Τι σημαίνει «αλληλεγγύη» και πώς μπορείς να την προσφέρεις άμεσα

Η αλληλοβοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις (θα έπρεπε να) είναι υποχρέωση όλων μας. Η σημασία της αλληλεγγύης και πώς μπορείς να την εφαρμόσεις άμεσα.

Τι σημαίνει «αλληλεγγύη» και πώς μπορείς να την προσφέρεις άμεσα

Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που περιγράφει την αλληλοσυνδρομή, την υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ ανθρώπων ή ομάδων ανθρώπων σε δύσκολες στιγμές ή σε καταστάσεις ανάγκης, όπως αυτές στις οποίες δοκιμάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια ο κόσμος γύρω μας.

Ετυμολογικά, προκύπτει από τις λέξεις (αλληλ- + εγγύη) και συμβολίζει το να στέκεσαι δίπλα στον συνάνθρωπο, να υποστηρίζεις ενεργητικά, να μοιράζεσαι πόρους, χρόνο ή ενέργεια με εκείνους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά σου.

Η αλληλεγγύη είναι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια μας, μια δύναμη που μπορεί να παλέψει τις ανισότητες, τη φτώχεια και τις κοινωνικές δυσκολίες, όμως δυστυχώς δεν είναι έμφυτη σε όλους. Θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, να φυτρώνει μέσα από τις οικογένειες, να μεταλαμπαδεύεται και να ανθίζει σε κάθε σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν είναι αργά για να την εμπεδώσουμε ως έννοια και να την εκδηλώνουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Στην πράξη λοιπόν, η αλληλεγγύη μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, από τις δωρεές και την ενεργή συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα, μέχρι τη συμμετοχή σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και πράξεις καλοσύνης απέναντι στον συνάνθρωπο.

Δες παρακάτω μερικά παραδείγματα για να ξεκινήσεις.

Χρηματικές Δωρεές: Το πιο απλό, και «εύκολο» είναι να κάνεις χρηματικές δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και υποστηρίζουν διάφορα ανθρωπιστικά έργα, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Action Aid, οι Γιατροί του Κόσμου κ.α. Δες όσες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εδώ. 

Εθελοντισμός: Μπορείς να προσφέρεις τον ελεύθερό σου χρόνο ως εθελοντής σε τοπικούς οργανισμούς και προγράμματα που υποστηρίζουν διάφορες ανάγκες, όπως προσφορά φαγητού σε αστέγους, μαθήματα σε παιδιά ή υποστήριξη ηλικιωμένων. Τέτοιοι οργανισμοί είναι η Humanity Greece, το ΚΥΑΔΑ για τους άστεγους, η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος», το We4All για το περιβάλλον και πολλοί ακόμα που μπορείς να βρεις εδώ

Δωρεάν Αγαθά: Εσύ μπορεί να μην τα χρειάζεσαι, όμως σε κάποιους λείπουν. Μην πετάς πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Κράτα και δώρισέ αγαθά όπως τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα ή δομές που χρειάζονται ενίσχυση, όπως τα Κοινωνικά Φαρμακεία και Παντοπωλεία. 

Υποστήριξη Προσφύγων: Η Ελλάδα έχει υποδεχθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Στηρίζοντας προγράμματα και οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες ή δουλεύοντας εθελοντικά σε αυτά, συμβάλλεις στην όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή για όσους έχασαν τα πάντα. Δες εδώ μια αναλυτική λίστα με τις οργανώσεις και τις ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες. 

Τέλος, μη ξεχνάς πως η αλληλεγγύη δεν είναι απαραίτητα κάτι πρακτικό.

Η αλληλεγγύη στηρίζεται εξίσου στο μέσα μας, στην ενσυναίσθηση. Ακόμα και αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι έμπρακτα, μπορείς πάντα να έχεις τα αυτιά σου ανοικτά στις ιστορίες των άλλων, να δέχεσαι τη διαφορετικότητα, να κατανοείς τις διαφορές και τα προβλήματά τους.

Μάθε πληροφορίες για πολιτισμούς που σου ήταν άγνωστοι, ταξίδεψε όσο μπορείς, και έλα σε επαφή με ανθρώπους από άλλους λαούς και κουλτούρες. Γνώρισε τις μουσικές τους, τον πολιτισμό και την κουζίνα τους ή μάθε να μιλάς τη γλώσσα τους. Τόσο στο γνωστικό όσο και στο συναισθηματικό επίπεδο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v