Μαγιορκίνης: Ίσως καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν το Πάσχα

Ανοιχτό άφησε ο καθηγητής το ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και μάσκες.
Μαγιορκίνης: Ίσως καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν το Πάσχα
Υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε Πάσχα χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού, ακόμα και χωρίς μάσκα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα δούμε ραγδαία αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, παρ’ όλο που «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα».

«Oι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί» είπε και πρόσθεσε ότι «το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται», εξηγώντας γιατί είναι μια πιθανότητα της τάξης του 50% να καταργηθεί ως το Πάσχα το Covid pass για τους χώρους εστίασης.

«Σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντική βοήθεια θα μειώνονται. Αυτή την στιγμή είμαστε σε ταλάντωση. Δεν βλέπουμε εκθετική φάση της πανδημίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν παίξει τόσο τα εμβόλια όσο και η φυσική ανοσία που προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν. Πρόσθεσε, δε, ότι σύντομα θα είναι στη διάθεση των ειδικών και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για βελτίωση.

Ερωτηθείς για την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι θα χορηγηθεί σε ευπαθείς ομάδες και στους άνω των 70 ετών. «Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα ενισχυτικές δόσεις στον υπόλοιπο πληθυσμό και στα παιδιά. Αν θα χρειαστεί θα το δούμε από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που αναφέρει ότι το 25% των παιδιών που έχουν νοσήσει εμφανίζουν σύνδρομο Long Covid ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. «Τα παιδιά που το πέρασαν βαριά είναι πιθανόν να έχουν συμπτώματα που διαρκούν μέχρι και 12 εβδομάδες» επισήμανε.

Σχετικά με τους 16.519 θανάτους εκτός ΜΕΘ που σόκαραν πριν λίγες μέρες την κοινή γνώμη, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι ήταν κατά κύριο λόγο άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και βαριά νοσούντες.

Τέλος, ερωτηθείς για τις μάσκες, δήλωσε ότι είναι πιθανό να σταματήσει η υποχρέωση χρήσης τους σε κλειστούς χώρους, λέγοντας ότι «ήρθαν για να μείνουν στα νοσοκομεία και για ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v