Έρχεται «κόφτης» στα κλιματιστικά για εξοικονόμηση ενέργειας

Δραστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση φαίνεται έτοιμη να λάβει η Ελλάδα, που ίσως περιλαμβάνουν πλαφόν στις θερμοκρασίες των κλιματιστικών.
Έρχεται «κόφτης» στα κλιματιστικά για εξοικονόμηση ενέργειας
Στον δρόμο που χάραξαν η Ισπανία και η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση φαίνεται πως μπαίνει και η χώρα μας, που σύντομα πρόκειται να λάβει μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα το ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως «με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σημείωσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ όπως είπε «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση θέσπισε ταβάνι τους 27 βαθμούς στον κλιματισμό των δημοσίων κτιρίων για το καλοκαίρι και τους 19 τον χειμώνα. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο, το οποίο εκτός από ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια, περιλαμβάνει και τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει για εξοικονόμηση ενέργειας στις κυβερνήσεις μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα, κίνητρα για την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως μείωση της τιμής εισιτηρίων, εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ενθάρρυνση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα, και χρήση σιδηροδρόμων αντί αεροπλάνων. Το τι από αυτά θα επιλέξει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μένει να το δούμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v