Οι πιο… shiny happy people του πλανήτη

Εντάξει, shiny μπορεί να μην είναι, αλλά με την ισχυρότερη οικονομία, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και πολλά άλλα "αγαθά", δικαιολογημένα έρχονται πρώτοι στην λίστα των ευτυχισμένων ανθρώπων του ΟΟΣΑ οι βορειοευρωπαίοι. Εμείς τι κάνουμε;
Οι πιο… shiny happy people του πλανήτη
Σε ποια μέρη του κόσμου νιώθουν οι άνθρωποι πιο ευχαριστημένοι με την ζωή τους; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του διεθνούς Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Organization for Economic Co-Operation and Development) τα επίπεδα ευτυχίας είναι υψηλότερα σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η Δανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία συγκαταλέγονται στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας, αντίστοιχα. Ενώ εκτός Ευρώπης συναντάμε τον Καναδά στην 6η και τη Νέα Ζηλανδία στην 8η θέση. Οι Η.Π.Α. δεν κατάφεραν να «μπουν» στην δεκάδα, ενώ η Ελβετία κατέλαβε την 7η θέση και το Βέλγιο την 10η. Για την ιστορία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση, πίσω από την Ισλανδία (της οποίας η οικονομία πρόσφατα κατέρρευσε), το Μεξικό (που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό το σοβαρό πρόβλημα της «νέας γρίπης» -και όχι μόνο) και την Τσεχία (το ΑΕΠ της οποίας είναι μακράν χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας). Με τι κριτήριο, όμως, έγινε η κατανομή των χωρών;

Η έρευνα ασχολήθηκε με την αντικειμενική ευεξία των πολιτών, η οποία ορίζεται ως ικανοποίηση του επιπέδου ζωής (life satisfaction). Νιώθουν, δηλαδή, οι πολίτες ότι οι ζωές τους κυριαρχούνται από θετικές εμπειρίες και συναισθήματα, ή από αρνητικές; Για να απαντήσει ο ΟΟΣΑ σε αυτήν την ερώτηση, χρησιμοποίησε στοιχεία, τα οποία συνέλεξε από ένα Παγκόσμιο Γκάλοπ που διεξήχθη σε 140 χώρες του κόσμου πριν από έναν χρόνο. Η έρευνα ρωτούσε τους συμμετέχοντες κατά πόσο είχαν βιώσει έξι διαφορετικές μορφές θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων μέσα στην προηγούμενη μέρα (από αυτήν της έρευνας).

Κάποια δείγματα των ερωτήσεων είναι: Ευχαριστηθήκατε με κάτι που κάνατε χθες; Νιώσατε περήφανοι για κάτι που κάνατε χθες; Μάθατε κάτι χθες; Σας αντιμετώπισαν με σεβασμό χθες; Σε κάθε χώρα επιλέχθηκε για να απαντήσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1.000 ανθρώπων, ηλικίας από 15 ετών και πάνω. Τα νούμερα της δημοσκόπησης, έπειτα, συγκεντρώθηκαν σε μία κλίμακα από 1 έως 100, με την μέση βαθμολογία να είναι το 62,4.

Το ουσιώδες, όμως, που αξίζει να συμπεράνουμε από αυτήν την δημοσκόπηση είναι το «γιατί». Γιατί δείχνουν οι βορειοευρωπαίοι να είναι τόσο χαρούμενοι με την ζωή τους; Η συνολική οικονομική ευμάρεια παίζει έναν σημαντικό ρόλο, σχολιάζει η Simon Chapple, υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος της Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, η οποία μάλιστα σύνταξε την έρευνα.

Και ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει λίγο ή πολύ επηρεάσει κάθε κράτος, οι χώρες που «σκόραραν» ψηλότερα στην λίστα μπορούν ακόμα να καμαρώνουν που διαθέτουν κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος παγκοσμίως. Η Δανία (φωτο), για παράδειγμα, που είχε την υψηλότερη βαθμολογία, δεν είναι μόνο μία εύρωστη οικονομικά χώρα, αλλά και ιδιαίτερα παραγωγική, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2009 που έφτασε -σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - τα 50.300 ευρώ. Για την ιστορία πάλι, το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι περίπου 14.980 ευρώ (εξ’ου και η 22η θέση).

Ωστόσο, το χρήμα -μόνο- δεν φέρνει την ευτυχία. Η Νορβηγία, για παράδειγμα, που έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της λίστας -73,103 ευρώ- τοποθετείται στην 9η θέση (αντί της 1ης), ενώ ταυτόχρονα η Νέα Ζηλανδία που σκόραρε 76,7 % στην λίστα του ΟΟΣΑ, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόνο 22.603 ευρώ. Εξήγηση σε αυτό δίνει ένα άρθρο του καθηγητή Tony Delamothe που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2005, μετά από έρευνα που διεξήγαγε στο Μεξικό, την Γκάνα, την Σουηδία, τις Η.Π.Α. και την Μεγ. Βρετανία, η οποία έδειξε πως οι άνθρωποι γίνονται συνήθως πιο πλούσιοι κατά την διάρκεια της ζωής τους, αλλά όχι πιο ευτυχισμένοι. Είναι τα οικογενειακά και κοινωνικά δίκτυα που φέρνουν πραγματική χαρά στην ζωή κάποιου, σύμφωνα με τον Delamothe.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν επίσης πως ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας στην ατομική ευτυχία είναι και η ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής. Έτσι, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες έχουν να καυχιόνται για το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους, η μέση εβδομάδα εργασίας σε αυτό το μέρος του πλανήτη δεν ξεπερνά τις 37 ώρες (στην Ελλάδα είναι περίπου 42,2 ώρες). Στην Κίνα, που σκόραρε κατά 14,8% ο μέσος όρος εργασίας την εβδομάδα είναι 47 ώρες και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόνο 3.600 ευρώ.

Τέλος, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας είναι ακόμα ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ευτυχία. «Ένα πράγμα που μπορούμε να πούμε σιγουριά», λέει η Chapple του ΟΟΣΑ, «είναι πως το να μην έχει δουλειά κανείς μπορεί να τον κάνει κατά πολύ λιγότερο ευχαριστημένο». Το ποσοστό ανεργίας, λοιπόν, στην Δανία είναι μόνο 2%, σύμφωνα με το World Factbook της C.I.A., της Νορβηγίας είναι μόνο 2,6%, της Ολλανδίας είναι μόνο 4,5% και της χώρας μας… 8%! Χαρακτηριστικό μίας σταθερής οικονομίας, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, είναι τα ποσοστά ανεργίας μιας χώρας να κυμαίνονται στο 4%. Ο νοών νοείτω.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Πηγές: www.forbes.com και www.oecd.org
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v