Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Τις βαλίτσες μας και σ' άλλη συναυλία

Φθηνότερα εισιτήρια, περισσότερα ονόματα, καλύτερες διοργανώσεις. Φτιάχνουμε βαλίτσες, πακετάρουμε σκηνές κι αφήνουμε τους άλλους... μποτιλιαρισμένους στην Εθνική.
Ευρωπαϊκά φεστιβάλ: Τις βαλίτσες μας και σ άλλη συναυλία
της Ηρώς Κουνάδη

Μετά την πρώτη… ψυχρολουσία της φετινής συναυλιακής σαιζόν –που δε θα το έλεγες ότι μπήκε ακριβώς με το δεξί– λέμε να τα μαζέψουμε και να πάμε να δούμε τα υπόλοιπα αλλού. Γιατί, σίγουρα, μια χαρά είναι τα line up μας, και ωραία φεστιβάλ έχουμε, τα οποία μάλιστα αρχίζουν να αποκτούν και άλλη αξία, πέραν της… μουσειακής, αλλά οι διοργανώσεις μας ολίγον τι πάσχουν. Όχι πάντα, αλλά ένα καλοκαίρι (και ένα budget) έχουμε για να τα δούμε όλα, γιατί να το ρισκάρουμε;

Φεύγουμε, λοιπόν, για έξι ευρωπαϊκά φεστιβάλ υπερπαραγωγή, που συγκεντρώνουν την αφρόκρεμα των αγαπημένων μας ονομάτων, χρεώνουν πολύ λιγότερο την είσοδο στις εγκαταστάσεις τους, αποπνέουν την ατμόσφαιρα φεστιβάλ πολύ περισσότερο απ’ όσο μια καθημερινή που φεύγεις λαχανιασμένος από το γραφείο για να προλάβεις τη συναυλία που ξεκινά στις 9 στην άλλη άκρη της πόλης… και μας γλιτώνουν και από τον εφιάλτη της κίνησης της Μαλακάσας.

Exit, Σερβία
9-12 Ιουλίου
Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, στο κάστρο του Petrovaradin, περίπου μια ώρα έξω από το Βελιγράδι, το Exit διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου φεστιβάλ των Βαλκανίων –και, καθώς γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του, αυτόν ενός από τα καλύτερα της Ευρώπης. Δύο stages, Main και Dance Arena, τέσσερις ημέρες, και κάτι λιγότερο από 80 ευρώ για το εισιτήριο ολόκληρου του τετραημέρου –συν άλλα 15 για το κάμπινγκ. Θέλετε και ονόματα; Ξεχωρίζουμε: στο main stage, Arctic Monkeys, Patti Smith, Kraftwerk, Korn (φωτό) Manic Street Preachers, Prodigy, Madness και Lilly Allen, στην Dance Arena Richie Hawtin, Sasha, John Digweed, Carl Cox, Dubfire, Eric Prydz και Carl Cox.
Πώς θα πάμε: Με αυτοκίνητο. Το Βελιγράδι απέχει ακριβώς 635 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, και ο δρόμος –ιδιαίτερα από τη σερβική Nis και πάνω– είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αν επιμένετε στην εναλλακτική του αεροπλάνου, από την Αθήνα στο Βελιγράδι πετούν η Ολυμπιακή και η JAT –υπολογίστε περί τα 300 ευρώ με επιστροφή και φόρους.

Sonar, Βαρκελώνη
18-20 Ιουνίου
Για 16η συνεχή χρονιά, η καταλανική πρωτεύουσα παραδίνεται σε ήχους electro, house, progressive, post rock και πειραματικής jazz, στα πλαίσια αυτού που θεωρείται το κορυφαίο φεστιβάλ “Advanced Music and Multimedia” της Ευρώπης –ναι, αυτό φιλοδοξούμε να φτάσει σε λίγα χρόνια να συναγωνίζεται το Synch. Τρεις ημέρες, συναυλίες, DJ sets και events μέρα και νύχτα, πολλά και διάφορα τα venues, 140 ευρώ το τριήμερο pass, που σας εξασφαλίζει είσοδο στα πάντα. Ιδού και μια πολύ μικρή επιλογή από το φετινό line up: Orbital, Grace Jones, Animal Collective, Mujava, Fever Ray, Richie Hawtin, Crystal Castles, James Murphy & Pat Mahoney (LCD Soundsystem disco set), Late Of The Pier (φωτό), Jeff Mills, Moderat, La Roux, Little Boots, dan le sac vs. Scroobius Pip, Deadmau5, Carl Craig, Crookers, Filastine, Buraka Som Sistema, Joker, Jamie Woon, SebastiAn, Lars Horntveth + BCN216, Marcel Dettmann, Heartbreak, Busy P., Ebony Bones, Institut Fatima, The Gaslamp Killer, Mike Slott, Culoe de Song.
Πώς θα πάμε:
Απευθείας από Αθήνα με Aegean, Vueling ή ClickAir, σε τιμές που ξεκινούν από 120 ευρώ μετ’ επιστροφής και φόρων.

Glastonbury, Αγγλία
24-28 Ιουνίου
Στην τελική ευθεία για τα 40ά γενέθλιά του, το διασημότερο, ίσως, φεστιβάλ του κόσμου δε χρειάζεται συστάσεις. Ξεπερνώντας τους 150.000 θεατές το χρόνο, έχει καταφέρει να καταστήσει το όνομα της περιοχής που το φιλοξενεί συνώνυμο των μεγάλων μουσικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο. Γεγονός που του δίνει και την… υπεροχή να δικαιούται να πουλά –και να ξεπουλά– εισιτήρια πριν ανακοινώσει line up. Μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένες είναι οι συμμετοχές των Lily Allen (φωτό) Fleet Foxes, Neil Young, Blur, Bruce Springsteen, Emiliana Torrini, Doves, Franz Ferdinand, The Ting Tings, Echo And The Bunnymen, White Lies, Florence And The Machine και Kasabian. Περισσότερα… μόλις ένα μήνα πριν την επίσημη έναρξη.
Πώς θα πάμε: Με easyJet ή Aegean μέχρι το Λονδίνο (από 180 ευρώ με επιστροφή και φόρους) και από εκεί με τραίνο μέχρι το Bristol, απ’ όπου συνεχίζετε με λεωφορείο: συνολικά από το Λονδίνο θα χρειαστείτε περί τις 2,5 ώρες.

Sziget, Βουδαπέστη
12-17 Αυγούστου
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε διαφορετικά stages στήνονται στο νησάκι Obudai του Δούναβη, στην ουγγρική πρωτεύουσα, για να φιλοξενήσουν το Sziget, το μεγαλύτερο, ίσως, φεστιβάλ της κεντρικής Ευρώπης. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό, το κάμπινγκ must, το εισιτήριο κοστίζει 150 ευρώ για όλες τις ημέρες μαζί με το κάμπινγκ από τις 10 έως τις 17 Αυγούστου και το line up περιλαμβάνει ονόματα όπως οι Prodigy, Lilly Allen, Pendulum, the Ting Tings, Fatboy Slim, Snow Patrol, The Subways, Editors, Klaxons, Manic Street Preachers (φωτό) Placebo, Maxïmo Park, The Offspring, Faith No More, Oi Va Voi, Calexico και White Lies. Θέλετε κι άλλους λόγους; Παίζει και dance arena, με Armin van Buuren, Birdy Nam Nam, Coldcut, Dillinja, Eric Prydz, Grooverider, Paul Oakenfold και Pete Tong.
Πώς θα πάμε: Απευθείας με τη Malev, σε τιμές που ξεκινούν από 220 ευρώ με επιστροφή και φόρους.

Hurricane, Γερμανία
19-21 Ιουνίου
Από τα μεγαλύτερα ροκ φεστιβάλ της Γερμανίας, το Hurricane έβαλε στο χάρτη των καλοκαιρινών διοργανώσεων –ίσως και των ευρωπαϊκών city breaks– το Scheeßel, μια μικρή πόλη της Σαξονίας το 1997, οπότε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Τα δωδέκατα γενέθλιά του το βρίσκουν με δύο stages, larger than life line up και εισιτήρια που κοστίζουν μόλις 110 ευρώ για όλο το τριήμερο. Έτοιμοι; Βαθιά ανάσα και πάμε: Clueso, Culcha Candela, Disturbed, Duffy, Editors, Faith No More, Frank Turner, Franz Ferdinand, Get Well Soon, Gogol Bordello, Katy Perry, Keane, Kings Of Leon, Kraftwerk, Ladyhawke, Lily Allen, Lovedrug, Moby, Nick Cave And The Bad Seeds, Nine Inch Nails (φωτό) Nneka, No Use For A Name, Paolo Nutini, Pixies, Silversun Pickups, SKA-P, Social Distortion, The Asteroids Galaxy Tour, The Horrors, The Living End, The Mars Volta, The Rakes, The Sounds, The Ting, The Wombats και Tomte. Και άλλοι.
Πώς θα πάμε: Με Aegean Αθήνα – Ντίσελντορφ ή με Germanwings Αθήνα – Κολωνία (από 180 ευρώ με επιστροφή και φόρους) και από εκεί με τραίνο για τη Βρέμη (περί τις 3 ώρες, από 54 ευρώ).

Rock in Idro, Μιλάνο
13-14 Ιουνίου
Ένα νέο φεστιβάλ έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Το Rock in Idro πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Μιλάνο, ροκάρει δυνατά και κοστίζει μόλις 70 ευρώ για ένα γεμάτο διήμερο, με ονόματα όπως αυτά των Faith No More (φωτό) –ναι, επανενώθηκαν και κάνουν το headlining της δεύτερης ημέρας–, Limp Bizkit, Pogues, Social Distortion, Baby Shambles, Lacuna Coil, Gogol Bordello, Flogging Molly, The Subways, Bring Me The Horizon, Gallows, Parkway Drive, The All American Rejects, All That Remains και πολλούς άλλους.
Πώς θα πάμε: Απευθείας Αθήνα – Μιλάνο με Aegean ή easyJet, από 150 ευρώ με φόρους και επιστροφή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v