Αναπάντεχα σημάδια ότι είσαι μια μικρή ιδιοφυΐα

Δεν χρειάζεται να λύνεις διαφορικές εξισώσεις σε πέντε δευτερόλεπτα για να είσαι ιδιοφυΐα. Μερικές φορές, τα σημάδια είναι λιγότερο προφανή.
Αναπάντεχα σημάδια ότι είσαι μια μικρή ιδιοφυΐα
Αν πάντα υποψιαζόσουν ότι είσαι εξυπνότερος/η από τον μέσο όρο, αλλά τα τεστ της Mensa σε έβγαζαν ντουβάρι, αυτή εδώ η λίστα θα σου αναπτερώσει το ηθικό. Γιατί, ως γνωστόν, υπάρχουν περισσότερες από μία μορφές ευφυΐας. Και δεν περιλαμβάνουν όλες μαθηματικές ασκήσεις.

Βαριέσαι εύκολα

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, οι έξυπνοι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από βαρεμάρα όταν παγιδευτούν σε μια συζήτηση για πακέτα κινητής τηλεφωνίας ή για τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ακινήτων. Και είναι λογικό: Αν οι γνώσεις και τα ταλέντα σου καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα ενδιαφερόντων ή θεμάτων, νιώθεις αδρανής και μουδιασμένος μπροστά στα μικρά και καθημερινά.

Νιώθεις νεότερος από την ηλικία σου

…και συχνά οι συνομήλικοί σου λένε ότι φέρεσαι σαν να είσαι νεότερος. Η επιστημονική εξήγηση δεν είναι ότι παλιμπαιδίζεις, αλλά ότι είσαι πολύ έξυπνος/η. Και να και η απόδειξη

Αντιμετωπίζεις συχνά υπαρξιακές κρίσεις

Αν αναρωτιέσαι συχνά τι κάνεις με τη ζωή σου, ποιος είναι ο σκοπός σου, μήπως είναι όλα μια ματαιότητα και μισή… μπορείς να χαρείς. Είναι σημάδι πως είσαι χαρισματικός άνθρωπος

Δυσκολεύεσαι με τις σχέσεις

Έρευνες σαν αυτή δείχνουν ότι οι άνθρωποι με IQ υψηλότερο του 120 νιώθουν συχνά μοναξιά, δυσκολεύονται να βρουν ταίρι, και συχνά τείνουν να προτιμούν συντρόφους με χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας από τον δικό τους. Λογικό, αν το σκεφτείς: Δύο υπαρξιακές κρίσεις ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις διαχειριστείς.

Η μνήμη σου δεν είναι καλή

Αντίθετα με ό,τι μας έμαθε το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, η ικανότητα απομνημόνευσης δεν είναι εξυπνάδα. Το αντίθετο, για την ακρίβεια: Αυτή εδώ η έρευνα λέει πως οι άνθρωποι που είναι εξυπνότεροι από τον μέσο όρο έχουν κατά κανόνα κακή μνήμη. Και εδώ που τα λέμε, πώς να θυμηθείς αν έκλεισες ή όχι τον θερμοσίφωνα, όταν το μυαλό σου φτιάχνει σενάρια για τους ρεαλιστικότερους τρόπους σωτηρίας του πλανήτη;

Προσεγγίζεις τα πράγματα κάπως ανορθόδοξα

Μια διαφορετική διατύπωση της παραπάνω πρότασης θα μπορούσε να είναι «βρίσκεις δημιουργικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων», που με τη σειρά του είναι ένας ευγενικός τρόπος να πεις «δένεις με περίεργο τρόπο τα κορδόνια σου» ή –όπως θα το έθετε ο/η πρώην σου− «τα κάνεις όλα λάθος». Αυτό η ακαδημαϊκή κοινότητα το λέει δημιουργικότητα, και το συνδέει με την ανεπτυγμένη ευφυΐα σου, πες στον/στην πρώην χαιρετίσματα από εμάς.

Είσαι γενικώς πολύ καλό παιδί

Η έρευνα για την οποία μιλά αυτό το διασκεδαστικό αρθράκι της βρετανικής Metro διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλές γνωστικές ικανότητες είναι έως και τρεις φορές πιο γενναιόδωροι από τον μέσο όρο. Είναι, επίσης, περισσότερο ευγενικοί, και καλύτεροι στο να συνεργάζονται με άλλους απ’ ό,τι οι λιγότερο έξυπνοι.

Δεν θεωρείς τον εαυτό σου ιδιαίτερα έξυπνο

Η επιστήμη της ψυχολογίας αυτό το ονομάζει σύνδρομο Dunning–Kruger, και είναι η τάση των λιγότερο ικανών ανθρώπων να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, και των περισσότερο ικανών να υποτιμούν τις δικές τους. Έχεις ακούσει το τσιτάτο που λέει ότι το πρόβλημα με τον κόσμο είναι πως οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι βεβαιότητες και οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες; Αυτό ακριβώς περιγράφει, απλά στο πιο λαϊκό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v