκοινωνιών. Η πόλη αποτελεί και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι το Kunsthaus και το Εθνικό Ελβετικό Μουσείο. Αναφορικά με τον τομέα της εκπαίδευσης, στην Ζυρίχη θα βρείτε δύο πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και διεθνή αναγνώριση: το Πολυτεχνείο ETH (έτος ίδρυσης 1855) και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (έτος ίδρυσης 1833). Και τα δύο έχουν φιλοξενήσει πολλούς επιστήμονες που βραβεύτηκαν με Νόμπελ σε διάφορες κατηγορίες (Albert Einstein, Alfred Werner κ.α). Το φαγητό θυμίζει λίγο πολύ Γερμανία (αλλαντικά, λουκάνικα, βοδινό κρέας).

3η θέση: Γενεύη (107.9 βαθμοί)

Ελβετία ξανά. Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη της πόλη (186.000 κάτοικοι), αναδιπλώνεται γύρω από την Lake Geneva και συνορεύει με τις Άλπεις. Πανέμορφη πόλη με καταπράσινα φυλλώδη πάρκα και πετρόστρωτους δρόμους. Στην Γενεύη υπάρχουν πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αλλά και σημαντικές τράπεζες. Αν καταφέρετε και διεισδύσετε σε κάποιον από αυτούς τους οργανισμούς, θα γλιτώσετε την φορολογία, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος ζωής στην Γενεύη είναι αρκετά υψηλό. Ο πραγματικά μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων που εργάζονται σε τράπεζες και οργανισμούς, κάνει την Γενεύη μια από τις πολυπολιτισμικότερες πόλεις του κόσμου. Η Γενεύη από παλιά ήταν κέντρο πολιτιστικό. Στο τέλος του 16ου άρχισε η τέχνη της ωρολογοποιίας, που εξελίχθηκε σε μεγάλη βιομηχανία, φτιάχνοντας φημισμένα ρολόγια. Σήμερα είναι βιομηχανικό κέντρο κοσμημάτων, υφασμάτων, μηχανημάτων, οπτικών ειδών κλπ. Αν μεταξύ άλλων ασχολείστε με την οικονομία εντατικά και σας ενδιαφέρει να εξελιχθείτε και να γίνεται πλούσιοι, τότε η Γενεύη είναι το ιδανικό μέρος γι'αυτό. Ο τραπεζικός τομέας της πόλης διαχειρίζεται περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ η γοητεία του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, ωθεί πολλούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο να μετακομίσουν μόνιμα εκεί.

Στην 4η θέση ισοβαθμούν δύο χώρες με 107.4 βαθμούς: το Βανκούβερ του Καναδά και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Βανκούβερ

Η χώρα που θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010, βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του Καναδά, από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει περίπου 2.180.737 κατοίκους από 60 διαφορετικές κουλτούρες, είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη του Καναδά και έχει 176 πάρκα! Το εύκρατο κλίμα, το ανεκτικό κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον, η καθαριότητα και η ισχυρή οικονομία του, το έχουν εδραιώσει ως έναν από τους καλύτερους προορισμούς για μετανάστευση. Το πιο "δυνατό" του σημείο; Η απαράμιλλη ομορφιά του. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2010, έχει θέσει την πόλη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ η Πολιτισμική Ολυμπιάδα  μαζεύει εκατοντάδες ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης κάθε χρόνο. Πρόκειται για μία πόλη που έχει τα πάντα: Φύση, κουλτούρα, διασκέδαση, shopping, χώρους για ο,τι σπορ μπορείτε να φανταστείτε και οχι άδικα αρκετοί την χαρακτηρίζουν ως "Holywood του Βορά". Μόνο αρνητικό, το υψηλό κόστος ζωής. Το Βανκούβερ έχει καταταχθεί 89ο στην λίστα με τις πιο ακριβές χώρες, αν και όπως λένε οι κάτοικοι και όσοι ζουν εκεί το κόστος είναι λίγο συγκριτικά με την ποιότητα ζωής που τους παρέχεται.

Όκλαντ

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Νέας Ζηλανδίας με παραπάνω από 1.4 εκατομμύρια κατοίκους και ένα φυσικό περιβάλλον βγαλμένο από βιβλίο του Τόλκιν! Σύμφωνα με δημογραφικές μελέτες ο αριθμός των κατοίκων αυξάνεται ραγδαία, μιας και πρόκειται από τις λίγες πόλεις που καταφέρνουν να προσελκύουν άτομα που αναζητούν έναν φιλήσυχο και ήρεμο τρόπο ζωής. Αν λοιπόν σκοπεύετε να κάνετε την αλλαγή της ζωής σας και να μείνετε κάπου ήρεμα και με ασφάλεια, τότε το Όκλαντ ίσως είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς. Φυσικά τα προτερήματά του δεν εξαντλούνται στην ηρεμία και την ασφάλεια που παρέχει στους κατοίκους του. Το κόστος κατοικίας είναι ιδιαίτερα χαμηλό και θα βρείτε πολύ εύκολα και οικονομικά ένα ξύλινο παραδοσιακό σπίτι στην εξοχή για να ζήσετε με την οικογένειά σας. Οι ευκαιρίες εργασίας είναι εξίσου ελκυστικές. Θα βρείτε άνετα δουλειά ανάλογα με τα προσόντα σας, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η οικονομία του είναι πολύ σταθερή .Το κλίμα είναι αρκετά υγρό, με καταρρακτώδεις βροχές τους χειμώνες και πολλή ζέστη τα καλοκαίρια. Εάν αγαπάτε την αρχιτεκτονική, σας αρέσουν τα πάρκα ψυχαγωγίας, τα extreme sports, τα μαγευτικά αξιοθέατα, οι άπειρες επιλογές για shopping, ασφυκτιάτε με την πίεση της πόλης και θέλετε να ζήσετε το δικό σας όνειρο σε ένα εντελώς διαφορετικό και συνάμα γοητευτικό περιβάλλον, τότε οφείλετε να δώσετε μια ευκαιρία στο Όκλαντ και να γνωρίσετε από κοντά τους ιθαγενείς Μαόρι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v