Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους Ουκρανούς

Από τα προφανή (δώσε λεφτά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις) μέχρι αυτά που δεν είχες σκεφτεί (αγόρασε μουσική online) όλοι οι τρόποι να στηρίξεις τα θύματα του πολέμου.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους Ουκρανούς
της Ηρώς Κουνάδη

Η προφανής απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι «δίνοντας λεφτά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις». Πολλές από αυτές, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η ActionAid, το Χαμόγελο του Παιδιού και οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία κάνοντας σπουδαίο έργο για την ανθρωπιστική βοήθεια, και δέχονται δωρεές (και) για την συγκεκριμένη αποστολή. Αλλά αυτό το ξέρεις και μόνος/η σου –κι αν δεν το ξέρεις, κάνεις κλικ στο όνομα της κάθε οργάνωσης και διαβάζεις αναλυτικά πώς ακριβώς βοηθάς με κάθε ευρώ που στέλνεις.

Παρακάτω σου συγκεντρώσαμε ιδέες που ίσως δεν είχες σκεφτεί, για να στηρίξεις οικονομικά ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους έχουν μείνει χωρίς σπίτια και/ή χωρίς δουλειές εξαιτίας της φρίκης του πολέμου.

Μέσω του Airbnb

Κοίτα κάτι μαγικό που έκανε το ίντερνετ: Τις πρώτες μέρες του πολέμου, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που δεν είχαν άλλο τρόπο να στείλουν λεφτά στην Ουκρανία, άρχισαν να κλείνουν μαζικά δωμάτια στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες ουκρανικές πόλεις στο Airbnb. Δεν είχαν βέβαια σκοπό να πάνε, όμως ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε δωματίου/σπιτιού παίρνει τα λεφτά με το που κάνεις εσύ την κράτηση. Όταν η Airbnb το αντιλήφθηκε αυτό, έβγαλε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι αφαιρεί όλες τις προμήθειες από τις κρατήσεις στην Ουκρανία, έτσι ώστε όλο το ποσό που δίνεις να πηγαίνει κατευθείαν στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

Μπαίνεις λοιπόν στο Airbnb, βάζεις μια τυχαία ουκρανική πόλη και δυο τυχαίες ημερομηνίες (αύριο και μεθαύριο, ας πούμε, δεν έχει σημασία) τσεκάρεις ότι το διαμέρισμα που διαλέγεις το διαχειρίζεται άνθρωπος και όχι εταιρεία (το γράφει πάνω-πάνω, ακριβώς κάτω από τις φωτογραφίες, «εμφάνιση στοιχείων επιχείρησης») κάνεις την κράτηση και αυτό ήταν.

Με αγορές στο Etsy

Αν δεν το ξέρεις, το Etsy είναι μια πλατφόρμα στην οποία έχουν eshop καλλιτέχνες και δημιουργοί χειροποίητων αντικειμένων. Βρίσκεις από κοσμήματα και αντικείμενα για το σπίτι, μέχρι ρούχα, χειροποίητα παιχνίδια, τσάντες και καλλυντικά. Μπορείς να φιλτράρεις τα αποτελέσματα ανά χώρα, επιλέγοντας να δεις δημιουργούς μόνο στην Ουκρανία.

Προφανώς, για να λάβεις το αντικείμενο που παρήγγειλες θα χρειαστεί να περιμένεις κάμποσο (στην συγκεκριμένη συγκυρία –γιατί κανονικά οι αποστολές πραγματοποιούνται μέσα σε 3-4 εργάσιμες) όμως θα έχεις ενισχύσει οικονομικά έναν άνθρωπο εκεί. Όπως στην περίπτωση του Airbnb, δηλαδή, απλά εδώ όταν με το καλό τελειώσει ο πόλεμος, θα έχεις και μια τσάντα/ ένα ζευγάρι σκουλαρίκια/ ό,τι παρήγγειλες τέλος πάντων. Σε κάποιες πόλεις, που τα ταχυδρομεία λειτουργούν ακόμα, οι αποστολές πραγματοποιούνται κανονικά (το ξέρουμε, τους μιλήσαμε). Δες ας πούμε αυτό το μαγαζάκι με τις τέλειες τσάντες από την Οδησσό, ή αυτά τα γλυκύτατα κουκλάκια από το Dnipro ή αυτά τα χειροποίητα κοσμήματα από το Zhytomyr και αυτά από το Κίεβο.

Αγοράζοντας μουσική

Ό,τι είναι το Etsy για χειροποίητα αντικείμενα, είναι και το Bandcamp για μουσική. Αγοράζοντας τραγούδια ή/και ολόκληρα άλμπουμ Ουκρανών καλλιτεχνών στηρίζεις απευθείας τους ίδιους τους δημιουργούς –πολλοί από τους οποίους ανεβάζουν τη μουσική τους στο Bandcamp ανεξάρτητη από δισκογραφικές. Εδώ θα βρεις τη λίστα με όλους τους Ουκρανούς καλλιτέχνες, αλλά αν βαριέσαι να ψάχνεις, εμάς μας αρέσουν πολύ οι DakhaBrakha που παίζουν ανατολικοευρωπαϊκό έθνικ, οι svrm για black metal, ο Dmytro Bobryk που είναι τέκνο, και οι εξαιρετικά ατμοσφαιρικοί Karfagen που παίζουν progressive/ symphonic rock.

Προσφέροντας στέγη

Αν δεν έχεις λεφτά, έχεις όμως ένα διαθέσιμο κρεβάτι, ή ακόμα καλύτερα δωμάτιο, μπορείς να το διαθέσεις στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΙΟΜ (ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) σε συνεργασία με την Airbnb. Δεν θα σου κοστίσει τίποτα, θα έχεις όμως προσφέρει στέγη σε έναν άνθρωπο σε ανάγκη, για μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες –το χρονικό διάστημα το επιλέγεις εσύ. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ και περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v