ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Μεγάλη ανάπλαση αλλάζει όψη στην Καισαριανή

Ένα μεγάλο έργο ανάπλασης με στόχο να αλλάξει την εικόνα όλης της πόλης, βάζει μπροστά ο δήμος Καισαριανής.

Μεγάλη ανάπλαση αλλάζει όψη στην Καισαριανή

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη δημιουργία της πόλης, με αφετηρία τη μεγάλη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας, η Καισαριανή μπαίνει σε νέα εποχή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου.

Χθες, παρουσιάστηκε η μελέτη της ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας, ενοποιώντας αρχιτεκτονικά την Πλατεία Παναγιώτη Μακρή με την Πλατεία Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Τη μελέτη εκπόνησε ο Ομότιμος Καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

«Ο δημόσιος χώρος της πόλης είναι ο κατεξοχήν πολιτιστικός και πολιτικός χώρος, ειδικά σε περιοχές όπως η Καισαριανή. Η Καισαριανή δεν είναι μια τυχαία πόλη στην Ελληνική επικράτεια. Ενδεχομένως δεν είναι τυχαία πόλη στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο. Είναι ένας εμβληματικός τόπος και πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί ως τέτοιος», δήλωσε ο καθηγητής στην επίσημη παρουσίαση της μελέτης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.Εμπνευστής της ανάπλασης είναι ο Δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος με την επιστημονική του ιδιότητα παρακολούθησε όλα τα στάδια της μελέτης. Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο όραμά του για την ανάπλαση: «Οραματιστήκαμε την ανάπλαση της Πλατείας της Καισαριανής με άμεση αναφορά στην καταγωγή μας, η οποία εκφράστηκε σχεδιαστικά με τη διαμόρφωση του δαπέδου σε χάρτη των παραλίων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπλασης

- Πεζοδρομούνται οι δρόμοι κάθετα και οριζόντια της κεντρικής πλατείας, καθώς και η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως ακριβώς στο σημείο εκείνο, με στόχο αφενός την ενοποίηση των χώρων και αφετέρου τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων.

- Με ειδικό δάπεδο επί της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως ενοποιούνται αρχιτεκτονικά οι δύο κεντρικές πλατείες.- Απομακρύνονται τα τραπεζοκαθίσματα από τις προσόψεις των κτιρίων της κεντρικής πλατείας με στόχο την ανάδειξή τους, καθώς τα κτίρια αυτά είναι διατηρητέα και έχουν πολιτισμική και ιστορική σημασία.

- Στο δάπεδο της πλατείας Παναγιώτη Μακρή θα εμφανίζεται σχέδιο με τα παράλια της Μικράς Ασίας και στο δάπεδο της πλατείας Κοιμήσεως της Θεοτόκου σχέδιο με τα παράλια της Προποντίδας. Ο φωτισμός του εδάφους θα είναι τοποθετημένος έτσι ώστε να σηματοδοτεί τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης των μικρασιατών προσφύγων (Άσσος, Πέργαμος, Αϊβαλί, Ν. Φωκαία, Σμύρνη, Πριήνη, Μίλητος).- Στα σημεία φωτισμού θα υπάρχει μεταλλική πλακέτα που θα φέρει ένα QR code, μέσω του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει στο κινητό ή στο τάμπλετ πληροφορίες για την πόλη, να μάθει την ιστορία σχετικά με αυτή, ν’ ακούσει μουσική από την κάθε περιοχή και να δει φωτογραφίες.- Το μνημείο της Εθνική Αντίστασης θα μεταφερθεί στην πλατεία Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε υπερυψωμένη θέση, με στόχο ν’ αναβαθμιστεί και ν’ αναδειχθεί με φόντο τον Ιερό Ναό.

- Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα αποκτήσει περίβολο και ράμπα, που θα επιτρέπει την είσοδο σε άτομα με δυσκολία στην κίνηση (αμαξίδια, παιδικά καρότσια, βοηθήματα κίνησης κ.α.).- Τα στέγαστρα των καταστημάτων, όπως και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα στεγάσουν τα περίπτερα, θα φέρουν ομοιογενή αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Ο διάκοσμος των σχεδίων θα προέρχεται από μικρασιατικά κεντήματα.

- Η φύτευση της πλατείας θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χλωρίδα των παραλίων της Μικράς Ασίας. Τα δέντρα και τα φυτά έχουν επιλεγεί από τους τόπους προέλευσης των μικρασιατών προσφύγων.Η σύνδεση με το σκοπευτήριο

Το έργο στη συνέχεια προβλέπει πεζοδρόμηση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ούλωφ Πάλμε, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση της Πλατείας με το Σκοπευτήριο, δηλαδή η σύνδεση των δύο εμβληματικών σημείων της πόλης. Πέρα από την ουσιαστική αξία της ανάπλασης, η δημοτική Αρχή λέει πως αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα δίνει την ιστορική συνέχεια μεταξύ της Μικρασιατικής Καταστροφής και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Καισαριανή, την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και τον αγώνα που έδωσαν στην Κατοχή μέσα από την Εθνική Αντίσταση, για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές.Ακόμη, η διπλή ανάπλαση Πλατείας και Σκοπευτηρίου συνδέεται και με την αναβάθμιση και των αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικά του Δημοτικού Σταδίου «Μιχάλης Κρητικόπουλος».

Από εκεί και πέρα, το όλο έργο σχετίζεται και με το πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τον σχεδιασμό του «Kaisariani Trail» στο πλαίσιο των δώδεκα ευρωπαϊκών πιστοποιημένων μονοπατιών «Υμηττός Trail», που αναμένεται να εντάξει την Καισαριανή στον τουριστικό χάρτη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v