Online δημοπρασίες: Τα "ελληνικά" Ebay

Η μόδα του ebay έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα με ραγδαίους μάλιστα ρυθμούς. Αρκετά ελληνικά sites προσφέρουν την δυνατότητα στους χρήστες να αγοράσουν, να ανταλλάξουν και να πουλήσουν κάθε λογής προϊόντα, σε αρκετά καλές τιμές.
Online δημοπρασίες: Τα ελληνικά Ebay
του Νικόλα Γεωργιακώδη

 Ρούχα, κοσμήματα, παπούτσια, υπολογιστές, ηχοσυστήματα και ότι άλλο χωράει ο νους σας πωλούνται και αγοράζονται καθημερινά στο διαδίκτυο. Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς έχουν ανοίξει διάπλατα τους δρόμους για το online «παζάρεμα» με ολοένα και περισσότερους χρήστες να μπαίνουν στο παιχνίδι των διαδικτυακών δημοπρασιών. Αν το δει κανείς από την «καλή» του πλευρά, το online παζάρεμα συμφέρει: πολλά προϊόντα πωλούνται σε αρκετά χαμηλότερες τιμές απ’ ότι στην αγορά (μεταχειρισμένα και μη) και οι αγοραπωλησίες γίνονται εύκολα και άμεσα με την χρήση πιστωτικής κάρτας. Φυσικά, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι αρκετοί. Πολλές «εταιρείες» εκμεταλλευόμενες την ανωνυμία του διαδικτύου, πωλούν προϊόντα «μαϊμού», εξαπατώντας τους χρήστες.

Κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει βέβαια σε «μεγάλα» site, όπως το Ebay, αλλά ακόμα και εκεί έχουν αναφερθεί σποραδικά παρόμοια περιστατικά. Τον Ιούλιο του 2008 συγκεκριμένα, η εν λόγω αμερικανική εταιρεία διαδικτυακών δημοπρασιών κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο Louis Vuitton για τη δημοπράτηση προϊόντων «μαϊμού» και για παράνομες πωλήσεις.

Στην Ελλάδα η αντίστοιχη «εγχώρια» αγορά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο έξω. Με το ελληνικό Ebay να βρίσκεται προς το παρόν under construction, αρκετά ελληνικά Site δημοπρασιών κάνουν δειλά δειλά τα πρώτα τους βήματα στον χώρο, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους έλληνες χρήστες. Ορίστε λοιπόν μερικά από αυτά:

*Emarket.gr
Το πιο διαδεδομένο Site προς το παρόν, προσφέρει στον χρήστη μια μεγάλη ποικιλία από αντικείμενα. Αθλητικά είδη, βιβλία, συλλεκτικά αντικείμενα, ακίνητα, οχήματα, υπολογιστές και ένα σωρό άλλα πωλούνται και αγοράζονται μεταξύ των χρηστών. Στην κεντρική σελίδα, βρίσκει κανείς τα προτεινόμενα αντικείμενα από κάθε κατηγορία, τα οποία είτε πωλούνται άμεσα, είτε δημοπρατούνται. Για να δείτε τα προϊόντα δεν χρειάζεται εγγραφή στο site, πρέπει όμως να εγγραφείτε στο emarket για να δημιουργήσετε τη δική σας καταχώρηση - δημοπρασία, πώληση, αγγελία ζήτησης - για να κάνετε προσφορές σε καταχωρήσεις άλλων, για να επικοινωνήσετε με άλλα μέλη και για να γράψετε τη γνώμη σας στο forum. Τα προσωπικά σας στοιχεία δεν εμφανίζονται στα άλλα μέλη, παρά μόνο εφόσον ολοκληρώσετε επιτυχημένα κάποια καταχώρηση (αγορά, δημοπρασία κτλ.). Η εγγραφή είναι δωρεάν, όπως και η καταχώρηση των αγγελιών σας.Υπάρχει όμως, ποσοστό επί των επιτυχημένων πωλήσεων που ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή εφόσον, πραγματοποιήσετε επιτυχημένες πωλήσεις άνω των 100€ μηνιαίως, υποχρεούστε να δώσετε στο site το 2% επί των συνολικών πωλήσεων. Όλες οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτική  κάρτα μέσω Paypal

*Ricardo.gr
Ένα καινούργιο και πολλά υποσχόμενο site στον χώρο, το Ricardo
προσφέρει και αυτό μία μεγάλη ποικιλία από προϊόντα προς πώληση. Προς το παρόν, απόσο είδαμε, οι αρκετές κατηγορίες του δεν έχουν εμπλουτιστεί με προϊόντα από τους χρήστες, μιας και το site είναι σχετικά νέο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αντικείμενα για δημοπρασία σε πολύ καλές τιμές. Το interface του είναι όμορφο και αρκετά εύκολο στην χρήση. Η εγγραφή είναι δωρεάν, όπως επίσης και τα τέλη δημοσίευσης και επιτυχημένης πώλησης ( τα δύο τελευταία για περιορισμένο χρονικό διάστημα), οπότε μπορείτε να επωφεληθείτε από την προσφορά και να "μπείτε στο παιχνίδι". Οι πληρωμές στο Ricardo, γίνονται με πιστωτική, μέσω του Moneybookers, ένα site παρόμοιο με το Paypal. Φτιάχνετε έναν λογαριασμό, τον συνδέετε με την πιστωτική σας και "βάζετε" μέσα όσα χρήματα θέλετε για να μπορέσετε να κάνετε τις αγορές σας.

*124sold.gr
Ακόμα ένα αρκετά μεγάλο και εύχρηστο site με πλήθος δημοπρασιών για οτιδήποτε μπορεί να βάλει ο νους σας. Τα συλλεκτικά είδη (νομίσματα, γραμματόσημα κτλ) έχουν εδώ την τιμητική τους (γύρω στις 10.000 σχετικές δημοπρασίες) ,όπως επίσης και τα κάθε λογής κοσμήματα (5.000 δημοπρασίες). Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές και αν ψάξετε καλά στις χιλιάδες κατηγορίες, σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας κινήσει το ενδιαφέρον. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από το site (εγγραφή, δημοσίευση αγγελίας, επιτυχημένη πώληση) είναι ΔΩΡΕΑΝ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον χρήστη. Το 124sold.gr σας παρέχει επίσης την δυνατότητα να δημιουργήσετε την προσωπική σας σελίδα. Στην σελίδα αυτή μπορείτε να γράψετε λίγα λόγια για εσάς, τα ενδιαφέροντά σας και την δραστηριότητά σας στο 124sold.gr. Οι συναλλαγές γίνονται και εδώ μέσω Paypal.

*BamBam.gr
Η απλή αυτή ιστοσελίδα ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2007 από τέσσερις φίλους που δεν μπορούσαν να βρουν μια κατάλληλη ιστοσελίδα για αγγελίες. Εδώ δεν υπάρχουν δημοπρασίες και τα συναφή. Ο καθένας μπορεί να κάνει εγγραφή δωρεάν και να "ανεβάσει" την αγγελία του, πάλι δωρεάν. Τα είδη που πωλούνται είναι και εδώ δεκάδες (οχήματα, ακίνητα, οικιακά, είδη ψυχαγωγίας κτλ..), ενώ δεν υπάρχει κάποια χρέωση για τον χρήστη που θα πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη πώληση. Σε κάθε αγγελία αναγράφεται τηλέφωνο επικοινωνίας, οπότε ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε άμεση επαφή με το άτομο που έχει βαλει την αγγελία. Το site δεν μεσολαβεί πουθενά, παρά μόνο στην δημοσίευσή της. Οι τρόποι πληρωμής επίσης, εξαρτώνται από τους ίδιους τους χρήστες.

*ibid.gr
Στα πρότυπα των προηγούμενων site, το ibid.gr εστιάζει περισσότερο σε συλλεκτικά αντικείμενα (κόμιξ, αντίκες κτλ.) χωρίς βέβαια να λείπουν και τα ηλεκτρονικά προϊόντα, οι υπολογιστές και γενικότερα οποιαδήποτε κατηγορία οφείλει να έχει ένα site δημοπρασιών που... σέβεται τον εαυτό του. Η εγγραφή στο iBid είναι υποχρεωτική για τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημοπρασίες. Είναι απολύτως δωρεάν και δε δημιουργεί καμία επιπρόσθετη υποχρέωση στο χρήστη. Οι χρήστες διαχωρίζονται σε πιστοποιημένους και μη. Πιστοποιημένο θεωρείται ένα μέλος που έχει δώσει ένα κανονικό email (και όχι τύπου free όπως Hotmail, Yahoo, κτλ) κατά την εγγραφή του ή έχει ζητήσει την πιστοποίηση των στοιχείων της εγγραφής του από το iBid και αυτό έχει γίνει με επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η αξιοπιστία των συναλλαγών. Για τους υποψήφιους αγοραστές δεν υπάρχει κάποια χρέωση, ενώ οι πωλητές χρεώνονται τόσο για τις δημοπρασίες που δημιουργούν όσο και για τις προβολές που κάνουν. Πολύ σημαντικό επισής, το γεγονός ότι η επιτυχής κατάληξη μιας δημοπρασίας δεν χρεώνεται, κάτι που συμβαίνει ως επί το πλείστον στα άλλα site. Πιο αναλυτικά για τις χρεώσεις μπορείτε να δείτε εδώ.

Μερικές ακόμα ελληνικές ιστοσελίδες δημοπρασιών είναι το kinitopazaro.gr (κυρίως με κινητά τηλέφωνα), το grmarket.gr και το freesell.gr.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v