Μήπως είσαι σεξομανής και δεν το ξέρεις;

Χαρακτηρίζουμε χαριτολογώντας σεξομανή κάποιον με ιδιαίτερα ενεργή σεξουαλική ζωή. Η εξάρτηση από το σεξ, όμως, είναι ένα πολύ πιο σοβαρό και περίπλοκο θέμα, που απαιτεί προσοχή. Ποια σημάδια μαρτυρούν πιθανή σεξομανία;
Μήπως είσαι σεξομανής και δεν το ξέρεις;
Συζητώντας για τις πρωταγωνίστριες του Sex and the City, με αφορμή την ταινία που βγαίνει αύριο στις κινηματογραφικές αίθουσες, ένας από τους χαρακτηρισμούς που τους δώσαμε ήταν «σεξομανείς». Συνηθίζουμε να αποκαλούμε συχνά έτσι άτομα που δείχνουν να είναι σεξουαλικά πιο ενεργά ή ακόμα και πιο απελευθερωμένα, αλλά στην πραγματικότητα ο εθισμός στο σεξ είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο και ενδεχομένως σοβαρό από όσο νομίζουμε.

Καταρχήν, η σεξουαλική εξάρτηση μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα: Έντονη επιθυμία για σεξ, αυνανισμός, παρακολούθηση πορνοταινιών. Κάποιος, όμως, χαρακτηρίζεται σεξομανής όταν η συμπεριφορά του ξεφεύγει από τον έλεγχο και αρχίζει έτσι να επιδρά αρνητικά στη ζωή του (ή και στη ζωή των άλλων). Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να κάνει το άτομο να νιώσει ντροπή, απελπισία και σύγχυση, τόσο που μπορεί να οδηγήσει το άτομο ακόμα και στην πλήρη άρνηση στο σεξ.

Ο ίδιος ο εγκέφαλος του ατόμου παίζει τον κυριότερο ρόλο με την έκλυση της χημικής ουσίας PEA (phenylethylamine) που είναι υπεύθυνη για τα ρίγη συγκίνησης, το πάθος και την ενέργεια που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε. Έτσι, η σεξουαλική διέγερση πυροδοτεί την δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και έτσι ακολουθούν αντιδράσεις στο σώμα, όπως αυξημένη παραγωγή ορμονών, ταχυπαλμία και αύξηση αρτηριακής πίεσης. Τα άτομα με σεξουαλική εξάρτηση δε μπορούν να ελέγξουν την έκλυση της PEA στον εγκέφαλό τους.

Πότε καταλαβαίνουν οι σεξομανείς ότι έχουν πρόβλημα; Όταν με τη συμπεριφορά τους θέτουν σε κίνδυνο τις προσωπικές τους σχέσεις, τη δουλειά τους, όταν φτάνουν να αντιμετωπίσουν νομικά θέματα και όταν χάνουν κάθε ενδιαφέρον σε οτιδήποτε μη σεξουαλικό. Πιο συγκεκριμένα, κάποια βάσιμα σημάδια ότι κάποιος ή κάποια είναι σεξομανής, είναι τα εξής:

Διπλή ζωή
Έχετε έναν δεύτερο σύντροφο ή εραστή; Απατάτε συχνά τον/την επίσημο/-η σύντροφό σας; Κρατάτε κρυφή τη σεξουαλική σας ζωή από τους γύρω σας; Το να διανύει κανείς μία διπλή σεξουαλική ζωή μπορεί να είναι σημάδι εθισμού στο σεξ. Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι (τόσο άνδρες όσο γυναίκες) απατούν τους συντρόφους τους, αλλά όταν γίνεται αυτό εξαναγκαστικά, τότε αποτελεί πρόβλημα. Το να κρατά, επίσης, κανείς κρυφή τη σεξουαλική του ζωή δείχνει κάτι: Γιατί δεν θέλετε να την αποκαλύψετε σε φίλους και συγγενείς; Όταν ξέρετε ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος αλλά δε μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Υλικό σεξουαλικού περιεχομένου
Η μονομανία με ό,τι έχει να κάνει με το σεξ περιορίζει την ίδια μας την ύπαρξη. Όταν αναζητάτε συνεχώς και αποκλειστικά μέσα που σχετίζονται με το σεξ, μπορεί να είναι σημάδι είστε σεξομανείς. Δεν αναφερόμαστε στο μέσο άνθρωπο (άνδρα κυρίως) που απολαμβάνει να βλέπει κατά καιρούς πορνοταινίες ή να κοιτά φωτογραφίες ή να διαβάζει σχετικά άρθρα σε «ροζ» περιοδικά. Αλλά σε αυτόν που, αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο, αναζητά μόνο υλικό σχετικό με το σεξ. Όπως, για παράδειγμα, η ψύχωση με sites γνωριμιών για ενήλικες, που μπορεί να κάνουν κάποιον να χάσει πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά και τη ζωή του.

Προσωπικές σχέσεις
Το σημάδι αυτό αναφέρεται στους συμβιβασμούς που κάνουν οι σεξομανείς σε σχέση με τους συντρόφους τους, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στους επαγγελματικούς κύκλους. Μπορεί να απατάτε ή να λέτε ψέματα στον σύντροφό σας αλλά και στον ίδιο σας τον εαυτό με διάφορους τρόπους. Το να είναι κανείς άπιστος δεν σημαίνει απλά να έχει σεξουαλικές επαφές με ένα άλλο άτομο. Μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους, όπως οι τακτικές επισκέψεις σε strip shows ή σε κινηματογράφους που προβάλλουν κατεξοχήν πορνοταινίες, χωρίς ο/η σύντροφός σας να το γνωρίζει.

Σεξουαλικές περιπέτειες
Αν δε μπορείτε να ενθουσιαστείτε κάνοντας σεξ με το ίδιο άτομο, μπορεί να επιθυμείτε ή να ψάχνετε να βρείτε πιο διεγερτικές συναναστροφές. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι στο οποίο συνεχώς να αναζητάτε διαφορετικά ερεθίσματα για να σας χαρίσουν απόλαυση και ανακούφιση. Οι σεξουαλικές αυτές περιπέτειες δεν είναι πάντα ευχάριστες. Μπορεί να είναι επίπονες και να ρισκάρουν και την ίδια τη ζωή του σεξομανή. Αλλά είναι και δύσκολο να περιοριστούν. Αν μία συνηθισμένη τακτή σεξουαλική συνεύρεση με τον/την σύντροφό σας δεν σας ικανοποιεί ποτέ, τότε η σεξουαλικότητά σας υποφέρει. Το να αναζητάμε συνεχώς σεξουαλική ποικιλία μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα.

Προβλήματα με το νόμο
Μπορεί να εμπλέκεστε σε δραστηριότητες που στις περισσότερες χώρες είναι παράνομες, όπως σεξ με εκδιδόμενες, σεξ με ανήλικους ή σεξ σε δημόσιους χώρους. Κάποιες από αυτές μπορεί να μην είναι καν ποινικά κακουργήματα, αλλά μπορεί να προσβάλλουν τους άλλους έτσι κι αλλιώς, όπως η ηδονοβλεψία, τα ροζ τηλέφωνα κλπ. Αν η σεξουαλική σας ζωή σας οδηγεί σε τέτοιου είδους προβλήματα, μπορεί να είστε σεξομανής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην διάλυση της σχέσης σας, αλλά και στον δικό σας εξευτελισμό στον προσωπικό και επαγγελματικό σας κύκλο.

Νιώθετε άσχημα
Αν έχετε έντονα αρνητικά συναισθήματα για τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Ο καθένας μας έχει τον πρώτο λόγο στην προσωπική του ζωή, αλλά καμιά φορά χάνουμε τον «λόγο» (με την έννοια της λογικής) και βρισκόμαστε σε απόγνωση. Ο σεξομανής μπορεί να έχει αυτοκτονικές τάσεις, ενοχές, να κατατρέχεται από τύψεις και ενοχές, αισθήματα δηλαδή που μπορεί να καταστρέψουν την αυτοεκτίμησή του/της και να τον/την οδηγήσουν στην άρνηση. Ο εθισμός στο σεξ μοιάζει με κάθε άλλο εθισμό. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι κάποιος δε μπορεί να ελέγξει την ίδια του τη ζωή, λόγω της εθιστικής συμπεριφοράς του/της. Όταν κάνουμε πράγματα ωθούμενοι από μία ανάγκη και μετά μισούμε τον εαυτό μας που ενδώσαμε στην παρόρμηση, δημιουργούμε τελικά ένα δυσάρεστο μοτίβο συμπεριφοράς που μπορεί να μας καταστρέψει τη ζωή.

Αντιμετώπιση
Το πρώτο βήμα, όπως ισχύει σε κάθε ψυχαναγκαστική εξάρτηση και παρά το ψυχολογικό κόστος και τις συνέπειες, είναι η παραδοχή. Με τη βοήθεια των γύρω του το άτομο πρέπει να αναζητήσει ψυχολογική υποστήριξη, και αυτό επιτυγχάνεται με την ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει μία ομαλή σεξουαλική ζωή και να νιώσει καλά με τον εαυτό του και τους γύρω του, χωρίς να πρέπει να εμπλέκεται συνεχώς σε σεξουαλικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v