6 αντικείμενα που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να ανακυκλώσετε

Μετά τους "μπλε κάδους" το χάος; Κι όμως, υπάρχουν αντικείμενα που πιάνουν εδώ και χρόνια ζωτικό χώρο στα συρτάρια σας και που δεν είχατε καν σκεφτεί ότι μπορείτε να ανακυκλώσετε, ή έστω να διαθέσετε για καλό σκοπό.
6 αντικείμενα που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να ανακυκλώσετε
Δικαιολογίες περί ελλιπών προγραμμάτων ανακύκλωσης, έλλειψης οργάνωσης στους δήμους, και μπλε κάδους που σηκώνονται από τα κανονικά απορριμματοφόρα τέλος. Δεν είναι μόνο το χαρτί, το αλουμίνιο και το γυαλί που μπορείτε –έστω θεωρητικά– να ανακυκλώσετε. Μια πληθώρα άλλων πραγμάτων, που δεν είχατε καν φανταστεί, μπορούν να… μετεμψυχωθούν, από εταιρείες που αναλαμβάνουν ειδικά αυτή τη δουλειά. Μπορεί να απαιτείται λίγος παραπάνω κόπος –της τάξεως του να τα συγκεντρώσετε και να τα ταχυδρομήσετε, αμελητέος δηλαδή– ο οποίος, όμως, αν μη τι άλλο, θα σας ανταμείψει με το ανυπέρβλητο εκείνο συναίσθημα ότι συμβάλλετε στη δημιουργία ενός καλύτερου πλανήτη –ή τουλάχιστον στη συντήρηση του υπάρχοντος, για όσο ακόμα αυτός αντέχει.

Ρίξτε, λοιπόν, μια ματιά στη λίστα μας, και αρχίστε τις ανασκαφές σε συρτάρια και ντουλάπια για να ξεθάψετε τους θησαυρούς που μέχρι τώρα θεωρούσατε άχρηστα μικροαντικείμενα.

Κλειδιά: Ναι, κλειδιά. Σίγουρα έχετε τουλάχιστον δυο σετ παλιά κλειδιά που ξέμειναν σε κάποιο συρτάρι από αλλαγμένες κλειδαριές ή μετακομίσεις. Αντί να τα πετάξετε στα σκουπίδια, για να καταλήξουν σε μια χωματερή όπου θα λιώνουν στον αιώνα τον άπαντα, μπορείτε να τα βάλετε απλά σε ένα φάκελο και να τα ταχυδρομήσετε στην Keys for Kindness, η οποία θα αναλάβει να τα ανακυκλώσει.

Ξένα νομίσματα: Τι κάνετε με τα νομίσματα που έχουν ξεμείνει στο πορτοφόλι σας όταν γυρνάτε από ταξίδι; Πιθανότατα τα «φυλάτε» σε κάποιο κουτί, το οποίο ονομάζετε κατ’ ευφημισμόν «συλλογή», την οποία ξαναβλέπετε την επόμενη φορά που θα γυρίσετε από ταξίδι –όταν ξανανοίγετε το κουτί για να ρίξετε κι άλλα νομίσματα μέσα. Αν αντέχετε τον αποχωρισμό από τη «συλλογή» σας, τρεις βρετανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις αναλαμβάνουν να λιώσουν το μέταλλο ξένων και παλιών νομισμάτων για καλό σκοπό. Μία από αυτές είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη Oxfam, η οποία δέχεται επίσης και τις παλιές σας συλλογές γραμματοσήμων, ενώ οι άλλες δύο είναι το Royal National Institute of Blind People και το Marie Curie Cancer Care.

CD, DVD και σκληροί δίσκοι: Σύμφωνα με την Back Thru the Future, που αναλαμβάνει την ανακύκλωση των κάθε λογής δίσκων σας, ένα CD χρειάζεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί, ενώ για την κατασκευή μόλις 30 εξ αυτών των αθώων φαινομενικά μικρά δίσκων καταναλώνονται 8,5 κυβικά φυσικού αερίου, δύο κούπες αργού πετρελαίου και 24 γαλόνια νερό. Αξίζει τον κόπο η ανακύκλωσή τους, δε νομίζετε;

iPods: Και όχι μόνο, αλλά και κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές –κατά προτίμηση εν ζωή, ήτοι εκείνα που λειτουργούν έστω εν μέρει ακόμα– δέχεται η Recycling for Charities, η οποία τα επισκευάζει και τα χαρίζει σε παιδιά σε νοσοκομεία.

Μπαταρίες: Αυτό κατά πάσα πιθανότητα το ξέρετε. Η εταιρεία ΑΦΗΣ έχει εγκαταστήσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών –οι οποίες εξαιτίας των υγρών που περιέχουν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αν πεταχτούν στα σκουπίδια– σε σχολεία, μεγάλα super market και άλλα σημεία, τα οποία μπορείτε να εντοπίσετε μέσω του site της, όπου μπορείτε επίσης να κάνετε αίτηση για να εγκατασταθεί ένας κάδος στο γραφείο σας, στο σχολείο των παιδιών, ή απλά στη γειτονιά σας. Όταν ο κάδος γεμίσει, η εταιρεία αναλαμβάνει να περισυλλέξει και να ανακυκλώσει τις μπαταρίες, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Μελάνια υπολογιστή: Εταιρείες όπως η PrinterLand, το Analosimo.gr και η MarketInk αγοράζουν τα άδεια δοχεία μελανιών εκτυπωτή, cartridges και toner σας, ή σας προσφέρουν έκπτωση στην αγορά καινούριων για κάθε επιστροφή.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v