Γιατί οι μάτσο άνδρες δεν είναι πια (τόσο) σέξι;

Δε βλέπουμε πια πολλούς Jason Statham ή George Clooney. Μήπως διανύουμε τη δεκαετία των Damiano;
Γιατί οι μάτσο άνδρες δεν είναι πια (τόσο) σέξι;

Στο ζωικό βασίλειο υπάρχει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία ζευγαρώματος· αυτή της σουπιάς. Όταν οι σουπιές βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής συμβαίνει η συνήθης ιεροτελεστία: οι θηλυκές σουπιές αράζουν στον πάτο του βυθού και οι αρσενικές μάχονται η μία την άλλη, λίγο πιο ψηλά από τον πάτο, μέχρι να μείνουν οι πιο δυνατές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αρσενικές σουπιές οι οποίες εκμεταλλεύονται την ιδιότητά τους να αλλάζουν μορφή. Παίρνουν λοιπόν τη μορφή θηλυκής σουπιάς και πιάνουν θέση στον πάτο με τις υπόλοιπες θηλυκές. Το υπέροχο όμως αυτό fact δεν τελειώνει εδώ· οι θηλυκές προτιμούν να ζευγαρώσουν με τις αρσενικές «drag queens» καθότι γνωρίζουν ότι πιθανότητες ο απόγονός τους να επιβιώσει πολλαπλασιάζονται όταν επιλέγουν για σύντροφό τους την πονηρή σουπιά.

Η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη φύση, όπως την παρατηρούμε σήμερα, δε διαφέρει ιδιαιτέρως από της σουπιάς. Σε αυτό το εκτενές άρθρο του Independent που συμβουλεύει τους άντρες πώς να βρουν σύντροφο, θα καταλάβεις τι εννοούμε. Το independent λοιπόν έψαξε διάφορες έρευνες και κατέληξε στις κάτωθι 15 συμβουλές:

-Βρες κάποια με αντίστοιχη εμφάνιση με τη δική σου

-Παρουσίασε τον εαυτό σου σαν άτομο υψηλής κοινωνικής τάξης

-Δείξε μεγαλύτερος (George Clooney Effect)

-Άφησε λίγα γένια

-Γυμνάσου, αλλά όχι πολύ

-Να είσαι ευγενικός

-Φόρα κόκκινο

-Κάνε τη σύντροφό σου να γελάσει

-Γίνει σκυλομπαμπάς

-Άκου (ή ακόμα καλύτερα, σύνθεσε) ωραία μουσική. Μάλιστα αν θέλεις να ξέρεις στο πείραμα που κατέληξε σε αυτήν τη συμβουλή, οι άνδρες που κρατούσαν απλώς μία θήκη κιθάρας έπαιρναν περισσότερα τηλέφωνα από εκείνους που κρατούσαν τσάντα γυμναστηρίου

-Έχε ενσυναίσθηση

-Ασχολήσου (λίγο) με τα extreme sports

-Γίνε εθελοντής

-Δείξε τα σημάδια σου

-Δείχνε περήφανος ή ντροπαλός

Σίγουρα, σε αυτές τις science backed συμβουλές υπάρχουν κάποια στοιχεία μάτσο άνδρα, τα σημάδια, τα γένια και το George Clooney Effect. Υπάρχουν όμως και πολλά χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούνται θηλυπρεπή. Ενσυναίσθηση; Ευγένεια; Εθελοντισμός; Μουσική αντί γυμναστηρίου; Από πότε αρέσουν αυτά στις γυναίκες; Από πότε οι γυναίκες θέλουν τους άνδρες ευαίσθητους;

Ίσως, όπως και με τη σουπιά, είναι τελικά όλα θέμα επιβίωσης. Ένας μάτσο άνδρας, πιο «άγριος», πιο πρωτόγονος δίνει την εντύπωση ενός επικίνδυνου για τη γυναίκα άνδρα.

Μία άλλη έρευνα του 2010 λέει ότι οι γυναίκες που είναι πιο πιθανό να διαλέξουν άντρες με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά, συνήθως διαμένουν σε χώρες με χαμηλού επιπέδου σύστημα υγείας, ενώ οι γυναίκες που ζούσαν σε οικονομικά υγιέστερες χώρες προτιμούσαν τους άντρες με τα πιο θηλυπρεπή χαρακτηριστικά. Ο λόγος είναι απλός. Οι γυναίκες των οικονομικά ασθενέστερων χωρών διάλεγαν τους πιο αρρενωπούς άντρες επειδή τα χαρακτηριστικά τους υποδείκνυαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κι αυτά τα επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα πάντα, σχετίζονται με καλύτερη υγεία.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η γυναίκα κάποτε, για λόγους επιβίωσης, πράγματι προτιμούσε τους αρρενωπούς άντρες επειδή «είναι αυτοί που κυνηγούν την τροφή» και έπρεπε να έχουν την ανάλογη διάπλαση για να είναι πιο αποδοτικοί. Ή για να προστατεύσουν τη γυναίκα από τυχόν εισβολείς. Ή για να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αναπαραγωγής. Κι αυτό έστεκε βάσει της δαρβινικής θεωρίας περί προσαρμοστικότητας, εξέλιξης και επιβίωσης. Κάποτε μπορεί όντως η γυναίκα να χρειαζόταν έναν τέτοιο άνδρα δίπλα της για να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει. 

Αν, υποθετικά, προσαρμόσουμε τη θεωρία του Δαρβίνου στο σήμερα, και λάβουμε υπόψη μας αυτήν την έρευνα, η οποία λέει ότι οι γυναίκες πλέον δεν έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο όταν έχουν στο πλάι τους έναν άνδρα, θα γίνει πολύ ξεκάθαρο γιατί οι μάτσο άντρες δεν είναι πια τόσο ελκυστικοί. Η έρευνα καταλήγει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες χωρίς τα παραδοσιακά πρότυπα, δηλαδή οικογένεια ή σύζυγο, για τον πολύ απλό λόγο ότι αντιμετωπίζουν λιγότερο στρες. Μοιραία, το ένστικτο επιβίωσης σταδιακά αρχίζει να προστάζει τη γυναίκα να βρίσκει συντρόφους, οι οποίοι δεν είναι πιεστικοί ή παραδοσιακοί στο θέμα της οικογένειας ή εν γένει σε ζητήματα της καθημερινότητας. Και, καλώς, οι υπερβολικά αρρενωποί έχουν αρχίζει να φαίνονται λιγάκι φαιδροί.

Άλλωστε υπάρχει τίποτα πιο σέξι από το ακομπλεξάριστο; Δεν έχουμε κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό μας, εκτός από τον Damiano των Måneskin και τις ζαρτιέρες του, που δεν τον εμπόδισαν να γίνει το sex symbol του 2021.

Κατερίνα Σπανού

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v