Πάνω από 1.000€ θα πληρώσουν στη ΔΕΗ κάποια νοικοκυριά

Αν δεν έχεις λάβει ακόμα φουσκωμένο λογαριασμό ρεύματος… έχουμε κακά νέα. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ρήτρα αναπροσαρμογής να σου κοστίσει συνολικά 1.000€.
Πάνω από 1.000€ θα πληρώσουν στη ΔΕΗ κάποια νοικοκυριά
Αν είσαι από εκείνους που δεν έχουν λάβει ακόμα φουσκωμένο λογαριασμό ηλεκτρικού, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή «κλείδωσες» σταθερό τιμολόγιο το φθινόπωρο που μας πέρασε, με την εγγραφή σου σε ένα από τα προγράμματα της ΔΕΗ, ή δεν έχεις ακόμα παραλάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου μισό εκατομμύριο πελάτες της ΔΕΗ που «κλείδωσαν» τα προαναφερθέντα συμβόλαια μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο, πληρώνουν περίπου 9-10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ η σημερινή χρέωση κυμαίνεται στα 24-35 λεπτά, αναλόγως εταιρείας.

Αν λοιπόν δεν είσαι ένας από αυτούς, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχεις δει και τον λογαριασμό του ρεύματός σου να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη, σε περιμένει δυσάρεστη έκπληξη: Στην επόμενη καταμέτρηση της κατανάλωσής σου, όπως διαβάζουμε στο Skai.gr, θα αποτυπωθεί και όλη η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία ειδικά για τους πρώτους μήνες του 2022 έχει εκτιναχθεί ακόμη και στα 27-28 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικός λογαριασμός για 8 μήνες –πράγμα που πρακτικά δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί, αρκεί να χαθεί μόνο μία καταμέτρηση από τον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΗ– οι καταναλώσεις μπορεί να έχουν φτάσει στις 3.000 κιλοβατώρες ή και παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Αν έχει ήδη συμβεί, μάλλον τίποτα. Για να το αποφύγεις, όμως, στο μέλλον, τα βήματα είναι τα εξής:

1. Να κοιτάς στον λογαριασμό ποια είναι η επόμενη ημέρα καταμέτρησης και να φροντίζεις να μην υπάρξει κάποιο εμπόδιο στον αρμόδιο υπάλληλο (π.χ να είναι κλειδωμένη η πόρτα εισόδου ή να μην υπάρχει για κάποιο λόγο πρόσβαση στα ρολόγια).

2. Να ενημερώνεσαι μέσω της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορείς να δώσεις ο/η ίδιος/α τις ενδείξεις του μετρητή σου. Η δήλωσή λαμβάνεται υπόψη ως αληθής, εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός και στη συνέχεια γίνονται οι όποιες προσαρμογές με βάση την καταμέτρηση που θα κάνει ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.

3. Να κάνεις αίτηση για έκδοση μηναίου λογαριασμού. Σε συνδυασμό και με την τακτική καταμέτρηση της κατανάλωσης που θα πραγματοποιείς ο/η ίδιος/α, θα αποφύγεις τη συσσώρευση εκκρεμοτήτων και η επιβάρυνση θα σπάει σε μηνιαίες δόσεις, βοηθώντας σε έτσι να αποφύγεις την ανάγκη για διακανονισμούς.

Πηγή: ΣΚΑΪ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v