Τα λοκντάουν αύξησαν την χρήση κοκαΐνης και κάνναβης στην Ευρώπη

Σημαντικά αυξημένη υπολογίζεται η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια του λοκντάουν και αρκετά μειωμένη η χρήση MDMA, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα λοκντάουν αύξησαν την χρήση κοκαΐνης και κάνναβης στην Ευρώπη
Το λουκέτο σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ κατά τη διάρκεια του λοκντάουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού πιθανότατα οδήγησε σε σημαντική μείωση της χρήσης του ναρκωτικού MDMA το οποίο καταναλωνόταν συνήθως σε πάρτι.

Ωστόσο, αυξήθηκε η χρήση άλλων ουσιών όπως η κοκαΐνη και η κάνναβη, σύμφωνα με μελέτη της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) με έδρα τη Λισαβόνα, μελέτησε τα λύματα από σχεδόν 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις, αποκαλύπτοντας ότι η χρήση των περισσότερων ναρκωτικών ουσιών, εκτός από την ψυχοτρόπο ουσία MDMA (μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη), που αυξήθηκε το 2021.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τόσο αύξηση όσο και εξάπλωση για τις περισσότερες από τις ουσίες που μελετήθηκαν, αντανακλώντας ένα πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών που είναι τόσο διάχυτο όσο και περίπλοκο», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Αλέξις Γκούσντιλ.

Το MDMA ήταν το μόνο ναρκωτικό του οποίου τα υπολείμματα μειώθηκαν στην πλειονότητα των πόλεων που μελετήθηκαν, πιθανώς λόγω του κλεισίματος των νυχτερινών χώρων διασκέδασης όπου καταναλώνεται συχνά αυτή η ψυχοτρόπος ουσία, ανέφερε το ΕΚΠΝΤ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανομή της χρήσης ναρκωτικών σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι πιο ομοιόμορφη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν καταγράφονταν πιο διαφορετικά γεωγραφικά μοτίβα.

Η χρήση κοκαΐνης, για παράδειγμα παρατηρείται πιο αυξημένη στις πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, αλλά εντοπίζεται όλο και περισσότερο στην ανατολική Ευρώπη. Η μεθαμφεταμίνη, ιστορικά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, βρίσκεται τώρα σε πόλεις σε όλη την ήπειρο.

Η μελέτη ανέφερε ότι η χρήση κάνναβης φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο από τα lockdown για την COVID-19 σε σχέση με άλλα φάρμακα. Σε μία έκθεση πέρυσι, το ΕΚΠΝΤ ανέφερε ότι οι χρήστες κάνναβης προμηθεύονταν αποθέματα μέσω του dark web για να αποφύγουν τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια των lockdown.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v