Τι είναι το «κουμπί πανικού» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Μια νέα εφαρμογή για την προστασία των γυναικών εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Τι είναι το «κουμπί πανικού» και πώς δουλεύει;
Τι είναι το «κουμπί πανικού» που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Μιλώντας στη Βουλή με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Vodafone θα δημιουργηθεί σύντομα μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα επιτρέπει σε γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να ζητούν βοήθεια πατώντας μόνο ένα κουμπί στο κινητό τους.

Στην ουσία, το «κουμπί πανικού» είναι μια εφαρμογή η οποία συνδέεται αυτόματα με το κέντρο μιας υπηρεσίας, που μπορεί να είναι η Αστυνομία, ή κάποια άλλη ειδική υπηρεσία. Αυτή θα εντοπίζει την τοποθεσία της χρήστριας από το GPS του κινητού της, και θα σπεύδει σε βοήθεια, χωρίς να χρειαστεί η γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο να μιλήσει στο τηλέφωνο ή/και να εξηγήσει την κατάστασή της.

Ακούγεται εξαιρετικό σαν ιδέα, έχει όμως κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες: Πρώτα πρέπει βέβαια να δημιουργηθεί η εφαρμογή, εν συνεχεία να την ενσωματώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να αποφασιστεί ποια υπηρεσία θα είναι αυτή που θα δέχεται τις κλήσεις –η Αστυνομία ή κάποια άλλη– και τέλος για να εφαρμοστεί καθολικά θα πρέπει να ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος.

Η ιδέα για το κουμπί πανικού δεν είναι καινούρια. Η Ινδία, για παράδειγμα, όπου το πρόβλημα της έμφυλης βίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, κατέστησε το 2017 υποχρεωτική, με νόμο του κράτους, την παροχή του κουμπιού πανικού ως στάνταρ υπηρεσία από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Στις ΗΠΑ, το κουμπί πανικού είναι επίσης υποχρεωτικό για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε κάποιες πολιτείες, δεν συνδέεται όμως με την Αστυνομία, αλλά συνήθως με κάποια ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας.

Με πληροφορίες από το CNN 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v