Πώς θα επιδοτηθεί η αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής

Στο νέο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών, επιδοτούνται έως 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτης.
Πώς θα επιδοτηθεί η αγορά νέας ηλεκτρικής συσκευής
Με τα ΑΦΜ που καταλήγουν σε 1 και 2 ξεκινά αύριο Τρίτη η διαδικασία αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς έως τριών συσκευών (κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών).

Προτεραιότητα δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Όπως είπε ο Κ. Σκρέκας, όσοι δεν επιλεγούν στην πρώτη φάση, θα μείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση που διατεθούν επιπλέον κεφάλαια. Το πρόγραμμα φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ και επιχορηγεί νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις. Για τις τελευταίες σχεδιάζεται πρόγραμμα αντικατάστασης των επαγγελματικών ψυγείων.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση που αφορά μία κατοικία, η οποία αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη). Δεν μπορεί να υποβληθεί άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία από διαφορετικά πρόσωπα. Στις περιπτώσεις οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες, εφόσον οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά Φυσικά Πρόσωπα του ίδιου νοικοκυριού, εφόσον βέβαια καλύπτονται οι λοιπές προϋποθέσεις.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών θα παρέχει επιδοτήσεις 30% έως 50% για αγορά καινούριων, μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

 

Όσοι κερδίσουν την επιδότηση, θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών. Η επιλογή αναμένεται να ολοκληρωθεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας στις αρχές Ιουλίου.

Για την αίτηση, το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Τα ποσά

Αναλυτικότερα, ως προς την επιδότηση από 30% έως 50% του κόστους των συσκευών έχουμε 4 εισοδηματικές κατηγορίες:

* από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)

* πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)

* πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και

* πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Επιδοτείται τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή. Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής. Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ανώτατο ποσό 340€. Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.  Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Με πληροφορίες από Euro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v