Daktylios.gov.gr: Πώς θα βγάλεις άδεια, ποιοι κυκλοφορούν από σήμερα

Πόσο είναι το πρόστιμο, ποιες ώρες θα ισχύει ο δακτύλιος, πώς θα βγάλεις την ειδική άδεια κυκλοφορίας αν εμπίπτεις στις εξαιρέσεις.
Daktylios.gov.gr: Πώς θα βγάλεις άδεια, ποιοι κυκλοφορούν από σήμερα
Επανέρχεται από σήμερα στις ζωές μας ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας –όχι ότι έλειψε σε κανέναν, αλλά με την κίνηση των τελευταίων εβδομάδων στα κόκκινα, οι ιθύνοντες ευελπιστούν ότι το μέτρο θα δώσει μια ανάσα αποσυμφόρησης στο κέντρο.

Έτσι, κατά το γνωστό σύστημα, τις μονές μέρες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα που η πινακίδα τους λήγει σε μονό αριθμό, και τις ζυγές αυτά που αντίστοιχα λήγουν σε ζυγό. Ο δακτύλιος ισχύει Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7.00 το πρωί ως τις 20.00 το βράδυ, και Παρασκευές από τις 7.00 έως τις 15.00 το μεσημέρι. Δεν ισχύει Σαββατοκύριακα και αργίες, ούτε τις μέρες που απεργούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022. Το πρόστιμο για την παραβίαση των ορίων του δακτυλίου σε μέρα που δεν κυκλοφορείς, είναι 100€.

Ηλεκτρονικά το σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο

Στο daktylios.gov.gr μπορούν να εκδίδουν το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας οι κάτοχοι των παρακάτω αυτοκινήτων:

- ηλεκτρικά
- εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
- υβριδικά
- κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2

Στην ίδια διεύθυνση εκδίδουν τις άδειές τους και οι μόνιμοι κάτοικοι του δακτυλίου. Το σήμα εκδίδεται σε pdf, και οι οδηγοί μπορούν να το επιδεικνύουν είτε εκτυπωμένο είτε στο κινητό τους.

Ποιοι άλλοι εξαιρούνται από τον δακτύλιο

Γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ανάπηροι πολέμου, οχήματα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑμεΑ, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα), δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κρατικοί λειτουργοί και διπλωμάτες. Οι άδειες αυτές δεν εκδίδονται ηλεκτρονικά, αλλά κατόπιν αίτησης των δικαιούχων στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές είναι φέτος οι περικοπές στις άδειες δακτυλίου βουλευτών και ευρωβουλευτών, προκειμένου να «δώσουν το καλό παράδειγμα». Συγκεκριμένα, το πρώτο κόμμα από 200 αυτοκίνητα για τα οποία είχε άδειες δακτυλίου, πλέον θα έχει για 100. Το δεύτερο κόμμα είχε για 130 και πλέον θα έχει για 65. Το τρίτο κόμμα είχε για 40 και πλέον θα έχει για 20. Το τέταρτο κόμμα είχε για 33 και πλέον θα έχει για 17. Το πέμπτο κόμμα είχε για 25 και πλέον θα έχει για 13.

Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου ο καθένας, θα δικαιούνται δύο. Ενώ τα γραφεία Υπουργών και Υφυπουργών από 15 άδειες δακτυλίου το καθένα, θα δικαιούνται μόνο επτά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v