Έτσι θα γίνει η Ερμού [εικόνες]

Πράσινο φως πήραν οι αναπλάσεις της Ερμού, του Θεάτρου Πέτρας, και του κέντρου του Χαλανδρίου. Δείτε τις εντυπωσιακές μακέτες.
Έτσι θα γίνει η Ερμού [εικόνες]
Αλλάζει εντελώς όψη το ενδιάμεσο κομμάτι της Ερμού, αυτό που εκτείνεται από την Καπνικαρέα ως την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, με το σχέδιο ανάπλασης που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι μελέτες που πήραν το πράσινο φως και αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα αφορούν, εκτός από την Ερμού, και το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και το εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου.

Τι θα γίνει στην Ερμού

Περισσότερο χώρο κίνησης για τους πεζούς, εξασφάλιση και διευθέτηση των χώρων φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πολύ σημαντικού αυτού άξονα της πόλης των Αθηνών προβλέπει η πρόταση που εγκρίθηκε.

Η μελέτη αποτελεί συνέχεια της βραβευμένης με το Α' βραβείο πρότασης του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ιδεών με τίτλο «Ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας» του 2019.



Η συνολική πρόταση προβλέπει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού Τ του ιστορικού τριγώνου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή των αξόνων Ερμού-Αθηνάς -μέσα από τον ανασχεδιασμό και των δύο.



Η δαπεδόστρωση πρόκειται να επεκταθεί προς την Καπνικαρέα και τον υφιστάμενο πεζόδρομο, αλλά και σε μικρό βάθος στις εγκάρσιες οδούς. Στην πλατεία Αγ. Ασωμάτων η νέα διαμόρφωση περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τον περίβολο του ομώνυμου ναού.











Τι προβλέπεται για το Θέατρο Πέτρας

Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αντισεισμική θωράκιση, αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και εγκαταστάσεων, και δημιουργία μικρών κτιριακών κατασκευών που θα φιλοξενούν δραστηριότητες συμπληρωματικές του θεάτρου προβλέπει η πρόταση για την ανάπλαση του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη.



Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επέμβασης αντιμετωπίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης της εισόδου στο χώρο και η οργάνωση της πορείας προς τα δύο υπαίθρια θέατρα, η αντικατάσταση ή ανακαίνιση υφιστάμενων χώρων (φουαγιέ, αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής, χώροι των καμαρινιών των ηθοποιών -τα οποία βρίσκονται κάτω από την κεντρική διαμορφωμένη με σκυρόδεμα κερκίδα- και άλλοι βοηθητικοί αποθηκευτικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι).



Τέλος, προτείνεται η αναδιαμόρφωση της περίφραξης που περιβάλλει το σύνολο του χώρου, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα για εμποδιζόμενα άτομα. Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τις επιστρώσεις των επιφανειών είναι υψηλής βιοκλιματικής επίδοσης.

Τι αλλάζει στο Χαλάνδρι

Η ανάπλαση που εγκρίθηκε έχει στόχο την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης του Χαλανδρίου, και περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

• Διαμόρφωση λωρίδας κίνησης ποδηλάτων και πεζών στην οδό Αγ. Παρασκευής (από Αισχύλου έως πλατεία Χαλανδρίου).





• Ανακατασκευή πεζοδρομίων στις οδούς Αβέρωφ (από Παλαιολόγου έως 25ης Μαρτίου), Λ.Α. Παπανδρέου (από Παλαιολόγου έως Αγ. Γεωργίου), Αγ. Γεωργίου (από Λ.Α Παπανδρέου έως Διονύσου) και Κολοκοτρώνη.



• Ανάπλαση των υφιστάμενων, υλοποιημένων πεζοδρόμων στις οδούς Κατσουλιέρη (από Γκίνη έως Λ.Α.Παπανδρέου), Χαϊμαντά (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Φ. Λίτσα), Ιφικράτους (από Λ.Α.Παπανδρέου έως Ηρακλείου), Ηρακλείου (από Σωκράτους έως Αγ Παρασκευής), Θουκυδίδου (από Καραολή και Δημητρίου έως Αγ .Παρασκευής) και Πλάτωνος (από Αγ. Παρασκευής έως Αγ. Γεωργίου).





• Κατασκευή των εγκεκριμένων και μη υλοποιημένων πεζόδρομων στις οδούς Σωκράτους (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Αριστοφάνους), Ομήρου (από Λ.Α.Παπανδρέου έως Σοφ. Βενιζέλου), Ξενοφώντος (από Αριστοτέλους έως Αριστοφάνους), Καλογρέζας (από Λ.Α. Παπανδρέου έως 25ης Μαρτίου).





• Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις οδούς Σοφοκλή Βενιζέλου (από Αγ. Παρασκευής έως Ομήρου), Αριστοφάνους (από Σόλωνος έως φροδίτης), Αριστείδου (από Αγ. Παρασκευής έως Σωκράτους), Αριστοτέλους(από Αγ. Γεωργίου έως Καλλισπέρη), Παπάγου(από Ηρώδου Αττικού έως Λίτσα), Καραολή κ' Δημητρίου (από Λ.Α. Παπανδρέου έως Λίτσα), Ολυμπιονικών (από Σοφοκλή Βενιζέλου έως Αριστοφάνους).



Σε επίπεδο γειτονιάς, οι δρόμοι θα «ηπιοποιηθούν» ώστε να αποτελούν τόπο παραμονής, βόλτας και παιχνιδιού, και να αναπτυχθούν ανθρώπινες και πολιτισμένες συνθήκες ζωής. Επίσης, η μελέτη προβλέπει την ενίσχυση της προσβασιμότητας και τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων σε συνδυασμό με την αύξηση της φύτευσης και τον περιορισμό της θερμικής νησίδας, καθώς και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v