Ανεπάρκεια καυσίμων: Να απαγορευτεί η χρήση αυτοκινήτου τις Κυριακές συζητά η Γερμανία

Τις «Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο», ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί στην πετρελαϊκή κρίση του 1973 σκέφτεται να επαναφέρει η Γερμανία.
Ανεπάρκεια καυσίμων: Να απαγορευτεί η χρήση αυτοκινήτου τις Κυριακές συζητά η Γερμανία
Ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί με επιτυχία κατά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 σκέφτεται να επαναφέρει η Γερμανία, με αφορμή την ανεπάρκεια καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων τις Κυριακές, η οποία οι αναλυτές εκτιμούν πως θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων έως και 10%, αν συνδυαστεί με παράλληλη επιβολή ανώτατου όριου ταχύτητας τις υπόλοιπες μέρες.

Το 1973, η σχετική απαγόρευση συνοδευόταν από υποχρεωτικό όριο ταχύτητας στα 100 χιλιόμετρα την ώρα, και προέβλεπε πρόστιμο 500 γερμανικών μάρκων για τους παραβάτες –που είτε υπερέβαιναν αυτό το όριο τις καθημερινές, είτε χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητά τους τις Κυριακές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, τότε οι δρόμοι της Γερμανίας πλημμύριζαν τις Κυριακές από πεζούς και ποδηλάτες –ένας εκ των τελευταίων μάλιστα έχασε τη ζωή του από υπερκόπωση. Δεν έλειψαν βέβαια και τα ευτράπελα: Οι τιμές στις αγορές αλόγων αυξήθηκαν κατακόρυφα, κάποιοι έζεψαν άλογα στα αυτοκίνητά τους ώστε να κυκλοφορούν νομίμως, ενώ άλλοι που έμεναν κοντά στα αυστριακά σύνορα έσπρωχναν με τα χέρια τα αυτοκίνητα μέχρι την Αυστρία και έβαζαν μπροστά την μηχανή εκεί.

Ο πονοκέφαλος σήμερα για τη γερμανική κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο σε συνδυασμό με την πανδημία, που έχει κάνει πολύ κόσμο να προτιμά το αυτοκίνητό του έναντι των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το μέτρο, πάντως, συζητιέται σοβαρά, με πρώτη την υπουργό Περιβάλλοντος της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Τέκλα Βάλκερ, να το θέτει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας «γιατί να μην καθιερώσουμε όρια ταχύτητας ή και μια «Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο» όπως είχε γίνει στη δεκαετία του '70; Την εποχή εκείνη το μέτρο αποδείχθηκε αποτελεσματικό και συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων».

Ακολούθησε η Νίνα Σέερ, εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος, που δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «στο παρελθόν οι ‘Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο' δεν μας έβλαψαν καθόλου και σήμερα θα μπορούσαν επίσης να μας βοηθήσουν, εάν παρατηρηθεί έλλειψη καυσίμων» και συμπλήρωσε πως «κάθε εξοικονόμηση ενέργειας μειώνει τη ζήτηση και εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά καυσίμων» για να καταλήξει ότι «οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά, για να αποψιλώσουν το πολεμικό ταμείο του Πούτιν».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v