ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Κάψουλα ευθανασίας που ενεργοποιείται με τα μάτια εγκρίθηκε για χρήση στην Ελβετία

Μια κάψουλα σε σχήμα φέρετρο, που επιτρέπει στον χρήστη να αυτοκτονήσει πέρασε από νομικό έλεγχο στην Ελβετία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Κάψουλα ευθανασίας που ενεργοποιείται με τα μάτια εγκρίθηκε για χρήση στην Ελβετία

Το μηχάνημα σε σχήμα φερέτρου Sarco, μπορεί να ενεργοποιηθεί από το εσωτερικό, με τον χρήστη να ανοιγοκλείνει απλά τα μάτια του, και λειτουργεί ρίχνοντας πρώτα τον χρήστη με βαρβιτουρικά σε κώμα και σταδιακά μειώνοντας το επίπεδο οξυγόνου.

Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό και ο θάνατος είναι αποτέλεσμα υποξίας και υποκαπνίας, η οποία έχει σκοπό να επιτρέψει σε ένα άτομο να πεθάνει σχετικά ήσυχα και ανώδυνα.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή αλλιώς ευθανασία είναι νόμιμη στην Ελβετία και περίπου 1.300 άτομα χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των οργανώσεων ευθανασίας Dignitas και Exit πέρυσι.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν υγρό βαρβιτουρικό φάρμακο για να προκαλέσουν βαθύ κώμα μέσα σε δύο έως πέντε λεπτά, και στη συνέχεια ακολουθεί ο θάνατος.

Το μηχάνημα αυτοκτονίας είναι εφεύρεση του δρ Philip Nitschke, γνωστού ως «Dr Death», διευθυντή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Exit International.

Το Sarco – συντομογραφία της λέξης «σαρκοφάγος» – έχει σχεδιαστεί για να ρυμουλκείται στην τοποθεσία της προτίμησης των χρηστών, όπως ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Στη συνέχεια η βιοδιασπώμενη κάψουλα μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση, ώστε να χρησιμεύσει ως φέρετρο.

Ο δρ Nitschke αντιμετώπισε αντιδράσεις από τους πολέμιους της ευθανασίας, εν μέρει λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιείται.

«Το αέριο μπορεί να μην είναι ποτέ αποδεκτή μέθοδος υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ευρώπη λόγω των αρνητικών συνειρμών από το Ολοκαύτωμα», είχε πει ο δρ Nitschke στον Independent σε συνέντευξή του το 2018. «Κάποιοι είπαν ότι είναι απλώς μία άλλη μορφή θαλάμου αερίων».

Έχει επίσης επικριθεί λόγω του φουτουριστικού σχεδιασμού του, που ορισμένοι σχολιάζουν ότι δελεάζει τον χρήστη, όπως και μια αντίστοιχη εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να «βιώσουν τον δικό τους εικονικό θάνατο».

Αυτή η εμπειρία παρουσιάστηκε στην Funeral Expo του 2018 στο Άμστερνταμ, προκαλώντας ανησυχίες στο διοικητικό συμβούλιο της εκκλησίας.

«Το Westerkerk δεν θα υποστηρίξει μια την επιλογή ευθανασίας  προτείνοντάς την κάψουλα του Dr Nitschke και αναρωτιόμαστε σοβαρά αν αυτό συμβάλλει σε μια διεξοδική και προσεκτική συζήτηση γύρω από το θέμα (της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας)», επεσήμανε τότε ο Jeroen Kramer, πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Westerkerk.

Υπάρχουν επί του παρόντος μόνο δύο πρωτότυπα Sarco, αλλά η Exit International εκτυπώνει σε 3D ένα τρίτο μηχάνημα που ελπίζει να είναι έτοιμο για λειτουργία στην Ελβετία το επόμενο έτος.

Η κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco «πέρασε τον νομικό έλεγχο» στην Ελβετία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v